За БСП доверието на хората е над властта

Апр 24, 2013 Новини БСП в медиите 0 1208

  Интервю на  зам

 

Интервю на  зам.-председателя на БСП и кандидат за депутат Янаки Стоилов за в. Труд

 

 - Цял ден разпитваха Цветан Цветанов за незаконното подслушване и скандала "Флоров". Какво ще произтече от това, г-н Стоилов?

- Прокуратурата трябва да стигне до край, да установи цялата истина, да намери смелост да ориентира българското общество за обстоятелствата и отговорностите такива, каквито са.
- Мислите ли, че скандалът с незаконното подслушване ще ви помогне да спечелите надпреварата с ГЕРБ? 

-Скандалът с подслушването е показателен за системната злоупотреба с власт, за използването на МВР за постигане на политически и користни цели вместо за защита на гражданите и на тяхното имущество. Това е знак, че хората освен социално ощетени са и унижени, че единственото реално завоевание от последните години - индивидуалната свобода и демокрацията, са поставени на изпитание.

- Имате ли скрит коз, с който да обърнете резултата и да спечелите изборите? БСП продължава да е втора политическа сила според социологическите проучвания.

- БСП има явен, а не скрит коз. Това са нашите ангажименти към българските граждани - за нови работни места и доходи, за борба с диктата на монополите, за спиране на рекета на властта върху гражданите и бизнеса, за здравеопазване, което лекува, а не търгува със здравето, за подкрепа на възрастните и за бъдеще за младите в България.

- Въпреки вашите предизборни обещания и факта, че Бойко Борисов падна от власт след протести заради бедността на хората, ГЕРБ продължават да ви бият. Как си обяснявате това?

- Отнасям се сериозно към повечето социологически проучвания, но някои агенции, вместо да проучват общественото мнение, действат като организации за реклама.

- Кои са тези агенции? 

-Тези, които сочат значителни разлики в полза на ГЕРБ. В проучванията около половината анкетирани отказват да отговорят и не знам дали извадката, с която се попълват липсващите отговори, е представителна. За първи път след демократичните промени има толкова страх, отчаяние и безперспективност. Привидното оттегляне от управлението и недоволството от всички партии преустанови спада на доверието в ГЕРБ. Поне засега те удържат победа над българския народ. Остава да видим дали на 12 май сме убедили избирателите, че БСП е силата, която ще върне България на хората, дали волята за промяна ще победи волята за власт.

- А как върви убеждаването? Мотивирани ли са структурите на БСП да работят по кампанията?

- В редица наши организации има натрупани проблеми, които са били заобикаляни или само приглушавани. Сега тези проблеми не бива да са на дневен ред. Виждам, че в хода на кампанията мотивацията се увеличава. Изборните резултати ще са най-точната оценка за политическата способност и авторитета на всяка организация и на нейното ръководство. Въпреки административния и корупционния натиск, въпреки изборните манипулации изходът от изборите е преди всичко в наши ръце. Ако постигнем промяна във властта и прелом в управлението на страната, заслугата ще е преди всичко на българския народ, ако ли не - причината ще е в самите нас, в БСП. 

- Какво следва за БСП, ако не биете?

- Ако не постигнем този прелом, това ще е зле и за България, и за БСП. В момента всичките ни цели са насочени към това, което трябва да направим до изборите. Аз искам хората да ни подкрепят не като по-малкото зло, а като партия, която отстоява справедливостта, перспективата и достойнството на българите.

- Наистина ли ще махате пълната забрана за пушене на закрито? Или това е популизъм, за да вземете властта с помощта на пушачите?

-Това не е основна разделителна линия в политиката, но е злободневен въпрос, който засяга десетки, ако не стотици хиляди. И за гражданите, и за бранша е оправдано да възстановим възможността в заведенията да има отделни зали за пушачи и непушачи.

- Как така стана, че се отказахте от едно от най-левите си обещания - национализация или както вие го наричате "одържавяване на енергоразпределителните дружества"?

