Ивайло Калфин учредява награда за студенти

  Ивайло Калфин ще обяви учредяването на награда за студенти по време на лекция утре пред млади политолози от Софийския университет

 

Ивайло Калфин ще обяви учредяването на награда за студенти по време на лекция утре пред млади политолози от Софийския университет.

Студентите трябва да напишат есета до 1000 думи по темата "Общият трудов пазар в ЕС:- Път към обединена Европа или към Европа на две скорости?", а наградата е пътуване до Брюксел.

Отличените автори ще имат възможност да се запознаят и да разговарят с хората в европейските институции, които изработват политиките за борба с младежката безработица в ЕС. Калфин ще представи най-добрите идеи на студентите от трибуната на Европейския парламент.

Срокът за участие в конкурса е 28 февруари 2013 г. включително. Текстовете трябва да се изпращат на адрес essayeu@gmail.com.

Ивайло Калфин ще дискутира със студенти трудовия пазар в ЕС само дни, след като ирландското председателство на ЕС обяви борбата с безработицата за първостепенен приоритет на работата си начело на съюза. Евродепутатът ще говори за проблемите пред българските младежи за интегриране в пазарите на труда в ЕС. Лекцията е от  16 часа  в Огледалната зала в Ректората на Софийския университет.

Инициативата за лекцията е на Студентския клуб на политолога, чиито членове искат да дадат гласност на проблема с младежката безработица.

България е сред 13-те европейски членки, в които над 30% от хората до 25 години са без работа и има най-висок процент младежи, които не работят и не учат в ЕС. По данни на Европейския парламент в момента в ЕС 5,5 млади хора са без работа, като в страни като Гърция и Испания те са половината от всички безработни. Европейската комисия смята, че младежката безработица струва на правителствата на 27-те по 153 милиарда евро годишно от плащането на обезщетения и от Европейският парламент пресмята, че поне 30 милиарда евро ще са нужни, за да се реализира идеята за създаване на схеми за европейска гаранция. ЕС планира да финансира програми в страните членки, чрез които всеки завършил училище европейски гражданин до 25 г., който не може да си намери работа в първите четири месеца след дипломирането си, ще получи предложение за работа, за професионален стаж или обучение.