Върховенството на закона е най-важното

Мар 25, 2013 Новини БСП в медиите 0 1573

  Интервю на Михаил Миков за Нещо повече по БНР: Водещ: В „Нещо повече" имаме връзка с г-н Михаил Миков от БСП, бивш вътрешен министър

 

Интервю на Михаил Миков за Нещо повече по БНР:


Водещ: В „Нещо повече" имаме връзка с г-н Михаил Миков от БСП, бивш вътрешен министър. Здравейте.
Михаил Миков: Здравейте.
Водещ: Как Ви звучат тези мерки, препоръчани от Марин Райков? Ротация в полицията по време на гласуване, диалог между РДВР и РИК-овете по места?
Михаил Миков: Това са стандартни неща. Това, което се случва в момента е един опит за PR и малко да се смекчи, но мисля, че неуспешен е този опит, онази представа за начина, по който се случват изборите, която съществува в българските граждани. Вие знаете, че 60 процента, по изследванията смятат, че са възможни фалшификации и манипулации. Без полиция това не се случва. И сега, като слушам, премиерът казва - деполитизирана, по прецумпция, система, г-н Калин Георгиев казва - добрите практики от 2011-а. Та нали точно тези добри практики „създадоха", в кавички, създадоха представата в българските граждани за оборимостта на презумпцията за деполитизираната полиция. И смятам, че няма да стане с такъв тип мероприятия.
Водещ: А как?
Михаил Миков: Може да стане, ако се изследват всички онези сигнали, които 2011 година се появиха в медиите, в печата и се вземат конкретни мерки по отношение конкретни лица. Що се отнася до ротацията, ами тя ротацията се случи преди около месец. Областни директори, директори на районни полицейски управления. Тя, ротацията, се случи точно заради изборите. Ето, вземете област Видин, откъдето съм аз, там бяха сменени областният директор, всички шефове на районни полицейски управления бяха ротирани. Така, че за това става въпрос.
Водещ: Т. е., Вие не виждате конструктивно да е произлязло в Хисаря? Опит за PR, за успокоение на духовете? А няма добро желание за промяна?
Михаил Миков: Да. Без сериозни мерки, които да убедят хората.
Водещ: Кои са мерките?
Михаил Миков: Върховенството на закона е най-важното, независимо кой от кои е. Мерките са, управление на системата така, че тя да се отдръпне. В това ръководство, което беше крайно политизирано и то даже даде през годините доказателства за политизиране, с изявления, с различни позиции, които имаха политически характер, в момента да казваш, че по презумпция е деполитизирана системата, нищо не помага.
Водещ: Т. е., Вие не виждате нищо конструктивно да се е случило в Хисаря?
Михаил Миков: Нищо, нищо. Опит за успокояване на обществените нагласи.
Водещ: Най-големия Ви страх за тези избори на 12 май какъв е, г-н Миков?
Михаил Миков: Не е страх. Това е общественото усещане за ролята на полицията в провеждането на избори. Т. е., едните ще ги пуснем и ще си затваряне очите, а по отношение на другите ще направим поредица от провокации. Каквито случаи имаше на изборите през 2011 година. И тази работа, с досъдебното производство. Всеки, който работи в полицията знае, че най-лесно е да се образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Въпросът е процесуалните мерки кого ще засегнат, симпатизантите или хората от листите на опозицията или на управляващите?
Водещ: Позитивният сценарий на 12 май, г-н Миков? Има ли възможност за такъв?
Михаил Миков: Има възможност за такъв сценарий. И гражданите, застъпниците, неправителствените организации трябва в много по-висока степен да наблюдават действията, както по провеждане на изборите, така и действията на полицията, ангажирана в изборния процес. Взаимният контрол, той не е измислен от нас.
Водещ: Взаимен контрол и граждански контрол. Това, което искаха протестиращите.
Михаил Миков: Да. И възпиране. Този взаимен контрол възпира, възпира взаимно. Така, че голяма ангажираност на гражданите в провеждането на честни избори.
Водещ: Опит за успокоение на духовете. Това видя г-н Михаил Миков от БСП в съвещанието в Хисаря.