RWE си тръгна, защото Бойко Борисов се отказа от Белене

Янр 25, 2013 Новини БСП в медиите 0 1428

Интервю на депутата от ПГКБ Румен Овчаров за в

Интервю на депутата от ПГКБ Румен Овчаров за в.Дума:

- Тези дни временната парламентарна комисия извади кашони с информация, непоказвана досега. Как правителството на ГЕРБ досега не е установило тези липси?
- Всъщност за какви липси става дума? Става дума за това, че те пускат информацията на час по лъжичка. Нямало го това или онова писмо, щели да го намерят, а всъщност документите са в тях, само че те просто ги крият. В тези кашони се намериха писмата на RWE до НЕК, но отговорите на НЕК ги няма, защо? Просто не им отърват, защото опровергават тезите им, че видите ли, RWE са си тръгнали, защото предишното правителство половин година преди това било направило нещо си. Нищо подобно не е направило. RWE си тръгна, защото това правителство - на Бойко Борисов, се отказа от участие в проекта "Белене" и това е заявено на RWE абсолютно еднозначно в отговора на НЕК. Премиерът Борисов лично го заявява на Гросман, като го обвинява, че той е един от съдружниците на НЕК, които са направили "оня гьол" в Белене. И при такива думи има ли разумен човек, който да си вложи 5 млрд. от собствените пари в тази държава. Няма такива малоумници, разбира се, и RWE си тръгнаха.
-Сергей Станишев каза, че имало спекулация с тази информация, кое не е вярно?
- Това, което каза Станишев, е за едно писмо, което е датирано на 8 февруари 2008 г., а вътре се обсъждат неща, които са се случвали през септември и декември 2008 г. Дали е грешка или не, аз не знам, но писмото е наистина датирано в по-ранен период от събитията, които се разглеждат в него. В крайна сметка това писмо е преди подписването на споразумението за съвместното дружество. На 19 декември 2008 г. RWE подписва с НЕК споразумение за създаване на съвместното дружество, което ще изгражда "Белене". Това споразумение от декември 2008 г. е продължавано два пъти -веднъж март месец и веднъж юли месец. Всъщност писмото на RWE от 13 юли, след като ГЕРБ спечели изборите, е точно това - то удължава срока от 30 юли до 30 септември за постигане на общо споразумение по финансирането на проекта и за подписване на ЕРС контракта. И там е написано ясно: Българската държава, министърът на финансите, да каже подкрепя ли НЕК? Ще осигури ли финансиране? Ще гарантира ли по някакъв начин финансирането от България? Българската държава какво каза? Трайчо Трайков през август месец на среща с представители на RWE обявява, че България не се интересува от проекта "Белене" като източник на електроенергия за страната, че могат да го разглеждат само потенциално като бизнес предприятие за износ в чужбина и ще търсят някой друг, който да участва в проекта. Т.е. ние се отказваме от мажоритарното си участие. Което означава цялостно преструктуриране на финансовата схема на проекта. И на практика обрича проекта на унищожаване.
-След като RWE се отказа, защо няма нов конкурс за инвеститор?
- Нали това ги питахме Като три години и половина тупаха топката, подписаха 9 допълнителни споразумения към това споразумение, което уж го няма според Агенцията за държавна финансова инспекция. Освен това платиха 230 млн. евро, поеха нови ангажименти за около 40 млн. евро и не си направиха труда да потърсят чуждестранен инвеститор. Просто трябвало е някой да каже - или няма да строим, или ще строим. Защото руската страна е била готова да финансира проекта всеки един момент от 2009 г. насам, както за "Южен поток". За него обаче ще вземат парите, за "Белене" не ги искат. Защо? Защото американците не искат да правим атомна централа в България, руска, с руско оборудване.
-По повод руското оборудване, не е ли нелогична позицията, че този реактор не е добър за "Белене", пък е добър за "Козлодуй"...?
- Пълна глупост. Москвичът в "Белене" изведнъж става мерцедес в "Козлодуй". Само че този мерцедес в"Козлодуй" е страшен, защото там искат да направят руски реактор с американско гориво, американски системи за управление и контрол и японска турбина. Такъв франкенщайн в света няма.
-И това е опасно?
- Това е изключително опасно. Аз съм твърдо против и се надявам, че ще бъда подкрепен от много хора. България се превръща в експериментално поле на болни мозъци, които се чудят по какъв начин да услужат на американците. Последиците са непредвидими. Друго е да се направи целият реактор американски. Можем да си мислим колко пари ще ни струва, сигурно ще бъде два пъти по-скъпо, но поне ще е цялостно оборудване.
-Твърди се, че нов реактор в "Козлодуй" ще се изгради по-лесно, защото вече има база.
- Каква база? Има процедура, която още не е започнала - по Закона за използване на ядрената енергия за мирни цели. Тя започва с избор на площадката, а те са още на някакви предварителни етапи. А мина една година, откак прекратиха проекта "Белене" и обявиха, че правят "Козлодуй".
