Петър Димитров: Ново намаление на цената на газа за България няма да има

Страната ни няма да получи нито лев в продължение на 15 години за транзита на газ по „Южен поток"   „Днес категорично се потвърдиха няколко наши предположения

Страната ни няма да получи нито лев в продължение на 15 години за транзита на газ по „Южен поток"

 

„Днес категорично се потвърдиха няколко наши предположения. Първото е, че ново намаление на цената на газа няма да има. Всъщност, договореното намаление на цената на газа през август тази година от 11% е окончателно и нищо не се е променило". Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Петър Димитров по отношение на подписаните от правителството договори за доставка на руски газ. Той обясни, че всъщност намалението от 20%, за което Бойко Борисов говори, се формира от вече договорените от правителството 11% плюс 9%, получаващи се от намалената цена на нефтените деривати. „Виждате, че на бензиностанциите почти непрекъснато върви намаляне на цените на дизела и бензина. Те просто са събрали двете цифри и днес обявяват, че от 1-ви януари цената на газа ще падне с 20%", разкри Петър Димитров. Той припомни как нито един от участвалите на пресконференцията, по време на подписването на договорите, не е заявил категорично с колко точно ще се намали цената на газа спрямо 31 декември 2012г.

„Второ - потвърди се опасението ни, че ще изгубим трасето през Украйна и доставките през Украйна. Вместо алтернативно трасе и алтернативни доставки, ще получим безалтернативно трасе по дъното на Черно море", възмути се Петър Димитров. Той разкри и третото, доказало се днес предположение на ПГКБ, според което страната ни вече е била изправена пред ситуация без изход и без резервен вариант, просто защото управляващите са подписали предварителните договори още през август. „На практика днес преговори не е имало. Подписно е това, което е авансово договорено и авансово подписано", категоричен бе Петър Димитров.

По думите му едно от най- тежките удари за страната ни е фактът, че след подписването на договорите днес страната ни няма да получи нито лев в продължение на 15 години за транзита на газ по „Южен поток". „Парите, които се получават от съвместното предприятие, ще отиват само за покриване на инвестицията и за изплащане на кредита, получен от „Газпром", обясни Петър Димитров. Според него, след подписването на тези договори всички печалби от транзита и продажбата на газ ще отиват само в руската компания, а България няма да получи нито лев. „Не само това, но и след изтичането на петнадесет годишния срок българската страна не е гарантирала никакви фиксирани транзитни такси. Като теглим чертата, ползата от изграждането на този проект за България е никаква", изтъкна още Петър Димитров.

„Очевидно, че от 1 януари трябва да очакваме 20 на сто намаление на цената на парното, да видим дали ще се случи. Ако то се случи, значи нашите предположения не са верни. Но ако не се случи намаление в цената на парното с 20 на сто при 20% по-евтин газ, значи очевидно нашите разсъждения са били правилни", заяви и депутатът от ПГКБ Румен Овчаров.

Той коментира и думите на министър-председателя Борисов, според когото след 1-ви януари цената на газа в България ще бъде по-висока от тази в Германия. „Опитах се, помолих и колегите да потърсят някакъв период от време, когато цената на газа е била по-висока в България, отколкото в Германия. До момента не сме успели да намерим такъв период. Очевидно той ще започне от 1 януари 2013 година, а прокламираното намаление ще бъде поредното относително увеличение на цената на природния газ", заяви Румен Овчаров.

По думите му начинът, по който правителството поднася информацията по темата е просто поредният опит да се скрият реалните резултати от направените днес договорености. „Няма никаква яснота - нито как ще се инвестира проектът, нито кой ще го плаща. Разбрах обаче, че в продължение на 15 години българската държава няма да получава нищо от този проект", обясни още Румен Овчаров. Според него един от най- големите проблеми остава цената на проекта, който от 1.5 милиарда по време на предишното правителство, вече е близо 4 милиарда в края на управлението на ГЕРБ.