Искаме да върнем държавата на хората и да защитим демокрацията в България

Янр 11, 2013 Новини БСП в медиите 0 1689

  Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за сутрешния блок на Нова телевизия:   Водеща: Гостува лидерът на БСП Сергей Станишев

 

Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев за сутрешния блок на Нова телевизия:

 

Водеща: Гостува лидерът на БСП Сергей Станишев. Добро утро.
Сергей Станишев: Добро утро.
Водещ: Защо така с лошо започнахте парламентарния сезон - подадоха ръка от ГЕРБ, пък вие: „Късно е, либе, за китка"?
Сергей Станишев: Защото трябва човек да бъде сериозен. Аз изобщо не приемам всякакви политически игри. Политика, ако е истинска, е отговорно нещо.
Водещ: Игра ли е тази подадена ръка?
Сергей Станишев: Защото чрез политиката се решават много важни неща, които засягат хората. И трябва тези, които са овластени, в дадения случай става дума за ГЕРБ, за управляващите, да отговарят за своите думи и да бъдат последователни. За съжаление четири години вече това управление показа, че няма нещо, което да са обещали и да са го изпълнили на 100%. Ще дам конкретен пример. За съжаление и премиерът се оказа не господар на своите думи, на своите дела. Давам ви примера с референдума. Колко пъти се промени позицията на господин Борисов първо по „Белене"? Постоянното въртене на палачинката - няма да строим, ще строим, прекрасен проект, без „Белене", ще внасяме ток от Турция /това той го каза/ и цената ще бъде непоносима за хората. После, когато се събраха подписи, господин Борисов каза: въпросът трябва да бъде такъв, какъвто е зададен от инициативния комитет, зад който са събрани над 770 000 подписа. След това той беше променен. След това ГЕРБ казаха: ние ще гласуваме „за". Половин месец агитират техните депутати, които са записани от ЦИК като инициативен комитет в подкрепа на „за" и изведнъж обръщат за пореден път нещата. Безкрайно несериозно поведение от държавници, от които зависи животът на хората, доходите им, работата им, съдбата на България. И никой няма доверие в тези думи, празни, хвърлени във въздуха, че дайте сега да се обединим. Четири години ГЕРБ съществува чрез конфронтация, с политическа опозиция. Давам ви пример - 25 закона, внесени от нас през миналата година, актуални закони, които засягат младежка безработица, доходи, бюджет, ситуацията на пенсионерите. Знаете ли колко от тях бяха приети? Един. Един и то второстепенен. И ви давам още един пример за това как се лъже на институционално ниво. Два месеца господин Дянков, министърът на финансите на България, обещаваше на пенсионерите - ще има сигурни коледни бонуси. Днес, утре чакаме пари от Европейската комисия, накрая няма. Имаше големи бонуси за администрацията на високо политическо ниво, но нямаше за тези, които най-много се нуждаеха. Какво се оказа? Вчера Европейската комисия опроверга тезата на господин Дянков. Каза: няма връзка между парите, които се дават от Европейската комисия за конкретни проекти...
Водещ: ... и личните решения на всяка държава да изплаща...
Сергей Станишев: ... на всяка държава дали да плаща бонуси. Извинявайте, в Гърция при тази криза, при този гигантски дефицит там, при огромния държавен дълг, дават бонуси на тези, които се нуждаят. В България не. И искам да кажа - нека, след като комисията е превела в крайна сметка пари, 800 милиона приблизително, парите ги има, господин Дянков сега следколедни бонуси да даде на пенсионерите. Те не можаха да посрещнат достойно, нормално Коледа и Нова година. Нека да увеличат парите и да се грижат за бъдещето на държавата, за майките, които отглеждат деца. И ние всички тези предложения ги бяхме вкарали в нашия алтернативен бюджет. Нека направят нещо с тези средства, защото, извинявайте, да връзваш бюджета за сметка и на гърба на хората като не реализираш социалните задължения на държавата, така всеки може да управлява.
