Премиерът Сергей Станишев откри нов напорен водоем в Созопол

След повече от 40 години, днес се решава един от основните проблеми на Созопол - този с питейната вода

След повече от 40 години, днес се решава един от основните проблеми на Созопол - този с питейната вода. Водоснабдяването във всички курортни селища, особено през летния сезон е един от основните проблеми  в национален мащаб. Това каза премиерът Сергей Станишев в своето приветствие по повод  пускането в действие на напорния водоем над комплекса „Санта Марина" в града. Новото съоръжение е с удвоен капацитет  и ще осигури необходимото количество вода за нуждите на местното население и туристите през най-натоварените летни месеци, с което ще се съзадат още по-добри условия за почивка в една от най-предпочитаните туристически дестинации от българското Черноморие.

Премиерът благодари за усилията и съвместната работа на местните  администрации, Министерството на регионалното развитие, община Созопол, ВиК Бургас, както и изпълнителите от фирма „Санта Марина" и изрази надежда, че в следващите поне десет години проблем във водоснабдяването на град Созопол няма да има.

Сергей Станишев припомни, че този проект е един от десетките, финансирани през последните две години  от правителството с постановление на Министерския съвет, за решаване на текущи инфраструктурни проблеми на десетки общини в България. Това бе важна стъпка от страна на общините за подготовка  на  проекти за усвояване на средства от национална бюджет, както и подготовка за европейските програми, каза още министър-председателят. Той подчерта, че през настоящата година, чрез плана  за противодействие на финансовата и икономическа криза, правителството е направило внимателен преглед и преструктуриране  на инвестиционната програма на министерствата. Премиерът  бе категоричен, че той  ще бъде непрекъснато актуализиран и в диалог с бизнеса, синдикатите и местната власт.

Министър-председателят изтъкна, че на едно от следващите заседания се очаква решение на МС свързано с допълнителното капиталово финансиране  на общините, възлизащо на 150 млн.лв. Средства ще бъдат насочени към реализацията на проекти в областта на благоустройството, водоснабдяването, социалната сфера и образованието, което е от изключителна важност.

В отговор на проявен журналистически интерес относно назначаването на борд от експерти от ЕС, министър-председателят заяви категорично, че не става дума за борд, който ще надзирава работата на българската администрация, а по-скоро за възможност в максимална степен да се използва капацитета и опита на страните членки, които имат много добри експерти. Предстои още да се учим и в усвояването на европейските фондове, и в контролните механизми и одита по прилагането на европейските практики, и в създаването на по-добра бизнес среда, и в съдебната реформа и в много други области, каза още той.

Запитан дали привличането на експерти от други европейски страни означава, че правителството не може само да се справи, премиерът бе категоричен, че  това не отговаря на действителността, тъй като българската администрация има още на какво да се научи и целта е максимално бързо да се ускори процеса на реформи и на тяхното ефективно прилагане във взаимодействие с другите страни членки.Това по никакъв начин не подменя отговорността и водещата инициатива на българската администрация и на българската държава, каза Сергей Станишев и подчерта,че България е член на ЕС, а времето е 21 век, когато българските граждани могат да работят навсякъде на  територията на Европейския съюз.

По отношение протеста на българските полицаи днес, министър-председателят увери, че правителството полага големи усилия,  за да могат проблемите да бъдат разрешени.Той припомни, че през последната година бяха отпуснати близо 40 млн. лв. за подновяване и подобряване на техническата инфраструктура на полицията. Премиерът увери, че и занапред министърът на вътрешните работи ще работи за решаване на всички социални въпроси на полицията и изрази надежда, че българските полицаи ще проявят разбиране и ще отчетат факта, в каква среда се намираме в момента, тъй като има страни от ЕС, където се стига до намаляване на заплатите в  сектора. В този смисъл в момента няма как да се  даде исканото увеличение на заплатите от 50%. Що се отнася до тези, които използват ситуацията и реално съществуващите социални проблеми за политически цели, то те ще си понесат отговорността, както е по закон, бе категоричен Сергей Станишев.

Запитан  за степента на усвояване на европейските фондове и причините, поради които те не се усвояват достатъчно, премиерът обясни, че според него не е достигнат максимума. Въпреки това налице е изключително сериозна, качествена промяна  в работата на всички институции, при това не само на кабинета, но и на редица други субекти. Важното оттук нататък, в условията на трудната за икономиките на всички страни година, е да се направи максималното тези проекти достатъчно ударно и ефективно да се реализират, тъй като това е подкрепа за българската реална икономика, каза в заключение министър-председателят.