Етапът на лицензиране на площадката за "Белене" в момента е на равнище лицензиране на техническия проект. Ако не беше спрял Бойко Борисов проекта през март, ние вече щяхме да имаме утвърдените технически проекти, което е четвъртият етап. Преди това са заповед за избор на площадка, проектиране и заповед за утвърждаване на техническия проект. Те отнеха за "Белене" 8 години, за "Козлодуй" ще отнемат поне 10, защото площадката е много сложна. Там има работещи реактори, спрели реактори, които се извеждат от експлоатация, две хранилища за ядрено гориво, хранилище за отработено гориво, замърсени терени. Площадки има, където би могло да се намести реактор, но те съвсем не са готови. Там има милиони кубически метри изкопни и насипни работи, които трябва да се свършат, има канали, които трябва да се копаят.
Въобще тази приказка, че инфраструктурата едва ли не е готова, е изключително несериозна. Минус е и препоръката от "фукушима", че не е добре да се правят много реактори на една площадка, още повече от различни поколения и различен тип.
- Шефката на Агенцията за държавна финансова инспекция твърди, че фактически споразумението за "Белене" не е договор и е в нарушение на Закона за обществените поръчки. Въпросът е как така двама души за 5 дни са разбрали нещо, по което са работили 200 души година и половина, и как така 7 години международни експерти не са го разбрали?
- Включително и от Държавната финансова инспекция не са го разбрали, те са правили 3 проверки по проекта "Белене". В едната, която е в МИЕТ, се казва едно към едно - това споразумение е първи етап от подписването на окончателния договор, окончателният договор е подписан 2008 г. по времето на визитата на Путин. Сметната палата повтаря същата оценка. В другите две инспекции - 2010 и 2011 г., коментират всякакви други неща, но нито за секунда не поставят под съмнение, че споразумението е абсолютно адекватно и е първият етап от подписването на окончателния договор. Изведнъж на 6 април, 10 дни след като Бойко Борисов каза, че прекратява проекта и сега от Белене "ще извадим едни страхотни далавери", тези двама инспектори за 5 дни проверяват 20-те кашона плюс един куфар информация на "Атомстрой", двата контейнера информация на "Шкода алианс", плюс 10 хиляди страници преписки между институциите. И излизат с грандиозното становище, за което нито един юрист до този момент не се е сетил. Ако това не е поръчково изпълнение, елате да ми кажете кое е.
- Според Борисов още 2008 г. е било ясно, че "Белене" щяло да струва 10 млрд., обаче "Росатом" официално обяви във вторник, че цената на двата енергоблока е 6,3 млрд. евро. Което е близо до вашата прогноза?
- Не, нашата оценка беше различна. Бойко Борисов, когато дойде на власт, поиска от "Росатом" твърда цена, не да спори по инфлационни индекси. През 2010 г. руснаците му казаха, че твърдата цена е 6,3 млрд. евро. Цената на проекта е 3,997 млрд., но бе оскъпена с инфлацията в Русия за 6-те години, и оттам дойдоха тези 6,3 млрд., защото инфлацията в Русия е доста по-висока от България - над 60% за 6-те години. Сега вече няма нужда да разчитаме на прогнозите или опасенията на RWE, че проектът е оценяван на 8 млрд. в края на 2008 г, но в средата на 2009 г., заради кризата, вече го оценяват на 10 млрд. евро. Те са пълна спекулация. Всеки може сам да изчисли. Вижте по Евростат колко е инфлацията за България и колко е за Евросъюза - само тези два индекса ни трябват. Защото руското и българското оборудване, което е 77% от всичко, се индексира с индекса на България. Това нашите преговарящи успяха да го постигнат 2008 г., когато подписаха споразумение 5 за изготвянето на оборудване с дълъг срок на производство, то се изготвя изцяло в Русия. Ние успяхме да принудим Русия да приложи нашия индекс, останалите 23% се оскъпяват с индекса във франция и Германия, който е 13%. Затова нормалната цена на Белене е около 4,6 млрд. евро.
- Основният аргумент на премиера срещу "Белене" е, че ще плащаме 22 млрд. лева и ще орежем майчински и пенсии. "Росатом" напомни, че през 2010 г. Борисов отказва участие именно заради невъзможност България да плаща. И "Росатом" предложи тогава да поеме изцяло финансирането, като България запазва 51% дял, а изплаща своя дял от продажба на ток, без да дава нищо от бюджета. Не е ли това най-изгодната оферта"?
- Най-изгодната е. "Росатом" предложи много оферти. Споразумението с БНП-Париба беше уникално. То е с лихва euribor 0,4% + 0,4% надбавка за БГ и ние трябваше да плащаме 0,8%, ако бяхме запазили финансовата стабилност на НЕК. Те обаче я докараха до фалит и сега трябва да плащат 10 пъти повече.
