Борисов носи отговорност за Цветанов и Флоров

Апр 20, 2013 Новини БСП в медиите 0 1576

В България имаше имитация на борбата с организирана престъпност

В България имаше имитация на борбата с организирана престъпност. Всъщност имаше преподчиняване на организираната престъпност и създаване на свои групировки. Политическата отговорност за това носи Бойко Борисов, след като застава зад Цветан Цветанов и неговата дясна ръка отстранения за наркотрафик Станимир Флоров. Това каза пред БГНЕС председателят на БСП Сергей Станишев. Лидерът на социалистите припомни, че прокуратурата е повдигнала обвинения на ръководителя на ГДБОП, най-приближения в МВР служител, дясната ръка на Цветан Цветанов.

"Борисов гарантира за Цветан Цветанов, но с него гарантира и за отстранения Станимир Флоров. Тук възниква и въпросът кой е върхът на пирамидата на тази групировка, която подчини МВР да служи на частни политически и икономически интереси", каза Сергей Станишев и добави, че "това, което най-вероятно ние с Вас знаем, е само върхът на айсберга". Лидерът на БСП заяви, че Флоров се е ползвал с пълното доверие на Цветанов и е правил каквото си иска - в едната разработка става дума за наркотрафик, за контрабанда и корупция.

"От това става ясно, че г-н Борисов като дава гаранции за Цветанов, всъщност носи политическата отговорност за цялото това безобразие - начина, по който цялата ни държава беше обърната с хастара навън през последните години. Имаше имитация на борба с организирана престъпност. Всъщност имаше преподчиняване на организираната престъпност и създаване на свои групировки", коментира Станишев. Той е категоричен, че политическата отговорност се носи от Борисов, след като застава зад Цветанов, който продължава да хвали Флоров. "Нещата са ясни...", отбеляза лидерът на БСП.

Според Станишев, единственият начин да се запази достойнството и авторитета на България пред Европа е да се каже истината и да не се допуска повторение на това безумие, което царуваше тези четири години неконтролируемо, всевластно и арогантно, обръщайки гръб на хората и покровителствайки по същество организираната престъпност.

"Това, което прокуратурата направи за пръв път от дълги години - направи самостоятелна проверка по един сигнал, който се оказа достоверен, вдъхва на огромен брой българи, че може да има справедливост и закон, че законът може да важи за всички, независимо дали са във властта или не. Това е нещото, което трябва да бъде подкрепено. Затова европейските институции и политическите сили в Европа заявиха, че подкрепят действията на прокуратурата, защото трябва действително тя да си свърши разследването", каза лидерът на БСП. Той подчерта, че огромният дефицит, който българите усещат, е дефицитът на справедливост.

"Тази власт, която днес претендира отново да управлява четири години демонстрираше всеки ден, че правилата за нея не важат, че Конституцията за нея не важи. Във всяко свое действия и изречение внушаваха това", каза лидерът на БСП. "Това не може да се допусне в една европейска държава в началото на ХХІ век. По тази причина трябва да си ходят и постепенно с много усилия да се възстанови доверието към държавата и от страна на българските граждани, и от страна на европейските институции", каза Сергей Станишев.