Водещ: Добре, в случай, че има възможност за взаимодействие с ГЕРБ по теми, които са за доброто на всички хора, категорично все пак отказвате да работите с тях, така ли да го разбираме това „Късно е, либе, за китка"?
Сергей Станишев: Разбирайте, че няма доверие в това, което те казват. Не са господари на думите си, днес казват едно, утре правят друго. Не се управлява държава така, не се прави нищо сериозно по този начин. Когато го казваш половин година преди да ти изтече мандатът, досега три и половина години става точно обратното - опозицията са демони; всеки, който е недоволен, също са лоши; лекарите са убийци и корумпирани; фермерите, които протестираха, всичките карат „Бентли"-та. Всеки, който изразява някакво недоволство, бива демонизиран. Е как да им вярвам сега в искреността на тези думи? Девалвираха думите.
Водеща: Сам отворихте темата за референдума - въпросът, с който завърши миналата година, скандалът, с който започна тази година. Промяната в позицията на управляващите според вас как ще се отрази на резултатите и какви ще бъдат те въобще от референдума? Какво очаквате? Остава доста малко време.
Сергей Станишев: Първо, трябва да знаем, че това е първият шанс за 23 години съвременна българска демокрация хората по важен стратегически въпрос, засягащ техния живот - цената на тока, енергийната независимост на България, конкурентоспособността на икономиката, да си кажат думата и да принудят политиците, държавата да се съобразява с тяхната воля. Защото този референдум е извоюван от 770 000 български граждани, които се подписаха. Затова призовавам хората да гласуват. Това е първото. Второ, аз виждам каква неистова кампания на дискредитация на референдума върви - от платени социолози, политолози, уж експерти в енергетиката - всички искат да внушат на хората: „Няма смисъл този референдум, недейте да гласувате, сложна е тематиката, нищо няма да се получи, защото няма да има 4 милиона и 200 хиляди гласа". Това са внушения само и само да не излязат да гласуват. Питам кой се страхува от гласа на българите? Кой е казал, че българите не разбират? Достатъчно разбира средно интелигентният българин, а ние сме интелигентна нация. Искам да ви кажа няколко неща, които категорично мога да кажа. Първо, „Белене" е най-евтиния ядрен проект в момента в света. Тези приказки за 20 милиарда евро са лъжа. 4 милиарда евро е цената, за която беше подписано строителството и изграждането /.../ на атомната централа. Да, имаше да се договаря и ние договаряхме до края на мандата всичките детайли по инфланционния индекс и по всички детайли. Бяхме свършили 90% от работата по преговорите. Много малко остана на това правителство. Но дори по време на управлението на господин Борисов той заяви, той поиска след три години протакане почти, от руснаците: дайте фиксирана цена. Те казаха добре, даваме - 6 милиарда и 300 милиона евро. Това е много, много по-малко, отколкото тези 20 милиарда.
Водещ: 22. Откъде дойдоха?
