Политиката на сближаване и прилагането й на регионално и местно ниво дискутираха евродепутати и перничани

  Перник: Двореца на културата  в град Перник, се проведе среща - дискусия на младежи социалисти с Евгени Кирилов - евродепутат, г-жа Констанце Крел - евпродепутат, координатор на групата на Партията на европейските социалисти в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент и Петрус Купекос - шеф на Секретариата на Партията на европейските социалисти по регионална политика и младежи

 

Перник: Двореца на културата  в град Перник, се проведе среща - дискусия на младежи социалисти с Евгени Кирилов - евродепутат, г-жа Констанце Крел - евпродепутат, координатор на групата на Партията на европейските социалисти в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент и Петрус Купекос - шеф на Секретариата на Партията на европейските социалисти по регионална политика и младежи. Тема на дискусията бе „Политиката на сближаване и прилагането й на регионално и местно ниво". В срещата взеха участие народните представители Ненко Темелков, Ангел Найденов, Симеон Василев и  Областния управител Иван  Димитров.

„Структурната политика на ЕС означава солидарност", заяви в Перник Констанце Крел. Тя подчерта, че е много важно да се гласува за Европейски парламент. В момент на криза гражданите искат повече политически решения, което означава, че те разбират важността на вота за европейски парламент. Ако това е така, групата на социалистите в ЕП ще бъде най голяма, според Крел.

Проблемът с усвояването на европейски средства в България често се използва за вътрешно политически цели. Всяка нова страна членка изпитва затруднения каза европейският депутат Евгени Кирилов. Според него има две важни неща, които страната ни трябва да реши - да създаде административен капацитет и прозрачна система за управление на европейските средства. „Няма съмнение, че ние не бяхме съвсем готови за усвояване на средства", каза той.

От своя страна германския евродепутат Констанце Крел посочи, че страната ни наистина изпитва затруднения в усвояването на европейски средства. „България има сериозен проблем по някои проекти, но правителството внимателно се опитва да ги отстрани".  Кризата е обхванала целия ЕС и всяка страна членка по отделно. „Трябва ни силата и мощта на ЕС, за да бъде оказана подкрепа на икономиката на страните. Трябва ни и подкрепата на всяка отделна държава-членка по подкрепата на тази политика" .

Крел посочи, че българският план за справяне с кризата е добър, особено в частта му за инвестиции в инфраструктурата.

На срещата младите хора поставиха важните за тях въпроси, като:

-          падането на Шенген и по-ускорено влизане на България в Еврозоната;

-          за свободен достъп на младите хора от България до пазара на труда на всички страни членки на ЕС;

-          увеличаването на компенсации, които България трябва да получи за 3 и 4 блок на АЕЦ;

Психологът Аделина Иванова, която работи в НПО благодари на Евгени Кирилов за възможността да посети  Брюксел и изрази мнение относно посещението:

„Бих искала повече хора работещи в институции да имат тази възможност, за да усетят спокойния и конструктивен дух който цари там.Един от пътищата за промяна в начина ни на работа е посещение в европейски институции и срещи с европейски неправителствени организации.

Провокирана от негативни нагласи спрямо страната ни, по време на визитата си оставих две ценни книги събрали добрите практики на български и френски специалисти /психолози,лекари  и психоаналитици/,в които са описани резултатите от 10 годишни усилия, довели до коренна промяна на начина на работа на екипите от някои домове за изоставени деца в България."

Въпросът бе :какви са възможностите за  периодически презентации на добри практики пред представители в Европейският парламент на български организации, с цел показване на новият начин на работа в страната ни, както и специфичният принос на тези от нас,които работят в посока промяна на нагласи и въвеждат нови практики в местата,свързани с изоставянето на децата.Добре би било такива презентации да се правят и за професионалисти от други сектори разбира се.

За добрите местни практики психологът сподели,че община Перник е поела предизвикателството да бъде партньор на Сдружение - „Деца и юноши" във връзка с въвеждането на методика за превенция на насилие над деца освен в училища и в  ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. За екипа този успех е измерен не само с изключителният професионализъм на педагозите,които го реализират,въпреки тежката тема за детска възраст, но и с факта,че експерти от община Перник са прозвънили поименно на всеки педагог,за да вземат мнението му  относно това,дали методиката е приложима. След всичко това се препоръчва използването й в детските градини в града ни.

В отговор Констанце Крел я  увери, че добрите практики се споделят в страните от ЕС и в рамките на предстоящата седмица тя ще представи доклад с добри практики на заседание на Европейския парламент.  Но също така сподели своето учудване  че на пресконференцията с журналисти в София 75 % от българските журналисти са били негативно настроени към собствената си страна. Тази реакция и поведението на българските евродепутати в Брюксел които пренасят негативното отношение към страната си не помагат на България и призова:  „Вие млади хора, трябва да пресичате това негативно поведение и когато сте извън страната си -излъчвайте позитивизъм".