Ангел Найденов представи предложението за създаване на Комисия за изборното законодателство

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов представи предложението за създаване на Комисия за изборното законодателство

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов представи предложението за създаване на Комисия за изборното законодателство. Според Найденов след проведените консултации всички парламентарни групи са се обединили около мнението, че създаването на такава комисия е необходимо.

Комисията ще се занимава основно с изборното законодателство, като срокът на работа й е до окончателно приемане на промени в избирателната система, в изборното законодателство и за избирането на народни представители на европейски и национален парламент.

Найденов изказа и някои от аргументите за създаването на такава комисия. На първо място той посочи важността на промените в изборното законодателство, които предстои да бъдат предложени в пленарна зала. Според него важността на промените в изборното законодателство определят възстановяването на доверието на гражданите и преодоляване на усещането, че промените в изборното законодателство се правят в последния момент. Причината с тази дейност да се занимава специална комисия е, че комисията по правни въпроси е изключително натоварена - около 40% от законопроектите, които се приемат от парламента минават като въпроси в правната комисия. Създаването на подобна комисия ще бъде и знак за политическата воля и значението, което отдават всички групи в промените на изборното законодателство, коментира още Ангел Найденов.