Сергей Станишев: Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ

Апр 22, 2013 Новини БСП в медиите 0 1632

  Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за в

 

Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за в. 24 часа

 - Г-н Станишев, Бойко Борисов, изглежда, няма никакво съмнение, че ГЕРБ ще победи БСП на изборите след 3 седмици за осми път. Стряска ли ви подобна перспектива? Няма социолог, който да ви дава първото място. 


- Изобщо не ме е грижа за това какво си мисли Борисов. Той нямаше и съмнения, че ще си довърши мандата, че ще строи "Белене" или поне магистрала "Тракия", че ще влезем в Шенген. Обеща, че няма да вдига сметките за ток, че ще разкрие 200 000 работни места и ще докара европейски доходи на хората. Но нещо не му се сбъдват нещата. Той просто се провали в управлението и отлично го знае. Такава мизерия докара на хората, че сметките за ток станаха колкото заплатите и това предизвика масови протести. 

Мислите ли, че хората искат още 4 г. от същото? ГЕРБ са най-голямото зло за страната и най-вреден за хората ще бъде още един техен мандат. Това ще е мат за България. Защото няма сектор в икономиката, който да не е разсипан и плячкосан от близки на управляващата клика в ГЕРБ. Наскоро политологът Евгений Дайнов ги оприличи на "варварска орда". На бял свят излизат нови и нови далавери: незаконните подслушвания - с парите на хората; разработките за ръководителя на ГДБОП; безобразията в енергетиката. Мащабът на безобразията ще стане напълно ясен, когато окончателно паднат от власт. Ще посоча само един пример - кой позволи инсталираните фотоволтаични електроцентрали да нараснат от 25 мегавата през есента на 2009 г. на 1000 мегавата, при положение че цената на тока от тях е 100 пъти по-висока от тази, произвеждана в Козлудуй? Пак ли тройната коалиция? Или решенията ги взе Борисов, за да се облагодетелстват близки до него фирми? Що се отнася до социолозите - уважавам тяхната работа, но мисля, че много хора все още се страхуват да кажат за кого ще гласуват. Спомнете си президентските избори, когато всички даваха между Плевнелиев и Калфин 16% разлика до последно, а тя беше 4%.

Перспективата за още 4 г. ГЕРБ е стряскаща за огромна част от българите. Страната ни не може да си позволи този "лукс". Постоянно пътувам и виждам настроенията. Убеден съм, че Борисов нито ще вземе властта, нито ще управлява. Аз не говоря празни приказки.

     - От ГЕРБ внушават, че вие ще оспорите резултата от вота, за да оправдаете евентуалното второ място на БСП.

- ГЕРБ нищо друго не умеят, освен да сеят заклинания и внушения. Имат сериозен опит - вече 4 г. лъжат. Най-добре умеят пропагандата от телевизора, хвалби за несъществуващи успехи и да сипят обвинения към всички за своите провали. Всеки ден надминават себе си! Колко безочлив трябва да бъдеш, за да кажеш, че пенсионерите са изяли фискалния резерв! На Борисов отдавна не му пука за пенсионерите. За него те са бреме, парите за пенсии му пречат на лентичките и на разпределението на ресурсите от обектите сред своето обкръжение. Ако зависеше от него, родителите ни щяха да останат без пенсии и да живеят от милостиня. Ами неговият любимец Цветанов? Прокуратурата съобщи, че 2/3 от информацията в сигнала, който предадох, е достоверна! Повдигнати са обвинения срещу 4-ма висши служители в СДОТО. По закон за дейността на тази служба отговаря лично министърът. Той е затънал до уши и се пъчи, като че ли е целият в бяло! Преди време публично набеди лекари от Горна Оряховица, че са убийци. Сега приказва, че аз съм бил говорител на организираната престъпност. Утре може би ще каже това и за прокуратурата. А всъщност е провален министър - такъв срам МВР не е виждало! 

Всички в политиката знаят, че Цветанов е главен организатор на "технологиите" на ГЕРБ - сплашването, рекета, контролирания вот, купуването и подмяната на резултати. Нямам съмнение, че този път ще повторят в още по-голям мащаб манипулациите и фалшификаиите от 2011 г. Само че сега ще имат много по-силен отпор и от БСП, и от всички демократични хора, неправителствени организации и партии. 

