Ивайло Калфин посочи условията на Европейския парламент за преговори по бюджета на ЕС за 2014-2020 г.

  Евентуалното постигане на споразумение по бюджета на ЕС за 2014-2020 г

 

Евентуалното постигане на споразумение по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. на срещата на върха на страните членки, която започва тази вечер в Брюксел, може да бъде само позиция за преговори с парламента.

Това заяви Ивайло Калфин, който е съдокладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС, по време на дебат в Страсбург в навечерието на европейския Съвет днес.

Калфин изрази подкрепа за постигане на споразумение по общите разходи на съюза, "защото всяко отлагане ще означава, че бюджетът няма да може да се разпределя от началото на следващата година и регионите няма да могат да получат финансиране за програмите, по които работят".

"Всички сигнали, които получаваме, както и европейският Съвет през ноември, ни дават силно негативна картина за споразумението, което вероятно ще се постигне в Съвета. Въпреки това би трябвало да има споразумение и то би трябвало да се преговаря с Европейския парламент", каза той.

Ивайло Калфин назова, че Европейският парламент ще преговаря със страните членки по бюджета само при определени условия:

 

"Европейският бюджет трябва да е достатъчен, защото подпомага публичните инвестиции, които създават работни места, помагат на страните и на икономиките да излязат от кризата, да се изпълняват международните ангажименти на страните към съюза, да се подобрява конкурентоспособността.

Това са разходи, които националните бюджети на много държави не покриват изобщо", заяви Калфин. 

Той посочи, че парламентът желае да бъде затворена пропастта между плащанията и бюджетните кредити, за да не се стига до неплащане на фактури за европейски проекти, както се случи през последните две години.

"Не може да се обвиняват страните членки за прекомерни дефицити, ако Европейската комисия не им плаща сметките. Това е неприемливо за нас", заяви докладчикът на парламента.

Евродепутатите искат и гаранции за достатъчни собствени приходи в бюджета, "не, за да правим европейския бюджет по-голям, а, за да е по-независим и да се намалят тежестите за националните бюджети".

Европейският парламент настоява и за единство за бюджета, "защото не желаем да подвеждаме гражданите и да искаме от тях да допринасят към два или три бюджета според това дали са в еврозоната или не", поясни Калфин. Европейският бюджет е 1% от БВП на икономиката на ЕС. Европейската комисия е внесла проект за бюджет на ЕС за 2014-2020 г. в размер на 1,033 трилион евро. Европейският Съвет чрез президента си Херман ван Ромпой предложи през ноември съкращения от 73 милиарда евро. Днес се очаква да бъде направено предложение за допълнително намаляване на общите разходи на Общността. Европейският парламент трябва да одобри бюджета, след като страните членки постигнат споразумение по него.

Цялото изказване на Ивайло Калфин ще намерите на: http://kalfin.eu/готови-сме-за-преговори-със-съвета-за-бюджет-2014-2020-p_read2315.html