Планът „Станишев” е съобразен с посоката, в която върви ЕС, за да се справи с последиците от световната финансова и икономическа криза

Мар 16, 2009 Новини БСП 0 1827

  Евгени Кирилов: Само в тясно взаимодействие с ЕС държавите членки могат да излязат успешно от кризата   Радваме се, че в България вече се прилага планът „Станишев", който е съобразен с посоката, в която върви ЕС, за да се справи с последиците от световната финансова и икономическа криза

 

Евгени Кирилов: Само в тясно взаимодействие с ЕС държавите членки могат да излязат успешно от кризата

 

Радваме се, че в България вече се прилага планът „Станишев", който е съобразен с посоката, в която върви ЕС, за да се справи с последиците от световната финансова и икономическа криза. Това заяви германският евродепутат и координатор на групата на ПЕС в ЕП Констанце Крел по време кръглата маса „Планът за икономическо възстановяване на ЕС и мерките за инвестиране в реалната икономика", организирана от европейския депутат от ПЕС Евгени Кирилов. Евродепутатът посочи, че българският план за справяне с кризата е много добър, особено в частта му за инвестиции в инфраструктурата и социалната афера. Крел отбеляза, че благодарение на далновидната политика на българското правителство страната ни е в по- добра ситуация от много други страни-членки на ЕС. Прогнозите в България предвиждат растеж от 2 до 3 %, дори и при това положение на криза, допълни тя.

Необходима ни е обаче и силата и мощта на ЕС, за да бъде оказана подкрепа на икономиката на страните, каза още германският евродепутат. Крел наблегна на приемането на пакета от мерки от ЕС, с който трябва да бъде овладяна ситуацията. Част от пакета предвижда предварителните плащания по европейските програми да бъдат отпускани по-бързо на регионите, което означава, че няма да се прибягва до кредити. Инвестициите в инфраструктурата ще даде голям тласък на пазара. Необходимо е да се отпускат средства на общините, градовете, повече обществено финансиране за развитие на цялата инфраструктура, каза германският евродепутат. Според нея ще е добре, ако се подготвят проекти с кратък период на изпълнение, което ще създаде нови работни места. Така предприятията ще могат да оцеляват, а те в момента изпитват сериозни трудности, каза Крел.

България все още е стабилна, но няма как да не пострада от кризата, каза от своя страна  Евгени Кирилов. Той подчерта, че българското правителство в рамките на плана „Станишев" предвижда да бъдат отделени 150 млн. лв. за подпомагане на общините, от Насърчителна банка ще бъдат заделени 500 млн. за малките и средните предприятия, а 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в бизнес паркове.

В рамките на кръглата маса министърът на транспорат Петър Мутафчиев и зам.-министърът на труда и социалната политика Димитът Димитров очертаха предвидените в плана „Станишев" мерки за развитие на инфраструктурата, осигуряване на социална защита и гарантиране на работните места на хората в условията на икономическа криза. 

Евгени Кирилов коментира, че в момента някои негови колеги в ЕП продължава да правят делене на стари и нови страни-членски, което според него е грешен подход. Само заедно можем да излезем успешно от кризата, отбеляза той. Необходима е масивна едновременна инвестиция в икономиките на страните-членки тази и следващата година. Никой не знае кога ще стигнем дъното на тази криза. Важното е политиката на ЕС да се задейства още сега с цел противодействие, каза още Кирилов.

Сега, когато темата за засилването на контрола на финансовите институции стана актуална в ЕП, някои партии разбраха, че краят на утопията на либерализма е факт и се наблюдава преместване на позициите на всички десни и либерални партии към позицията на ПЕС. Всички разговори и дискусии вървят към основните елементи, към които социалистите са се борили, отбеляза по време на круглата маса Евгени Кирилов. По думите му става така, че днес, след като финансовата криза е факт, либералите и десните говорят като социалисти. Именно затова по време на дебатите относно мерките за излизане от икономическата криза в ЕП в Страсбург миналата седмица, всички основни поправки на ПЕС са били приети. Тогава европейският депутат Евгени Кирилов представи своя план с мерки за противодействие на кризата, който беше приет от парламента.

По въпроса за усвояването на средствата от европейските фондове, евродепутатите се обединиха около мнението, че всяка нова страна-членка изпитва затруднения. Според Кирилов има две важни неща, които страната ни трябва да реши в тази област - да създаде административен капацитет и прозрачна система за управление на европейските средства.  По думите му пакетът от мерки за облекчаването на усвояването на средствата от структурните фондове включва опростяване на правилата за кандидатстване и ускоряване на авансовите плащания по проекти. Според Кирилов, в момента правилата за кандидатстване, са неразбираеми за повечето евентуални бенефициенти.

От своя страна Констанце Крел посочи, че страната ни наистина изпитва затруднения в усвояването на европейските средства, но правителството внимателно се опитва да ги отстрани. „Има значителен напредък, но трябва да довършим работата си, почерта  в заключение Евгени Кирилов.