- Не питате как отстояхме редица леви мерки - за освобождаване на най-ниските доходи от облагане и за двойно по-висока ставка за частта от най-високите доходи, за социалните ангажименти в подкрепа на майчинството и семейството, за поставяне на финансовия капитал в служба на реалната икономика и т.н. Задачата за одържавяване на ЕРП-тата чрез обратно изкупуване предполага, че тяхната дейност е в съответствие със закона. В момента те се проверяват от енергийния регулатор. Освен това изкупуването изисква стотици милиони левове за всяко дружество, които на този етап се налага да вложим за възстановяване на икономиката и за повишаване на доходите. Затова на първо време залагаме на засилване контрола върху монополите, включително в енергетиката, за задържане на цените на тока и въвеждане на по-ниска тарифа за потреблението на електроенергия до определен лимит.

- Обещавате и 250 000 нови работни места, а това е голямо число. Откъде ще дойдат?

- Това е задължителен минимум, който не компенсира всички загубени работни места по време на досегашното управление. Става дума за три групи мерки. Продължаване на програмите за субсидирана заетост главно за младежи, за лица в предпенсионна възраст и за хора с увреждания, за което предвиждаме по 100 млн. лв. годишно в бюджета. Подкрепяме малкия и средния бизнес чрез преки кредитни линии от Българската банка за развитие и европейско финансиране. Най-важно е да създадем трайна заетост чрез програмата за реиндустриализация. Тя има два основни елемента - инвестиции от страна на държавата в инфраструктура, енергетика и земеделие и привличане на други средства от вътрешни и външни източници. Предвиждаме създаване към правителството на център за иновации и индустриално развитие, който да предлага конкретни решения за нови производства във всеки от икономическите региони и за всяка област, особено за тези с най-висока безработица.

- Има ли "двоен аршин" в БСП? Едни от ветераните в парламента и повечето от бившите министри в кабинета "Станишев" изпаднаха от листите, а други познати лица - като вас и Димитър Дъбов например, продължавате да сте водачи.

- Дали има или не "двоен аршин" в подбора на кандидатите ни нека преценят нашите избиратели и симпатизанти. БСП като сериозна организация не може да си позволи поколенчески и политически разрив. Навсякъде - в изкуството, спорта, журналистиката, е необходимо на преден план да са тези, които са доказали способности, а в политиката - освен това и личности, които се ползват с необходимото обществено доверие. За себе си мога да добавя, че левият курс, който отстоявам, е продиктуван от тежките поражения, понесени от нашата страна, от стремежа България да излезе отново на пътя на развитието. Той намира все повече потвърждения в съвременната европейска политика. Точно в такъв момент аз съм длъжен да бъда част от представителния отбор на БСП.

- Колко "играчи" от вашия отбор целите да вкарате в парламента? 

- Днес мнозинството от хората не искат нищо по-малко от радикална промяна. В същото време БСП трябва да защити демократичните завоевания независимо от идейните различия в обществото. Без да получим голяма подкрепа, това няма как да стане. Следователно ние трябва да спечелим убедително изборите, което означава да постигнем повече от удвояване на мандатите в предишния парламент. Като първа политическа сила с 90-100 мандата ще можем да формираме правителство, което няма да отстъпи от главните ангажименти, които сме поели.

- Дори и да имате 100 депутати, няма да можете да управлявате сами. С кого ще се коалирате, ако от вас зависи следващият кабинет?

- Ние ще управляваме с българския народ - чрез представителната и пряката демокрация, с активно гражданско участие. Това означава да изразяваме интересите на мнозинството български граждани - на хората на труда, на ощетените от прехода, на малкия и средния бизнес, на всички, които допринасят за изход от кризата и за бъдещето на българската нация. В политически план, като изключим ГЕРБ, с партии, които застанат зад програма, отразяваща във висока степен нашата предизборна платформа - без парцелиране на властта по партийни квоти и със строг контрол от страна на Народното събрание върху правителството. Нека да е ясно - за нас доверието на избирателите стои над властта на всяка цена.

- Т.е. ще преговаряте за коалиция с Меглена Кунева, с ДПС... Или ще останете в опозиция? 

- Ние сме готови да оползотворим подкрепата, която получим от нашите избиратели. Но това означава да не се отклоняваме от политиките и ангажиментите, които сме оповестили.

ВИЗИТКА

Роден e на 8 септември 1958 г. във Велико Търново.
Преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски".
Депутат от БСП в 36-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание.
Водач на депутатските листите на левицата във Враца и в Русе. 
Лидер на Лявото крило в БСП.