БСП ще върне индустрията в Сливен

Апр 24, 2013 Новини БСП в медиите 0 1140

  Интервю на водача на листата на Коалиция за България в Сливен, Валери Жаблянов  за в

 

Интервю на водача на листата на Коалиция за България в Сливен, Валери Жаблянов  за в. Стандарт:

Валери Жаблянов е политолог, доктор на науките, изследовател на либералната държава. За първи път е кандидат за депутат. Националният съвет на БСП го избра за водач на червената листа в 21-ви Сливенски многомандатен район. От няколко седмици не спира да се среща с хора от региона.

- Г-н Жаблянов, как един политолог днес се вписва в ролята на действащ политик?
- Най-големият дефект, който се получи през последните години, е разкъсването между потребностите на политиката и потребностите на обществото. Политиката започна да съществува сама за себе си. Да удовлетворява потребностите на хората, които са непосредствено въвлечени в нея. За мен това разкъсване е голямо предизвикателство. 
- Как ще завърши предизборната кампания след скандала с подслушванията? Вие също публично поискахте оставката на Цветан Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.
- Тази кампания започна зле. Неформалната кампания. ГЕРБ чрез правителството си и МВР четири години не управляваха, а водиха кампания срещу всички. Те подмениха управлението с една непрекъсната кампания. Срещу лекарите, срещу бизнеса, тоя, който не им харесва, срещу отделни съсловия. И това се правеше с една-единствена цел - да получат един измислен обществен кредит. ГЕРБ нагнетяваше през цялото време обществено напрежение. И сега, в началото на формалната кампания, чуваме, че искат в нея да доминира позитивното! Няма как да доминира позитивното, когато си направил всичко през мандата си да настроиш обществените групи една срещу друга. С метода на репресията да се опитваш да решаваш икономически въпроси. Управлението на ГЕРБ беше една еклектика от ужасяваща некомпетентност, слабо подготвени и случайно доведени кадри и липса на посока. Това няма как да не се отрази на формалната кампания.
- И все пак, как ще се отразят конкретните скандали?
- За голямата част от обществото тези разкрития нямат отношение към техния бит. Скандалите обаче имат значение за политически ангажираните хора. И в партиите, и в гражданския сектор. Сега те получиха факти за това, което винаги са усещали.
- Вие се срещате с много хора в Сливенско. Какъв е основният проблем за хората тук?
- Липсата на работа и ниските заплати. Разбира се, има специфики. Едни са проблемите в Балкана - Котел, Стара река и Бяла, други в Нова Загора. Самият Сливен е град с индустриална традиция. Тук има предпоставки за реиндустриализация, която е залегнала в програмата на БСП.