    - Защо въпреки разочарованието от ГЕРБ БСП не "се качва на върха"? Самокритичността ви ли не беше искрена, предизборната програма ли остана неразбрана или българинът е тотално обезверен?

- При такова управление 4 г. и други народи биха се обезверили. Даже се учудвам, че хората изтърпяха толкова дълго и едва преди няколко месеца показаха истинските си чувства и ги накараха да напуснат властта. Борисов и обкръжението му бяха толкова влюбени в себе си и далаверата, че трябваше да се стигне до масови демонстрации и човешки факли, преди да освободят народа от себе си.

Що се отнася до самокритичността и програмата ни, за разлика от ГЕРБ, никога не сме били самовлюбени пауни и винаги сме признавали грешките си. Програмата ни е ясна и изпълнима. През последните 22 г. няма друга партия в България, която да е изпълнила предизборните си обещания. Въпреки че управляваше в коалиция, БСП изпълни над 90% от обещанията си. Ще го направим пак. Няма да крия, че в медийната среда и демонизацията на БСП, създадена от Борисов, трудно и бавно възстановяваме доверието. Тези дни стана публичен доклад на Държавния департамент на САЩ за България, който дава точна диагноза на тази власт: корупция, подслушване, контрол върху медиите. Честито на всички! Знам, че много хора са разочаровани от всички. Но този път става дума за спасяването на България. Затова призовавам - гласувайте за когото искате, само не за ГЕРБ!

    - В интервю за "24 часа" Георги Първанов ви атакува, че вземате еднолични решения - при реденето на листите, подмяна на водачите, неубедителни лица от гражданската квота. Твърди, че задушавате в прегръдката си номинирания от вас за премиер Пламен Орешарски. Вашият отговор?

- Нямам намерение да водя диспут във вестниците с Георги Първанов. 
Който иска БСП да спечели изборите, помага с работа и се концентрира да бъде максимално полезен в кампанията. Убеден съм, че партията оценява именно тези усилия. Що се отнася до бъдещия премиер Пламен Орешарски, виждам колко положително се възприема неговата кандидатура и в БСП, и далеч извън нея. Дори опонентите ни нищо не могат да кажат срещу неговия професионализъм, управленски опит и човешка почтеност. Просто знаят, че това е най-добрият избор. След изборите България се нуждае от правителство с ясна програма и широка парламентарна подкрепа за изпълнението . Правителство от хора, които са капацитети и могат да носят отговорност, а не "калинки" от кръстовищата Правителство, което е открито за диалог и търси съгласие. Който е готов да подкрепи такъв кабинет, е добре дошъл. Но не става дума за нова тройна коалиция и няма да допуснем феодализация на министерствата. БСП и аз лично ще поемем основната отговорност за кабинета и ще работим за неговия успех.

     - Вярвате ли, че ваши съпартийци като Първанов, Румен Петков, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Емилия Масларова и др., които бяха принудени да отстъпят назад, работят искрено за кампанията на БСП?

- Първо, искам да подчертая, че никой не е бил "принуждаван да отстъпи". Всички, които изброихте, са зрели и разумни хора, които сами могат да вземат решение. Обществото очаква промяна от всички партии. Единствено БСП отговори в голяма степен на тази нагласа. Не самоцелно, а организирано и разумно. За разлика от ГЕРБ не тръгваме от нищото и не отиваме незнайно къде. Вярвам, че повечето продължават да работят искрено за партията. Румен Овчаров влезе в Националния предизборен щаб, доколкото знам, Масларова активно действа в Хасково в подкрепа на Драгомир Стойнев. Това са все "изборджии" и техният опит е ценен.

   - Упрекват ви още, че не сте включил в листите свои опоненти, че не търсите разномислието.

- В партията никога не е имало цензура или забрана да изказваш лично мнение. Да сте чували в ГЕРБ някой да критикува лидера или да изказва лично мнение. Сещам се за "опонентите" ми на последния конгрес - Драго Стойнев и Георги Кадиев. Те достойно и открито се бориха за председателското място. И двамата са на избираеми места в листите, както и много други като тях. Но заявих ясно, че всеки опит да се разколебават нашите членове и симпатизанти по време на кампанията ще разглеждам като саботаж.

