Изборът е нация от овчари или от инженери

Янр 25, 2013 Новини БСП в медиите 0 1495

Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за в

Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за в.Стандарт:

 

- Г-н Станишев, спорът Ви с премиера стана много специализиран, много документи от различни кашони се извадиха през последните дни. Дали ще ви разберат хората?
- Нещата са пределно ясни. В последните дни с наближаването на референдума г-н Борисов, управляващите и тези, които са против ядрената енергетика в България, с всеки ден добавяха милиарди към цената на АЕЦ "Белене" с една-единствена цел - да откажат хората от гласуване на референдума. Да ги изплашат с манипулации и директни лъжи. Това, което излезе в медиите с много категорична и ясна позиция, е всъщност меморандум от 30 ноември 2010 г. По време на управлението на г-н Борисов. Подписано от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, от шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и на финландския инвеститор в проекта. В този меморандум българската страна приема окончателна фиксирана цена от 6,3 млрд. евро. Подписването е станало в присъствието на тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков. А преди това е имало среща и при г-н Борисов, който е бил информиран за всичко това. И имаме два извода, които могат категорично да бъдат направени. Първо, че е категорична лъжа цената, която се внушава от управляващите, за 22 млрд. лева. И те съзнателно заблуждават хората. Защото няма как да се правят на разсеяни и да имат амнезия за тези свои действия, които са направени по искане на г-н Борисов. Той казва - дайте ми крайна цена. И второ: това правителство не е защитило българските национални интереси в преговорите с руската страна.
- А през Вашия мандат как ги защитавахте?- До последния момент от нашия мандат ние водихме търговски преговори. Нормални търговски преговори с "Росатом" и естествено всяка страна отстояваше своите виждания и своя интерес по отношение на инфлационния индекс и първоначалната цена от 4 млрд. евро. Нашата много силно аргументирана позиция беше за 5,2 млрд. евро. на базата на Евростат, както е записано в споразумението с "Росатом". Но е ясно, че това правителство не е постъпило компетентно. И нещо повече - не е защитило българския интерес. Мога да ви кажа, че за 4 г. от управлението на Борисов като премиер съм имал с него една среща по въпросите за "Белене".
- Кога беше тя?
- През пролетта на 2011 година. Точно в момента, когато той отстояваше тезата пред цялото общество, че "Белене" е изгоден и жизненоважен проект. Който ще държи ниска цената на тока и ще позволи да не внасяме ток от Турция, който е важен за икономиката от гледна точка на конкурентоспособността. И тогава Борисов поиска подкрепа от БСП за "Белене". А аз му поставих два въпроса и условия. Първо, очевидно, че цената, която говорят от 6,3 млрд. евро, е явно завишена. И нямам обяснение за толкова висока цена, с която да се съгласява правителството. Освен това поисках гаранции, че "Белене" ще бъде под държавен контрол, не само в началото за изграждането на проекта, а и за функционирането на атомната централа. За да може българската държава да провежда чрез собствеността в "Белене" и реална икономическа и социална политика. В това число и цени, които да са достъпни за българските граждани. Меморандумът от 30 ноември 2010 г. е ясно доказателство, че цената, която размятат през последните дни, не е истинската и се говори само за заблуда на хората. Както и че не са успели или не са искали да отстоят националния интерес. Може да се направи и трети извод - и досега г-н Борисов не е обяснил пред хората защо спря проекта. Защо промени на 180 градуса своята позиция?
- Защо според Вас?
- Има две логични обяснения. Или външен натиск, който не е успял да отстои. Или обслужване на други икономически интереси.
- Успяхте ли да разясните аргументите си на срещите с хората?
- Стремим се само към едно - хората да получат обективна и ясна информация. И да могат свободно да вземат своето решение. За нас е важно хората да гласуват по съвест. Ние, разбира се, сме убедени, че правилното гласуване е за развитието на ядрената енергетика. И има много ясни аргументи - това е голяма инвестиция, която може да задвижи икономиката по време на криза. Това създава общо над 60 000 работни места, особено за Северна България. Проектът създава конкурентно производство на електроенергия на достъпни цени. Но има и още едно нещо, което хората много добре го усещат. Че всъщност ще се гласува за модел на развитие на България. Дали искаме държавата ни да бъде високотехнологична с конкурентна икономика? Дали искаме децата ни да са инженери и квалифицирани кадри, или искаме да бъдат обслужващ персонал? И да се тътрим на опашката и да разчитаме само на земеделие - недостатъчно ефективно, и евтин туризъм. Но вторият модел е на г-н Борисов! И когато той имаше среща с млади компютърни специалисти, които се оплакваха, че си търсят работа, той им отговори - търсят се овчари.