Освен това, когато нещата се усложниха на финансовите пазари, Русия предложи да ни дадат кредит от 2 млрд., за да влезем с дялово участие и за да може в бъдеще време да изкупим дела си, така че да запазим дялово участие от 51% мажоритарно участие - но не, тяхното правителство не пожела. Какво търси - НЛО да му донесе куфари с пари? Или руснаците не са му обещали комисионна?
- Обвиняват ви, че сте плащали на консултанти, кое е неестественото?
- Ами естествено, че ще се плаща. Сега за "Козлодуй" кой му плаща на Борисов овосите, оценките на геологията... изборът на площадка. Нали са консултанти!
- Появи се незнайно откъде експертното лице Булат Нигматулин?
- Това лице е бивш зам.-министър на атомната енергетика на Русия, изгонено за нелоялност от Министерството на атомната енергетика на Русия. Него го доведе бившият посланик на България в Русия, който на практика беше изгонен от Русия, тъй като през цялото време работеше против връзките на България и Русия - Илиян Василев. И тези хора са дошли да обясняват в България каква е визията на Русия за проекта "Белене"?! Извинявайте, но аз затова попитах - има ли още някой дисидент, който да ни докарате от Русия да ни обяснява какво да правим?
- Според него България няма нужда от нови енергийни мощности, защото е "море от енергия", която й е излишна?
- Къде е това море, че не го виждам? От тецовете "Марица-Изток" 1 и 3? Те са правени по наше време. Да, Костов ги подписа, зароби България да плаща за 15 години страшно високи цени, но ние ги реализирахме. Но тези централи имат срок на експлоатация, освен това европейската политика набляга на мерки срещу промените в климата. Тя предвижда към 2050 г. енергетиката в ЕС да не изхвърля в атмосферата нито един тон въглеродни емисии. Как ще стане това, с какви технологии? Специалистите предвиждат увеличение на цената за тон емисии от 8 евро до между 100 и 370 евро за тон. Ако приемем долното число - 100 евро, и ако един блок в Козлодуй бъде заменен с термична централа, емисиите, които ще се изхвърлят, са 6 млн. тона, т.е. добавката само за купуване на емисия е 600 млн. евро - кой ще ги плаща тия пари и защо?
- Шири се мнението, че при толкова ВЕИ нямаме нужда от атомна енергетика?
- Това е несериозно, защото един фотоволтаик се експлоатира 1500 часа в годината. Един ветрогенератор - 2300-2500 часа максимум, ама годината има 8760 часа, през останалите 6000 часа какво правим? Т.е. ядрената енергетика е необходима, ако искаме да развиваме ВЕИ, не алтернатива. Макар да поевтиня, тази ВЕИ енергия не е по-евтина, тя е 10 пъти по-скъпа от Козлодуй. По-евтина е спрямо година по-рано, но средната цена е 450 лв. за мегават-час, а от Козлодуй е 45 лвУмгвч. Така, че тази електроенергия е скъпа и тя трябва да се компенсира отнякъде и засега се компенсира само с Козлодуй.
- Без "Белене" ще се вдига ли цената на тока?
- И с "Белене" и без "Белене", ще се вдига. Но ако има "Белене", държавата ще има възможност да прави така, както прави в Козлодуй - да ползва част от електроенергията за вътрешни нужди, така че да поддържа едни по-ниски цени, защото Козлодуй продава само 25% от електроенергията си на пазарни цени, останалото го продава на регулирана цена под себестойността си даже, само и само да поддържа ниската цена. Ще имаме възможност да правим това и с Белене, ако го построим.
- А как една нова атомна централа ще промени икономиката ни?
- Драстично. Ако бяхме продължили проекта, България вече да е излязла от кризата. Защото тези 5 млрд. евро, за които говорихме, щяха да са влезли в българската икономика, щяхме да имаме 10 хил. работни места, 10 хил. човека щяха да получават заплати, и то добри, да плащат осигуровки, данъци, още 50 хил. наоколо щяха да работят в поддържаща сфера. В България не са дошли толкова чуждестранни инвестиции, колкото щяха да дойдат по проекта "Белене".
- Спекулира се е някакви цифри за това какво е платила по АЕЦ "Белене" Тройната коалиция?
- 1,5 млрд. са общите пари, които са платени - от Тройната коалиция и Сакскобургготски преди това. 230 млн. евро са платени по времето на Борисов. Тук има огромна разлика - Тройната коалиция плащаше парите с идеята да изгражда "Белене", Бойко Борисов плащаше парите с идеята, че не знае какво да прави. И в един момент 1,5 млрд. лв. отидоха по дяволите. А ние имаме още задължения за 1,5 млрд. - по онова оборудване в Русия, което трябва да платим, ако не искаме да ни осъдят в арбитражния съд в Париж. Така че 3 млрд. струват фокусите на Бойко "насам-на-там, тука има - тука няма". Между другото, и сега има инвеститори - американците още чакат. Но те искат целия проект - 100%, сигурно защото е много лош икономически и въобще няма да си върнат парите? Те, американците, много обичат да си хвърлят парите в такива държави като България.