Димчо Михалевски: На 12 май българите ще победят страха

Апр 26, 2013 Новини БСП в медиите 0 1407

Интервю на Димчо Михалевски за вестник Стандарт  Найденов доказа, че Борисов и Цветанов са лицата на мафията, казва Димчо Михалевски Държавата има нужда от мотори, а не от витрини Димчо Михалевски е водач на листата на Коалиция за България в Бургас

Интервю на Димчо Михалевски за вестник Стандарт 

Найденов доказа, че Борисов и Цветанов са лицата на мафията, казва Димчо Михалевски

Държавата има нужда от мотори, а не от витрини

Димчо Михалевски е водач на листата на Коалиция за България в Бургас. Бил е зам.-министър в кабинета на Сергей Станишев.

- Г-н Михалевски, успяхте ли да гледате интервюто по b I V на бившия земеделски министър Мирослав Найденов? Коментарът ви?

- Мирослав Найденов разкри истинската, потресаваща картина в България. Той скри жена си и децата си в чужбина. И получи статут на защитен свидетел. Така се постъпва, когато човек е застрашен от мафията. Той обвини Цветанов и Борисов и следователно се страхува от тях. Изводът е крещящ - Борисов и Цветанов са лицата на мафията!

- Но в разгара на кампанията ГЕРБ отново води пред БСП според социолозите. Защо?- Защото, както и във всички други сфери, така и в сферата на свободното изразяване на общественото мнение ГЕРБ ликвидира нормалността. Насаден е огромен страх. Страх да не загубиш работата си. Да не загубиш бизнеса си. Хората вече ги е страх дори да не загубят днешната си мизерия. Истинското мнение на хората предстои да видим на 12 май и то ще бъде доста различно.

- Какви са нагласите в Бургаския регион?

- В Бургас имаме огромен потенциал за растеж и подкрепа. Много хора са готови да ни подкрепят, за да можем заедно да прекратим бедата, която сполетя България през последните четири години. Много от тези хора не са наши членове и симпатизанти. Но с тях споделяме една много важна ценност за обществото ни днес, а именно, че без свобода, няма развитие и бъдеще.

- Е, не може да признаете, че поне стигате по-бързо от София до избирателния си район заради магистралата.

- Да, днес по-бързо се стига от София до Бургас. От общата й дължина днес от 324 км по времето на Тодор Живков са пуснати 160 км, по времето на Жан Виденов и Иван Костов - около 9 км, по времето на Сергей Станишев са пуснати още 76 км и по времето на Бойко Борисов последните 79 км. Хубав пример за надграждане, за съжаление с много дълъг период.

- Винаги сте подготвен с изчисления, но ето какво казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "9 млрд. лв. за пенсии са дадени от неговото правителство. И всички еврофондове са работещи." Как ще отговорите на това ?

- За пенсиите сравнението е абсолютно некоректно. Всяко правителство трябва да работи така, че да осигурява възможност за доходи на хората, които да са адекватни на стандарта и потенциала на икономиката. По времето на правителството на Станишев имаше непрекъснато увеличаване на БВП, на доходите на хората и растеж. По времето на Борисов няма увеличаване на пенсиите и заплатите. Заплатените в повече 9 милиарда лева за пенсии през последните 4 г. в сравнение с предходните 4 е, защото имаше последователно и справедливо увеличение на пенсиите при Станишев. Отделно тези допълнителни 9 милиарда лева бяха платени за сметка на намаляване на фискалния резерв с 5 милиарда лева и на нови заеми от ДЦК в размер от 4 милиарда лева. Или ако подходим по "бойковски", трябва да констатираме, че те са платени от Станишев (5 милиарда лева) и от следващото правителство, което ще връща новия заем от 4 милиарда лева. А истината е, че ги платихме и ще ги плащаме всички ние. Еврофондовете, оперативните програми никога не са били спирани. Те бяха подготвени от нас. Те стартираха нормално и към средата на 2009 г. имаше над 4000 договора за над 2 милиарда лева. Проблем е, че днес -4 години по-късно, усвояването ни нарежда на опашката в ЕС. Днес вече е ясно, че заради чистката на

ГЕРБ, заради насадения страх, заради корупцията в еврофондовете, нагласените поръчки и "калинките" тази година за съжаление ще загубим минимум 800 милиона евро. До сега вече бяха загубени 100 милиона евро. Това е резултатът на ГЕРБ.

