Цел № 1 на БСП - без нов мандат на ГЕРБ

Сеп 25, 2012 Новини БСП в медиите 0 1508

  Интервю на Красина Кръстева с лидера на БСП Сергей Станишев публикувано във вестник Труд - Избирането ви за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на конгреса в събота е почти сигурно, защото сте единствен кандидат

 

Интервю на Красина Кръстева с лидера на БСП Сергей Станишев публикувано във вестник Труд

- Избирането ви за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на конгреса в събота е почти сигурно, защото сте единствен кандидат. За каква Европа мечтаете, г-н Станишев - централизирана, с общ парламент и обща армия, или друга?

- За мен естественото развитие на ЕС е за повече интеграция. Досега преобладаваше дясното мислене, в резултат на което Европа се възприема като нещо, което налага рестрикции. Но като резултат икономиката е в рецесия, а безработните са 24 милиона! Навсякъде повече от половината от безработните са младежи. ПЕС предлага въвеждането на т. нар. младежка гаранция. Това е механизъм, който предвижда, ако до четири месеца след приключване на образованието си един млад човек не може да намери работа, да му се гарантира или субсидирана заетост по програми, или продължаване на образованието. Искаме тази програма да бъде общоевропейска и задължителна.

- Имате ли идея, от която да проличи, че ПЕС се оглавява от "различен" политик - от Източна Европа, православен...

- За разлика от Европейската народна партия (ЕНП) ПЕС е семейство, в което има равни отношения. Това, че преди конгреса на ПЕС аз съм получил подкрепата на повечето водещи европейски социалдемокрации, в това число и на най-големите, показва, че в ПЕС има равни отношения между Западна и Източна Европа. Ние сме против разделянето на Европа на кръгове. Като президент на ПЕС аз поех инициативата да подготвим социалистическата визия за Европа, която отрича Европа на две скорости. Да подготвим ПЕС за успешна кампания за европейските избори през 2014 г. За първи път ще имаме демократично издигнат кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК).

- Кой ще бъде той?

- Не е известно.

- Ще кандидатствате ли?

- За мен това не е на дневен ред. За мен е важно ПЕС да излъчи най-силната, най-популярната кандидатура. Европа трябва да вдъхва надежда. Защо ЕС беше популярен? Защото в Европа имаше мир и всяко следващо поколение живееше по-добре от предишното. Тази вяра сега е разклатена.

Социалният модел на Европа е уникален и той трябва да бъде запазен и развит, а не демонтиран. И в Далечния изток дори се изчерпа моделът на екстензивно развитие, базирано на ниски заплати.

- Ако ви изберат, ще сте вторият българин след Георги Димитров, застанал начело на международна организация на левицата, ще влезете в енциклопедиите. Но какви ще са ползите за България?

- Много, защото гласът на президента на ПЕС се чува. Ще припомня, че европейските социалисти подкрепят членството на България в Шенген. И аз имам своя принос за тази позиция. По моя молба президентът на Европейския парламент Мартин Шулц (германски социалдемократ - б. р.) през пролетта настояваше да се вземе най-сетне това решение. Ще припомня, че когато стоеше въпросът дали България да бъде приета от 1 януари 2007 г. за член на ЕС, или да бъде отложена, именно социалистите настояваха за приемането ни. За разлика от десните, чиято теза беше - много се разширихме, тези от Балканите ще почакат. Какво се оказва - и тогава, и сега? Европейската десница, с чиято подкрепа толкова се хвали премиерът Бойко Борисов, не върши работа на България. Каква е ползата за един българин от това, че потупват г-н Борисов по рамото?!

Една от задачите ми ще бъде да гарантирам и отвън, че следващите парламентарни избори у нас ще бъдат честни. Хората да могат да гласуват свободно и техният глас да бъде честно преброен. Защото има опасност парламентарните избори да не бъдат честни.

- Спомням си, че и Георги Първанов през 2001 г. все предупреждаваше за изборни нарушения, но това не попречи да стане президент.

- Тази власт използва МВР като политически инструмент, налага страх. Те не се гнусят и от преки фалшификации.

Извинявайте, такова нещо не е имало - нито при Костов, нито при Сакскобургготски, нито при тройната коалиция.

- Защо не допускате, че премиерът може да е симпатичен на голяма част от хората?

- Сигурно е симпатичен на голяма част от българите, но тази симпатия все повече се свива като шагренова кожа. Влезте във форумите в интернет, чуйте какво говорят хората по улиците и пазарите - недоволството и гневът се засилват! Защото се създадоха два свята - виртуален, в който живее ГЕРБ и в който всичко е прекрасно. И реален - на мизерията и безработицата, на липсата на конкуренция в икономиката, на монополните играчи, свързани с управляващите. Моделът на ГЕРБ е задънена улица в еволюцията на България.

- И очаквате недоволството догодина да се излее в урните под формата на гласове за БСП?

- Очаквам преди всичко хората да не подкрепят ГЕРБ. Бих разделил задачите пред БСП на две нива - националната задача е да не се допусне втори мандат на това управление. Наясно сме, че срещу БСП ще се води безпощадна не кампания, война от страна на управляващите. 

