Михаил Миков: Мнозинството от ГЕРБ налага на ЦИК незаконните му действия

„Продължават системно повтарящите се незаконни действия от страна на ЦИК, налагани от представителите на ГЕРБ в комисията

„Продължават системно повтарящите се незаконни действия от страна на ЦИК, налагани от представителите на ГЕРБ в комисията. Тези действия пряко се отразяват върху голяма част от взетите от ЦИК решения, включително и по провеждането на референдума за развитие на ядрената енергетика". Това каза зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков на брифинг в НС днес. Той обясни, че ЦИК продължава да приема протоколни решения, които са попаднали и в доклада на ОССЕ като лоши български практики. „Да не забравяме, че точно с едно такова протоколно решение е дописан законът при определянето на РИК за провеждане на референдум. Какво се оказва- че ЦИК остава в същия състав, а започва една огромна подмяна на РИК във всички области", разкри Михаил Миков. Той припомни, че в закона за Референдумите категорично е казано, че избирателните комисии за провеждане на парламентарните избори, провеждат и референдума.

Миков даде за пример и проведени само преди дни избори в село Радовене, община Роман. „Там към момента живеят 280 души. По закон, когато жителите са под 350 души, не би трябвало да се провеждат избори, но ЦИК приема в минало време, че ще се провеждат избори, защото към момента на редовните избори е имало 350 души. Това е поредното абсурдно тълкуване на закона от страна на ЦИК", възмути се Михаил Миков. ПГКБ настоява за стриктното спазване на закона. „Референдумът трябва да бъде проведен от комисиите, провели последните парламентарни избори. Всякакво друго тълкуване е поредният опит на ГЕРБ и неговото мнозинство в ЦИК да подреждат съставите на комисии, които пряко да повлияят на предстоящия референдум", категоричен бе Михаил Миков.

„ЦИК се е превърнала в орган, който подменя законите по начин, който обслужва само и единствено ПП ГЕРБ. Точно затова още днес ще подадем жалба срещу вчерашното решение на ЦИК, с което се пренаписва Закона за референдумите и процедурата за определяне съставите на СИК", заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова. По думите й ЦИК създава правен хаос при подготовката и провеждането на първия национален референдум, като дописва, променя и подменя Закона за референдумите.

Тя разкри, че тълкуванията на ЦИК са изцяло в полза на управляващата партия, а практическите последици от новите измислени решения са актове, които не подлежат на съдебен контрол. „Няма инстанция, която да може да озапти ЦИК. Необходимо е незабавно да се приемат съответните промени в Изборния кодекс, които да гарантират, че ЦИК законосъобразно ще организират и проведат предстоящите парламентарни избори", категорична бе Мая Манолова.