Трябва да спасим София от самия кмет

Мар 10, 2009 Новини БСП 0 1909

Общинските съветници от БСП ще изпратят сигнали до прокуратурата за кризата със софийския боклук   София няма да бъде Виена, но вероятността София да се превърне в Неапол е твърде голяма, заяви Румен Овчаров на пресконференция след днешното заседание на ИБ на БСП по повод на все по- задълбочаващата се криза с боклука

Общинските съветници от БСП ще изпратят сигнали до прокуратурата за кризата със софийския боклук

 

София няма да бъде Виена, но вероятността София да се превърне в Неапол е твърде голяма, заяви Румен Овчаров на пресконференция след днешното заседание на ИБ на БСП по повод на все по- задълбочаващата се криза с боклука.

Очевидно Бойко Борисов се опитва да постигне някакви цели, но бързо се разочарова от липсата на възможности и попада в смешни ситуации, така шеговито Овчаров се опита да разтълкува поведението на столичния кмет и конкретно поясни:  „Това е по модела на мотиката-  настъпваш я и тя те удря по главата. Бойко Борисов вече на няколко пъти изпада в тези ситуации" .

Изпълнителното бюро е дало положителна оценка за работата на общинските си съветници в столицата. Градският съвет на БСП София е поискал от министър-председателя Сергей Станишев да съдействат за извършване на проверка на инспекциите на МОСВ и МЗ за състоянието на околната среда и вероятността от евентуално възникване на епидемия. Трябва да бъде проверено - има ли криза в София и трябва ли държавата да се намеси, обясни Овчаров. Според него нито кметът, нито СОС имат компетентността да решат проблема.
Общинските съветници на БСП ще изпратят сигнали до Прокуратурата с искане за извършване на проверка във връзка с кризата с отпадъците на София в няколко посоки: за умишлено задълбочаване на кризата и създаването на ситуация нещата да се решават аварийно; за нееднаквото третиране на икономическите субекти и загубите за общината; за схеми създаващи възможности за неправилно финансиране на политически партии. Тези сигнали ще бъдат подадени в следващата една седмица.

Последователната позиция на общинските съветници на БСП по отношение на почистването на София беше доста контрастна на базата на безотговорните импровизации, прикриващи очевидно корупционни схеми в действията на столичния кмет, коментира Румен Овчаров.

Трябва да спасим София от самия кмет, призова председателят на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев. Според него столицата е заложник на своя кмет, на всички негови некомпетентни действия и машинации, целящи да сложи ръка върху всички пари по дейностите по чистотата на града. Жельо Бойчев беше категоричен, че гражданите на София имат нужда от кмет, който да управлява, а не от екшънгерой. Екшънгероите са необходими за други сценарии, допълни той. Прозвуча и напомнянето, че БСП  сигнализира за подобна криза с отпадъците преди доста месеци. Общинският съветник подчерта, че всичките подозрения за некомпетентното управление на кмета Борисов, съчетано с опитите му да вкара икономически субекти, близки до политическа партия ГЕРБ, в управлението на всички сфери на града са рухнали с тази криза. Важният въпрос, според Жельо Бойчев е защо градът беше изправен пред тази криза, кой печели от тази ситуация. Социалистите ще искат проверка на всички договори за дейността на "Чистота - Искър".
Жельо Бойчев подчерта, че драмата в София не е само в сметосъбирането и сметоизвозването на боклука. Драмата е с няколкостотин хиляди бали, възмути се Бойчев. По думите му страната ни се намира във втория етап на процедурата за налагане на санкции относно това, че не е предложен план-график, по който да бъдат трайно депонирани балите в София. Заради столичните отпадъци има вероятност страната ни да бъде санкционирана от ЕК.