"Ще вдигнем двойно заплатите на лекарите"

Май 08, 2013 Новини БСП в медиите 0 1722

  Интервю на д-р Емил Райнов за вестник Преса Д-р Емил Райнов е роден на 12 октомври 1961 г

 

Интервю на д-р Емил Райнов за вестник Преса

Д-р Емил Райнов е роден на 12 октомври 1961 г. в Драгодан. През 1987 г. завършва Медицинската академия в София. Има две специалности - вътрешни болести и авиационна медицина. През 2002 г. придобива магистърска степен по здравен мениджмънт. За заместник-министър на здравеопазването е назначен на 19 август 2005 г. По същото време става и председател на управителния съвет на НЗОК. Семеен, с две дъщери.

- Какво е първото нещо, което ще направи БСП, ако спечели изборите, за да оправи хаоса в здравеопазването?

- В здравеопазването наистина в момента цари хаос. Именно това е емблемата на управлението на ГЕРБ през последните 4 години заедно със слушалките, заедно с живите факли. Третата емблема това е крахът, катастрофата в здравеопазването. Освен цялостната здравна стратегия БСП е разписала и пакет от спешни мерки, които буквално още от следващия ден след изборите трябва да бъдат предприети. Първото и основно, което предлагаме, е държавата да си поеме ролята за финансовата стабилност на здравната система.

- Какво конкретно означава това?

- Това означава никога повече при никакви условия да не се случва това, което се случи през изминалите 4 години. Вместо държавата да се грижи за здравеопазването, респективно за здравето на всички хора, държавата през изминалите 4 години направи безпрецедентното - присвои, взе, открадна, национализира... беден ми е речникът, над 2 млрд. лева, които бяха събрани от всички български граждани чрез здравни вноски. Дянков и Борисов, без да им трепнат очите, ги взеха. Дали отидоха за магистрали, които не са завършени, или заминаха за плащане на самолета, возещ „бистришките тигри" след загубен бас, това мисля, че скоро време някой друг трябва да обяснява и да се оправдава къде са тези пари. Факт е обаче, че в този момент българското здравеопазване е колабирало и практически е фалирало, защото няма пари, а пари имаше, и то много, събирани от всички нас.

- Ще върнете ли дейности като инвитро, ваксинации, скъпи изследвания за рак и интензивните грижи от касата обратно в министерството?

- Да, категорично. Освен това държавата трябва да предприеме това, което й е разписано в закона. Всички много добре знаем, че има близо 3 милиона и 600 хиляди души, които са държавен ангажимент, държавата им покрива вноските. Това са държавни служители, това са полицаи, пожарникари, ученици, студенти, бременните, малките деца. В момента те се осигуряват на под 4% вноска. Така че държавата трябва да си поеме ангажимента да ги осигурява на пълната вноска. Една от следващите мерки, която е разписана в програмата на БСП, е махането на делегираните бюджети на болниците.

- Как ще подобрите достъпа на хората до медицинска помощ и какво ще правите с десетките малки лечебни заведения, които са пред фалит?

- Вече всички българи знаят, че се закриха 19 болници. Макар че доскоро знаеха само девинската, просто защото гражданите на Девин бяха по-гръмогласни, излязоха на улицата и блокираха пътя. Но освен Девин още 18 болници бяха закрити. В резултат на това 19 големи общини, това не са само общините, а градчето и селата около градчето, бяха лишени от каквато и да е медицинска помощ. Освен това да не забравяме, че освен тия 19 болници, които са закрити, други 30 малки общински лечебни заведения са на ръба на фалита. Част от тях са дори в технически фалит, въпрос на време е да влезе съдия-изпълнител. Какво предлага БСП -  нищо толкова страшно и нищо толкова непознато. Само припомняме периода 2005-2009 г., когато въпросните 50 болници се субсидираха от държавата. Те се определяха от Сдружението на общините по определени критерии, този списък се предоставяше в Министерството на здравеопазването и то само с 10 милиона лева субсидираше допълнително тези общински болници в труднодостъпни и отдалечени региони.

- Тоест предлагате да има защитени болници?

- Не бих имал нищо против да се използва този термин. Знам, че опонентите ни веднага ще скочат и ще кажат: къде е равнопоставеността на лечебните заведения. Само подсказвам - тези 50 болници се субсидираха с 10 млн. лв. от министерството, т.е. получаваха грубо около 200 хиляди годишно, с ясното съзнание, че от клинични пътеки, от преминали пациенти няма как да могат да съществуват, да бъдат финансови стабилни, държавата ги подпомагаше. А колко са 10 млн. лв.? Давам само две цифри. На фона на тези 10 милиона цялата болнична помощ беше милиард и 200 милиона. Е, виждате как с 10 млн. лв. ние постигаме много по-голям социален ефект, защото в момента, като се закрият тези 50 болници, близо милион и половина от българските граждани остават без достъп до каквато и да е медицинска помощ. ГЕРБ успя да раздели българските граждани на две групи хора - живеещи в големите градове и имащи достъп до болнично здравеопазване и живеещи в малките, нямащи никакъв достъп. И после някой с изненада установява след 4 години, че имало цели региони обезлюдени. Така че БСП предлага спешно субсидиране на тези останали 30 болници, защото 19 вече са закрити.

-Откъде ще намерите пари за всички тези обещания?

- Нещата са простички. През последните четири години приоритет на ГЕРБ беше подслушването на целия български народ. За това подслушване се даваха ежегодно над 100 милиона лева. БСП не иска да подслушва целия български народ, а иска целият български народ да има достъп до спешна помощ. Ако 100 милиона лева отидат за здравеопазване вместо за подслушване, повярвайте, простата аритметика показва, че освен за нови линейки, нови филиали на спешни центрове, нова апаратура ще има пари и за увеличаване на заплатите на лекарите не два пъти, а два и половина пъти, че може би и три пъти.

- Само на спешните медици или на всички доктори? А и без подслушване не може, по времето на вашия мандат се даваха 50 млн. лв. за СРС-та.

- Казвам само, че приоритетът на БСП ще е здравето на хората, а не тяхното подслушване. Категорични сме, че парите, които в момента се дават за СРС-та, ще ги пренасочим конкретно към спешната помощ - за апаратура, линейки, заплати. А за възнагражденията на останалите медици въпросът ще бъде решен по друг начин. По една или друга причина се допусна едно изкривяване в заплащането в различните болници и специалности. Има колеги, които работят за 400 лева, но има и такива, които вземат 4 хиляди, 6 хиляди, 10 хиляди лева, чувал съм и за много повече. Идеята на БСП е да се създаде единна методика за остойностяване на лекарския труд в държавните болници. Тя, от една страна, ще отчита както професионалната квалификация на колегите, така от друга страна, и личния им принос в трудовия процес. Само някой да не си помисли, че ще даваме равни заплати на всички, не. Но ще се опитаме тази широко разтворена ножица, която е в момента, да я свием, т.е. ниските заплати да станат по-високи, а за големите все пак да има някакъв морален таван. Много важно нещо освен заплащането е да върнем доверието в българския лекар. Защото през изминалите 3 години той беше очернен и превърнат в убиец в бялата престилка. Така ГЕРБ разруши най-интимната връзка между лекар и пациент.

- Ще намалите ли таксата за пенсионери при преглед при джипи?

- БСП категорично заявява, че още от 1 януари следващата година потребителската такса за българския пенсионер за преглед при личния му лекар ще бъде 1 левче. Мисля, че това е най-малкото нещо, което държавата може да даде, а и всички ние за нашите майки и бащи, баби и дядовци, за да могат да водят един що-годе по-достоен живот.