Сергей Станишев: Това са... Вижте, ГЕРБ могат да кажат и 50. Това, което им изнася, това ще кажат. Руската страна казаха официално крайна цена, която според мен е по-висока от реалната и която въпрос беше на българското правителство да не я приема, а да договори по-реалистична цена. Има всички аргументи за това. Искам да кажа още нещо. Пак внушенията - всеки българин ще плаща, правят се едни сметки от фалшиви икономисти, измислени. „Белене" никога не е замисляно като проект, който се финансира директно от държавата. Това е проектно финансиране. Значи, компанията собственик - НЕК, и външния инвеститор, такъв беше избран с конкурс 2008 година - гигантска германска корпорация RVE, участваха и „Електрабел" в този конкурс, защото е изгоден проект, та се наредиха на опашката. Спечелиха германците 49%, външно финансиране със заем, който се изплаща от приходите. „Белене" е проект, който може много бързо, в сравнение с много други проекти, в това число с "Южен поток", за който правителството подписа, да си върне тази инвестиция от собствени приходи.
Водещ: Инвеститорите се дръпнаха обаче.
Сергей Станишев: Е как инвеститорите? Преди половин година господин Добрев, министърът на икономиката, водеше тържествено в парламента частни инвеститори. Кажете ми, ще има ли частен инвеститор, ако проектът е икономически неизгоден? И последно, което трябва да знаят хората, цената от ядрената енергетика навсякъде по света е по-ниска от всички други възможни източници. Защото какви са източниците - ядрена енергетика, тецове. В момента ядрената енергетика в България дава цена два пъти по-ниска от държавните тецове, три пъти по-ниска от частния ТЕЦ. Да не говорим за зелената енергия, където цената е в пъти, пъти по-скъпа от тези видове. И затова хората... Това са достатъчно ясни и категорични неща, и всичко друго е лъжа и замъгляване на нещата, защото се страхуват в крайна сметка България да има един изгоден проект, който прави страната по-независима, цената по-поносима за доходите на българите. И аз споделям това, което на 8 април 2011 година каза господин Борисов като премиер: без „Белене" ще внасяме ток, без „Белене" цената ще бъде непоносима за хората, икономиката ще се срине. Цитирам думите на господин Борисов. След три години негово управление тогава го каза.
Водещ: Казахте, че сте постигнал 90% от всичко, което е трябвало да бъде постигнато по „Белене".
Сергей Станишев: Практически да.
Водеща: Премиерът Борисов ви обвини, че нарочно не сте го финализирал, тоест че процентите не са били 100. Защо не го финализирахте?
Сергей Станишев: Аз хиляда пъти съм отговарял на това, но ГЕРБ действат по принципа на пропагандата на Гьобелс - една лъжа като се каже хиляда пъти...
Водеща: Времето ли не ви стигна, за да приключите проекта?
Сергей Станишев: Да. Аз мога да кажа категорично - ако бяхме спечелили 2009 година изборите, щяхме да финализираме всички детайли по преговорите. Защото, извинявайте, първо, премиерът не подписва тези договори, компанията инвеститор ги подписва, НЕК. Но естествено премиерът дава зелена светлина, политическата воля. Но никога не бих подписал, докато последният детайл не е изчистен. Имаше още неща, които трябва да бъдат договаряни. Но никога не е ставало дума за цена. 22 милиарда е абсурдно. Казах ви, ние преговаряхме до последно при най-лош вариант цена много по-ниска от тази окончателна фиксирана цена, която руснаците заявиха по време на управлението на ГЕРБ. Имахме аргументи как да оборим. И ако бяхме на власт, щяхме да финализираме преговорите успешно, убеден съм; щеше днес да е в напреднал стадий и или тази, или следващата година, щяхме да имаме работещ първи реактор. Защото оборудването на първи реактор е практически готово. Към 2009 година имахме фактически готовност да започнем строителството. Няма друга лицензирана площадка, одобрена от Европейската комисия.

