Правителството прави всичко възможно да помогне на българските предприятия и работещите хора да не изпаднат трайно от пазара на труда

Мар 14, 2009 Новини БСП 0 1183

Отговорност, а не самоцел на БСП е да постигне максимален резултат, да бъде първа политическа сила и да се бори за мнозинство в следващия парламент   Най-важният въпрос, който вълнува всеки един в България е това по какъв начин световната финансова и икономическа криза ще засегне нас и как ще устоим на това цунами, което виждаме по целия свят

Отговорност, а не самоцел на БСП е да постигне максимален резултат, да бъде първа политическа сила и да се бори за мнозинство в следващия парламент

 

Най-важният въпрос, който вълнува всеки един в България е това по какъв начин световната финансова и икономическа криза ще засегне нас и как ще устоим на това цунами, което виждаме по целия свят. От срещите си по страната с представители на бизнеса и с работещи в различни предприятия хора, Станишев сподели своите впечатления, че кризата вече се усеща в България и има чувство за несигурност. Точно затова най-голямото задължение на държавата е да намери начините да се предпазим, да почувства всеки един в България, че е не просто оставен да се оправя както може, а че се предприемат конкретни мерки, заяви премиерът.

Станишев отбеляза, че страната ни не е била изненадана от кризата и още от 2007г., правителството е започнало да работи активно по различни сценарии в зависимост от мащаба на тази криза. По тази причина България остава незасегната от финансовата криза, а от нейното последствие - икономическата криза. Премиерът припомни, че в много страни като например Унгария или Румъния, в последните месеци е настъпила девалвация на националните валути. Благодарение на последователната политика на правителството България е доста по-защитена, коментира Станишев и допълни - това, което получават днес българите като заплати - сто единици, или хиляда единици ще бъдат сто или хиляда единици след два или три месеца.

Станишев подчерта, че планът на правителството за справяне с кризата не е веднъж завинаги фиксиран. Планът постоянно се актуализира и допълва, защото никой не може да каже, че веднъж приет един план, ще бъде функциониращ две години. Той постоянно трябва да се съобразява с реалния живот в икономиката, за да мога хората да бъдат по-сигурни. Тази сигурност трябва да я даде държавата, каза още премиерът.

Три са основните компонента на плана „Станишев", на които премиерът се спря - финансова стабилност - както на Валутния борд и на банковата система, така и на спестяванията на хората, за да бъдат защитени; подкрепа на реалния сектор, заетостта и работните места; социална защита  - на тези, които временно изпадат от пазара на труда, на възрастните хора и на младите.

Премиерът коментира, че много неща са свършени за кратък период в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, но не бива да се успокояват и представителите на ДАНС и на МВР, защото в обществото има остро усещане за несправедливост. По думите му проблемът е, че недостатъчно бързо се стига до присъди. Затова продължаваме и до последния ден на работата на това правителство ще продължаваме работата по съдебната реформа, по реформата на правораздаване и изобщо в тази област имаме още много работа да се свърши, категоричен беше Станишев.

По отношение на процеса по усвояване и подобряване на управлението на еврофондовете премиерът заяви, че  е направено много, но страната ни се нуждае и от експертна подкрепа. По думите му не става въпрос за подмяна на механизма за сътрудничество и проверка по ПВР, а за много по-широк кръг реформи в България, където ние се нуждаем от експертизата на нашите партньори. Ние нямаме какво да крием, когато правим позитивни реформи. Ние искаме да вземем от опита на тези страни най-доброто, така че това е по-скоро един допълнителен инструмент за постигане на най-добри резултати за България, поясни Станишев.

Премиерът коментира кризата с боклука в София. По думите му този проблем бе превърнат от столичния кмет в национален, за сметка на други градове, защото той изисква коли за почистване на отпадъците в София от други общини, което е за сметка на чистотата в тези градове. Никога не сме отказвали помощ на Столична община, защото правителството е отпускало десетки милиони левове от държавата хазна, за да може балираните столични боклуци да бъдат извозвани в страната, заяви Станишев. Когато пое управлението на столицата, Борисов заяви, че за две години ще превърне София във Виена, което днес звучи смехотворно. Не политизирам въпроса, гледам с тревога на това, което се случва в СО, добави той.  По думите на премиера за три години и половина управление на Столичната община не е решен нито един структурен проблем на общината. И това е показателно за капацитета на управлението .

Премиерът прогнозира, че парламентарните избори в България ще бъдат в началото на юли. БСП трябва да си свърши своята работа и да постигне максимален резултат, това е важно за страната, защото като гледам какво се задава и липсата на каквито и да било конкретни политики и предложения как да се борим с кризата, как да се управлява по време на криза от страна на основния претендент ГЕРБ, просто ми настръхва косата, коментира Станишев. По думите му отговорност, а не самоцел на БСП е да постигне максимален резултат, да бъде първа политическа сила и да се бори за мнозинство в следващия парламент, за да не допусне срив. Следващият мандат ще бъде труден в условията на световна криза. Трябва да опазим България, нашият кораб, нашата лодка да я преведем през тези бурни води по най-стабилен начин, каза в заключение премиерът.

 

Цялото интервю можете да прочетете в "БСП в медиите"