Случващото се с кръвните центрове е по вина на ГЕРБ

Това, което се случва с кръвните центрове, е резултат от цялостната политика на ГЕРБ в областта на доходите

Това, което се случва с кръвните центрове, е резултат от цялостната политика на ГЕРБ в областта на доходите. Още миналата година, когато забраниха допълнителните средства на работещите в центровете, беше ясно какъв ще бъде резултатът. Това заяви на брифинг в парламента председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване Емил Райнов. Той напомни, че доходите на хората са замразени, а още преди три години ГЕРБ започнаха да притискат общинските болници и създадоха измислени стандарти, с които да ги фалират. „Здравеопазването практически е фалирало. Общо то е задлъжняло с 550млн.лв.", изтъкна Райнов. Той напомни, че диспансерите също са закрити. Наред с това близо 2 милиона българи са лишени от достъп до здравни услуги. „Взеха се 2 млрд.лв. от парите за здраве, след което потънаха в бюджета на Дянков. ГЕРБ допуснаха цените на лекарствата да стигнат 440% завишение. Трета година НЗОК се управлява непрозрачно. Това е резултат от политиката на ГЕРБ - те не знаят какво правят", категоричен беше Емил Райнов. Той призова да не се насъскват пациенти срещу лекари и предупреди, че това ще има дълготрайни последици.

Депутатът от ПГКБ Мая Манолова напомни за спешната кампания за кръводаряване преди около месец. „Хората искаха да помогнат - и на пациентите, и на кръвните центрове. Българските граждани изпълниха своя ангажимент. Министърът на здравеопазването обаче не изпълни своята част от договорката - да осигури нормални условия за съществуване на кръвните центрове", отбеляза Манолова. По думите й вечният аргумент на управляващите с липсата на пари не издържа. „Има едни 50 млн.лв., които се размятат между НЗОК и МЗ и които могат да се използват за кръвните центрове. Ако проблемите в тези центрове са част от националната сигурност, редно е работещите там да получават заплати като на служителите в ДАНС", отбеляза депутатът от левицата. Според нея е добра идеята - на всеки крупен бизнесмен, освен по един футболен отбор, ГЕРБ да посочат и по един кръвен център и чрез спонсорство да се осигури нормалната работа.

Според Евгений Желев целта на ГЕРБ е да се пренасочат пари и пациенти към определени болници и държавата да абдикира от здравеопазването. Желев отбеляза, че това личи в бюджета, който ГЕРБ предлага за догодина. Социалистите предлагат да се увеличи бюджетът на МЗ със 150млн.лв.