Калфин във Виена: Европа се нуждае от лидери

  Кризата в Европа е дълбока, продължителна и ще доведе до значителни промени в ЕС

 

Кризата в Европа е дълбока, продължителна и ще доведе до значителни промени в ЕС. Това не бива да ни прави песимисти за неговото бъдеще. Напротив, промените ще бъдат полезни и биха могли да засилят ЕС, както и ролята му в света. Това заяви Ивайло Калфин, който беше основен оратор на откритата днес във Виена двудневна международна конференция „Европа в риск. Има ли опасност за общата политика на сигурност и отбрана?".

Събитието е организирано от австрийското министерство на отбраната и спорта, Центъра за либерални стратегии, Балканския тръст за демокрация, Европейският съвет за международни отношения и Форума за международен диалог „Бруно Крайски".

Калфин подчерта, че е особено важно „да се осъзнае сериозността на кризата и да се вземат мерки, не за решаване напроблемите на парче, а да се потърси възможност за цялостното модернизиране и укрепване на ЕС".

Евродепутатът смята, че конвенционалният подход за решаване на кризи - централизацията, в случая не е подходящ, зашото „ако се приложи автоматично, той може да доведе до отслабване и до дезинтеграция на съюза".

Затова той предлага 4 възможни подхода, които биха сработили, ако се намери правилно решение:

Първият е равнището на вземане на решения да се приближи до гражданите, като то става на по-малко йерархично и в рамките на силна и ефективна наднационаона рамка.

Според него е необходимо още, националното и регионално участие във вземането на решения в ЕС да се увеличи и да става паралелно със засилването на общите европейски институции.

Евродепутатът, също така смята, че кръгът на вземащите решения в ЕС трябва да се разшири, а не да се свива. Той цитира като погрешни плановете за затварянето на решенията за еврото сред страните, използващи общата валута. „Най-удачната формула би била да се ангажира целият съюз и да бъдат привлечени партньори извън Общността. Например сред страните, извън ЕС, които имат интерес от стабилността на еврото, защото са инвестирали в активи в евро, имат и свободен ресурс".

Калфин заяви пред участниците в конференцията, че Европа отчаяно се нуждае и от силни национални лидери, „но не, за да национализират европейските политики, а да ги направят общностни". Той даде за пример поведението на Хелмут Кол при обединението на Германия.