- Какво мислите за антикорупционната комисия, оглавявана от Яне Янев?

- Това е поредният политически инструмент срещу БСП. Ясно е, че г-н Янев изпълнява поръчения от ГЕРБ, защото само преди една година той твърдеше, че това е най-крадливото управление. Но ще ви припомня с какво започна работата този парламент - с комисия, която бе наречена "анти-Станишев". Какъв беше резултатът? Изписаха един том общи разсъждения и го дадоха в прокуратурата. Смешно е на четвъртата година от това управление управляващите да разследват опозицията за корупция. По дефиниция корупцията е в управляващите. Агенцията за обществени поръчки говори за 1 милиард поръчки с нарушения. Телефонното право господства в избора на това кой ще спечели една или друга обществена поръчка.

- Не го ли казвате прекалено категорично. Едва ли имате доказателства.

- Доказателства трудно ще излязат, докато тези са на власт, но хората споделят в частни разговори.

- БСП защо прие да участва в комисията на Янев? Така, я легитимирате, а вие лично създадохте впечатлението, че я използвате, за да "разчиства" около вас - г-н Янев се е фокусирал върху Румен Овчаров примерно.

- Ако тази власт имаше доказателства срещу Румен Овчаров и други фигури на левицата, нима щеше да ги спести?! Участваме в комисията, защото е по-добре да се чува нашият глас. 

- Кои партии разглеждате като евентуални съюзници след изборите и с кои като опоненти до дупка?

- ГЕРБ са наши опоненти до дупка, докато аз съм лидер на БСП. С тях имаме цивилизационни различия, те разглеждат държавата като тяхна собственост. И скандалната история с "тигрите" и Отряд 28 е само един от стотиците признаци на подобен тип управление.

- Този скандал обаче го извади партията на Меглена Кунева, а не БСП, нищо че се наричате основна алтернатива.

- Напротив. Ние сме пуснали всички питания - и по парламентарен път, и по закона за достъп до обществена информация. Но ги бавят.
Ние казваме: С ГЕРБ - не! А какво казва партията на г-жа Кунева? Не разбирам как може да си алтернатива и да нямаш категорично мнение за управляващите. Да казваш - ние не харесваме нито едните, нито другите, но ще видим. Те не затварят вратата към ГЕРБ.

- БСП затваря ли вратата към "Движение България на гражданите"?

- За БСП първият критерий, лакмусът за евентуална коалиция, е отношението към ГЕРБ. Ние имаме нашата алтернатива, нашата позиция, другите - да се доказват самостоятелно.

- Едва ли очаквате БСП да спечели над 50% на изборите, за да състави самостоятелен кабинет?

- Която и да е партия трудно ще състави самостоятелно правителство. Но въпросът за съюзника се решава след изборите. Ние ще представим и нашата управленска платформа с ключови неща, на които ще държим.

- Едно от тях е строителството на АЕЦ "Белене".

- БСП ще се съобрази с волята на българските граждани. Референдумът, който предлагаме, би бил първият истински демократичен референдум у нас. Това е референдум и каква страна да бъде България - да бъдем ли високотехнологична нация или нация от обслужващи.

- Не ви ли притеснява, че голяма част от хората с основно образование казват, че са достатъчно компетентни да вземат решение в референдум за АЕЦ?

- Ние искаме ли да се чува мнението на хората, или не?

- Към вас като бивш премиер продължават да висят два въпроса, свързани с "Белене". Първият - защо не сключихте договор за строителството , след като меморандумът от 2006 г. предвижда това?

- Може ли да се сключи окончателен договор, без да има решение на ЕК за изграждането на "Белене"? Не може! Кога беше получено разрешението? В края на 2007 г. Може ли да се знае пълният обем работи, без пълното одобрение на техническия проект? Не! А той в момента е в последната фаза на одобрение от Агенцията за ядрено регулиране. А ако няма правно основание, защо има иск за 1 млрд. евро?!

- Искате да кажете, че и към момента не може да се сключи договор за строителство?

- Може, но той ще бъде анексиран.

- Вторият въпрос. Тогава защо поръчахте оборудването?

- Ще стигнем до него. Ние държахме да има инвеститор, който да поеме част от разходите, и направихме международен конкурс, спечелен от германската РВЕ. Те кога напуснаха? През есента на 2009 г., защото бяха изгонени от сегашното правителство. Защо сме поръчали оборудването - защото колкото се бавим във времето, толкова проектът се оскъпява. Имаше опасност да построим основата и да няма какво да сложим там.

Сега обаче има и друга опасност - през 2019-2020 г. да цъфнем без "Белене", но и без "Козлодуй". Защото българската страна закъснява с година и половина с искането към руската за удължаване на срока на експлоатация на АЕЦ-а. 

- Да чакаме ли друга руска изненада след иска за 1 млрд. евро?

- Притеснявам се, че това правителство дава технически поводи за това. Като лидер на БСП аз категорично ще се противопоставя на всякакъв рекет от руската страна. Но към партньорите трябва да имаш нормално отношение. А не те да научават от медиите как ще ги "шамаросваш". Ако си държавник, трябва да държиш сметка за последиците от своите думи.