    - Сигурно сте доволен от действията на прокуратурата по подадения от вас сигнал за незаконно подслушване. Засега обаче няма обвинения, нито доказателства, че Цветанов е нареждал колата да "слухти" из София. Ами ако се потвърди, че на въпросните дати, в които автомобилът нерегламентирано е бил извън гаража, е изпълнявал задачи, свързани с националната сигурност?

- Не ми е работа да оценявам прокуратурата. Важното е да се спазва законът. Прокуратурата направи нещо, което не бе правила от 4 г. - разследва самостоятелно и без натиск един сигнал. Мога само да ги поздравя. Не защото ми харесва. За множество българи това е знак, че всички са равни пред закона. А това дали автомобилът, който подслушва, е бил по специални задачи, не освобождава изпълнителите от задължението да бъдат отразени, когато всичко е законно. Не може, дори в името на националната сигурност, да бъде нарушаван законът.

Засега няма обвинения срещу Цветанов, но само засега. Как си представяте не един, а трима директори в неговото министерство да си правят каквото си искат, да подслушват и проследяват когото им хрумне? А как си представяте и Цветанов да прави нещо, за което Борисов не знае? Та нали през цялото време Борисов ни обясняваше, че всичко става под неговото ръководство и знание, че за всичко си носи отговорността. На практика ръководството на МВР приватизира тази институция и функционира като една силова групировка под ръководството на Борисов и Цветанов. Този модел е обида и унижение за десетки хиляди почтени и професионални полицаи. Превърнаха ги в слуги на частни интереси. Едва ли не единствен кадрови ресурс на цялото министерство се оказа БОП. А резултатите са плачевни! Били прекършили гръбнака на организираната престъпност! Пълно празнословие! Ще ви дам само един пример - контрабандата на цигари се увеличи двойно в техния мандат, а подслушванията, и то само законните, са нараснали тройно. За каква борба с престъпността става дума?! Според мен Борисов не се отървава от Цветанов, както направи с Найденов, Дянков и други, защото е зависим. Няма друго обяснение.

     - Прокуратурата разследва шефа на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп в големи размери. Стигали ли са до вас като премиер уличаващи документи за него? Питам ви, защото Флоров беше издигнат на поста от вашия вътрешен министър Михаил Миков.

- Не, аз не съм се занимавал със служителите на МВР. Но доколкото знам, Флоров не е издиган до този пост от Михаил Миков, а е бил назначен временно 2-3 месеца преди изборите. Преди това е бил шеф на отдел "Наркотици" и по настоятелна препоръка на Калин Димитров, който по-късно беше и зам.-министър на Цветанов, е бил назначен за временно изпълняващ длъжността. По-късно Цветанов си го издига на тази позиция. Странно ми е защо, когато го нарочваха за най-големия участник в разкриването на Килърите и Наглите, никой не се сещаше да го обвързва с Миков, а сега не се спират... 
Прокуратурата повдигна обвинение срещу най-близкия служител, дясната ръка на Цветанов. Цветанов продължава да го защитава и да обяснява колко ценен е бил. Тези дни Борисов гарантира за Цветанов, но по този начин гарантира и за отстранения Станимир Флоров. Можем само да гадаем кой е върхът на пирамидата на тази групировка, но като дава гаранции за Цветанов, Борисов носи политическа отговорност за всичко, което натвори МВР.

    - Упорито върви слух, че се готвите за международна кариера на висок пост в Брюксел от есента. Ще напуснете ли кораба, г-н Станишев? Или само ако е потънал?

- Вие не берете грижа за кораба на БСП! Много пъти са ни "погребвали". Само че повечето от тези политически герои са в небитието. Омръзна ми да повтарям, че не ламтя за власт - нито тук, нито в Брюксел! В момента живея с предстоящите избори, от които зависи бъдещето на България. Нямам никакви планове да се изнасям от страната. Имам обаче категоричното намерение БСП да бъде водеща сила в следващото управление и аз като лидер да бъда гарант и инструмент за изпълнението на предизборната платформа. В мое лице Пламен Орешарски като премиер ще има много здрав гръб и надежден партньор. В Европа за мен е важно ПЕС да спечели следващите избори за Европейския парламент, за да има силата да промени посоката на развитие на ЕС към повече демокрация и социална политика. Смятам добре да си свърша и двата ангажимента.