Сергей Станишев: Аз съм правил откриване на начало на демонтажа на старите конструкции на „Белене", след като беше подписан договорът. И успоредно с разговорите по финалните детайли на окончателния договор, вървеше демонтажът на това, което беше построено, защото беше за други реактори построено, площадката не беше пригодена за новия проект и се работеше интензивно. И се работеше и в това правителство. Ако е бил толкова лош проектът, защо не спряха плащанията, защо не спряха работите? Половината от средствата, които е похарчила не държавата, повтарям, втора лъжа, данъкоплатците не са давали и лев, от бюджета не са превеждани пари за „Белене", това е проект на държавна компания. Естествено държавата стои зад него, но трябва да се знае, руснаците официално заявиха - „Атомстройекспорт" - не искаме държавна гаранця. Заявиха, че са готови и да го финансират. Ами може ли толкова лъжи да се изговарят абсолютно безотговорно? И затова няма как да се договаряме с ГЕРБ, защото днес казват едно, утре обратното и всичко е от ден до пладне в името на конюнктурен интерес - нещо трябва да се защити; каквото и да е, ще го кажем, само и само да изглеждаме убедително. И като го повторим хиляда пъти - вярвайте ми. Няма вече вяра на това.
Водещ: За да приключим темата с вас за референдума, поискахте от ЦИК да извади ГЕРБ от разяснителната кампания. Вярвате ли, че това ще стане, как ще се случи това?
Сергей Станишев: Ако ЦИК е обективна, трябва да го направи. Извинявайте, ГЕРБ са записани, тези 77 депутати. Жал ми е, човешки ми е жал за тях. Защото хората казаха: ние сме „за", убеждаваха половин месец за това. Между другото, би трябвало да ги глобят сега за подвеждаща кампания.
Водеща: Кога трябва да имате отговор от ЦИК?
Сергей Станишев: На часа. Националният инициативен комитет е пратил писмо до ЦИК с искане на такава позиция. Няма отговор, защото, извинявайте, тези 77 депутати от ГЕРБ са записани като инициатори на референдум „за" ядрена енергетика. И това е действително абсолютно задължително. В официалните дискусии, които са регламентирани по отношение на референдума, ГЕРБ не трябва да присъстват изобщо, реално погледнато. Защото са записани „за", казаха, че ще гласуват с „не". Изобщо кашата е пълна, създадена от самата управляваща партия. Затова е нужна промяна в България, защото по този начин държава не се управлява. Всяко правителство допуска грешки, всяко правителство има някакъв принос за страната. Защото всеки човек иска нещо хубаво да направи, сигурно. Но това правителство показа непоследователност; показа, че тях не ги интересува животът на хората. Вижте това, което се случи пак през последните дни на годината, когато внушаваха до последно: ще има коледни бонуси. После ги скриха, за да се тупат колко им е фискалният резерв. Затова настоявам, като са обещали и казаха: заради Европейската комисия няма, има ги парите от Европейската комисия по еврофондовете; ясно е, че правителството е харчило авансово национални пари, без да получи одобрение от Европейската комисия, да са събрали повече приходи. Сега да изплатят следколедни бонуси настояваме. Ако трябва да се промени бюджетът за тази година, той е занижен като възможна приходна част, да се изплатят тези пари. Да се увеличат парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за майките. България е в най-тежката си демографска криза. Миналата година са родени с 20 000 по-малко деца, отколкото през 2009 година, кризисната. Извинявайте, това е катастрофа. Намаляваме всеки ден като нация с над 100 човека.
Водещ: На фона на това, което казвате, социолозите още декември прогнозират, че разликата в гласовете между БСП и ГЕРБ се скъсява с всеки изминал ден. На какво се дължи тази тенденция според вас и нормална ли е предизборно?
Сергей Станишев: В това, че пропагандата вече не върши работа. Хладилникът е по-силен от пропагандата. Колкото и да контролират ГЕРБ медиите, голяма част от тях; колкото и да дирижират отразяване на обществените събития, хората вече разсъждават трезво, отрезвяха. Но важното е хората да си зададат един въпрос преди да отидат да гласуват сега за референдума. Първо, пак призовавам да гласуват, защото има огромни политически и икономически интереси, които не желаят да има пряко народовластие, пряка демокрация. И аз заявявам от името на БСП, че след този референдум ние ще се постараем първо да изпълним волята на гражданите. Не е вярно, че ако са под 4 милиона и 200 хиляди гласували, нямало смисъл. Има смисъл, защото дори при 20% гласували, парламентът е длъжен да преразгледа отново въпроса и това връща темата на дневен ред - за ядрената енергетика, за нова ядрена електроцентрала, за АЕЦ "Белене" също. И второ, да си зададат въпроса харесват ли начина, по който живеят тези четири години - по-богати ли са, по-сигурни ли са за себе си, за своите деца, за своите родители, или искат промяна. И мога да кажа категорично, че единствената партия, която има категорично отношение към сегашното управление, която не е заигравала с ГЕРБ в името на някакви конюнктурни интереси и няма да заиграва и след изборите, е БСП. Знам, че ние имаме нашите грехове в миналото и се учим от тях, и ги носим, и ги признаваме, и се коригираме. Искаме да направим промяна сериозна, дълбока, да върнем държавата на хората, да защитим демокрацията в България, да върнем нормална пазарна икономика, да спрем рекета над бизнеса, да върнем социалната държава.
Водеща: Поставяте много въпроси. Ние имаме още отворени такива теми за следващото ви гостуване. Благодаря ви много.
Сергей Станишев: Приятен ден.
Водещ: Благодаря ви.