Димитър Горов: МВР се превърна в екзекутор на собствените си граждани

Правителството на ГЕРБ за пореден път показа, че не се справя с управлението на държавата, а министерството на вътрешните работи не може да гарантира живота, сигурността и здравето на българските граждани

Правителството на ГЕРБ за пореден път показа, че не се справя с управлението на държавата, а министерството на вътрешните работи не може да гарантира живота, сигурността и здравето на българските граждани. Това каза депутатът от ПГКБ Димитър Горов на брифинг в НС днес. Повод за изказването му стана поредният случай на полицейски произвол, при който действащ полицай уби 25 годишна жена в Ловеч. Горов обясни, че до днес социалистите са чакали мерки от страна на МВР по случая, но единственото, на което сме свидетели е опит за потулване на трагичното убийство. „Кой ще поеме политическата отговорност за случилото се, след като в последните години ръководството на ОДП Ловеч е получило множество сигнали за невъздържаното и неконтролируемо поведение на убиеца", попита Димитър Горов. Той разкри, че въпреки множеството сигнали, единственото, което ръководството на ОДП Ловеч прави е да премести полицейския служител от КАТ в областната дирекция. „Нещо повече, вече няколко дни след убийството няма никаква реакция нито от страна на ОДП Ловеч, нито от страна на министерството на вътрешните работи", каза още Горов. Той изтъкна, че в Ловеч е публична тайна изнасилване, извършено от полицай по време на служба,  който е бил принуден да напусне системата на МВР, за да се потули случаят.

Депутатът от ПГКБ с притеснение отбеляза, че това не са изолирани случаи. Димитър Горов цитира десетки примери на полицейско насилие от последните три години, отразени в българските медии: „Полицай се гаври с арестувани лекари- 2 декември 2010 год.; „Полицай уби огнеборец и избяга"- 19 ноември 2010 год.; „Арестуваха полицай, опрял пистолет в слепоочието на жена си"- 7 май 2012 година. След като изброи множество случаи на полицейско насилие от цялата страна, Димитър Горов заяви, че по време на управлението на ГЕРБ МВР вече се е превръща в екзекутор на гражданите, които трябва да пази и защитава. „Това разбира се не се отнася до всички служители в системата на вътрешните работи, но е факт, че министерството не може да се справи с гнилите ябълки в редиците си", констатира Димитър Горов.

Цветан Цветанов е опасен за живота на българските граждани, допълни колегата си депутатът от ПГКБ Антон Кутев. Той разкри, че ПГКБ обмисля да предложи да бъде създадена алтернативна комисия за разследване на случаите на корупция по високите етажи на властта.