- А за "Дунав мост-2"? Нали знаете, че от ГЕРБ ще пратят снимки на съоръжението "преди" и "сега", като нагледно покажат как точно при техния мандат се е построил мостът?

- Няма нито един значим проект, който да е започнат и завършен от ГЕРБ. Даже автомагистрала "Тракия", нейните последни 116 км, които бяхме подготвили на ГЕРБ, те не успяха да завършат за 4 г. Направихме им проект, направихме им отчужденията, осигурихме им финансирането от ЕС и пак не успяха. Така беше и за "Дунав мост-2". Три правителства преди ГЕРБ договориха моста с Румъния, осигуриха финансиране от ЕС, договориха и стартираха изпълнението му през 2008 г. На ГЕРБ не стигнаха 4 г. да го завършат, но за сметка на това го оскъпиха с 50 %. Както направиха и с автомагистрала "Люлин", която от 137 милиона евро я оскъпиха до 191 милиона евро, или с + 40%.

- Кажете честно къде се чувствате по-комфортно да правите кампания - в Бургас или в Кърджали?

- В Бургас предизвикателството е много по-голямо. Тук има огромен потенциал за възстановяване и развитие на индустрията, логистиката, селското стопанство. Мисля, че Бургаският регион е един от важните мотори на България,

които ще я изведат към растеж. Затова днес България има нужда от мотори, а не от витрини.

- Бяхте избран за водач на морето, защото предварителните разчети показваха, че ще дръпнете много гласове. Ще оправдаете ли очакванията на ръководството? Колко депутати ще има БСП от Бургас?

- Не харесвам словосъчетанието "дърпане на гласове". Днес социалните връзки и структури на обществото ни са тежко поразени. Няма доверие. Няма вяра. Няма убеденост в много хора, че могат да се справят с тежестите на ежедневието. Чувството за справедливост е тежко ранено. В Бургас работя за това да се изградят отново мостовете на човешкото доверие, на куража, че можем заедно и честно да обърнем развитието на България във вярната посока. Успехът в това начинание не се измерва в депутатски мандати. Успехът ще се измери с връщането на нормалността на обществото ни.

- Имате негласен опонент в лицето на един от успешните кметове на ГЕРБ - Димитър Николов. Как убеждавате хората да изберат лявото, като и сега градът им се развива добре?

- Бургас има креати-вен и деен кмет в лицето на Димитър Николов. През последните

години са направени важни неща в града. За съжаление общите проблеми на страната не са заобиколили Бургас. За последните 4 години безработицата в региона е скочила от 4,1 % на 9,8 %. Загубени са над 26 000 работни места, или над 20% от всички работни места. Мизерията и гладът за немалка част от населението са факт. Огромна част от индустриалните предприятия не съществуват. Малките и средните предприятия са в много тежко състояние. Селското стопанство е едностранно развито в посока зърнопроизводство. Дребните рибари са подложени на огромен натиск -на 1/3 от тях са отнети лицензите, отнети са им таляните, отнет име хлябът и традициите. И това са само част от проблемите. Работя за обединяване на необходимата обществена сила, за да решим тези проблеми.

- Бяхте зам.-министър по времето на кабинета "Станишев". Гледате ли пак към изпълнителната власт?

- Аз съм строителен инженер и мога да изкарвам хляба си извън политиката. За мен властта не е самоцел, мога и без нея.

- Обещахте на Бургас 12 000 нови работни места. Да не се окажат само от временна заетост?

- Амбицията ми е по-голяма. Трябва спешно да изработим регионална програма за създаване на условия за разкриване на устойчиви, а не временни работни места. Три са основните направления, по които има потенциал те да се създадат. Първо, ще създадем свобода за правенето на бизнес от МСП, съчетано с увеличаване на доходите и потреблението. Второ, ще формулираме нови правила за получаване на субсидии в селското стопанство, за да може да се стимулира възстановяване на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството. Трето, ще фокусираме усилия за едновременно квалифициране на младото и средното поколение в управлението и работата с високотехнологични производства и привличането на инвестиции в създаването на подобни производства и услуги.

- Вярвате ли на прогнозата за още едни парламентарни избори в рамките на тази година?

- Нови избори нито са необходими, нито са полезни за България. За съжаление нямаме време за подобни луксове и капризи. Имаме не повече от година - година и половина да изработим и приложим мерки, които да поведат развитието в посока, която ще гарантира избягването на рискове за доходите на хората и финансовата стабилност на държавата ни.