Раздор в предизборно синьо

Най-накрая! СДС и ДСБ официално се взеха, след дълго чакане

Най-накрая! СДС и ДСБ официално се взеха, след дълго чакане.

Предизборният съюз, който уж е в името на страната ни, обаче е белязан от безпринципност и користни политически цели. От една страна е парадоксално, че Иван Костов, който разцепи синята партия, сега трябва да се яви като обединител на десните. От друга е очевидно, че обединението е наложено от лошите резултати от социологически проучвания. Според тях десните партии имат несигурно бъдеще в следващия Парламент.

Липсата на политически принципи вероятно ще разочарова и разколебае синия електорат. И така, вместо съюзът да даде положителен резултат, може да се окаже, че СДС и ДСБ направиха грешна стъпка като се събраха.

След като седем пъти не успяха да свалят правителството с вот на недоверие  двете формации тотално се изчерпаха откъм идеи. Обвиненията, които отправяха към управляващите останаха недоказани. Ако към обединението се присъедини и Яне Янев, което се очаква, дясното пространство ще остане по-безплодно и безполезно от когато и да е било. Депутатът от РЗС е известен с медийните си изяви и „разкритията", които прави по различни политически теми. Присъствието му по-скоро ще придаде на коалицията колорит, отколкото ефективност.

Малкият брой избиратели, които са готови да гласуват за десните е обратнопропорционален на интригите и скандалите, които продължават да се случват около СДС и ДСБ. Не бива да забравяме, че голяма част от седесарите не могат да преглътнат решението за съвместна работа с Костов. Евентуалното присъствие на БНД в обединението също е болна тема за сините, докато Демократи за силна България са готови да се коалират с тях.

Предизборният съюз е факт едва от днес, а нещастните в СДС прогресивно нарастват. Единствено Иван Костов е щастлив, че успя да се завърне в дясното пространство на бял кон. Кой знае? Може да има и по-смели планове!?