Сергей Станишев: За три години цялата мощ на държавата не свърши нищо за противодействие на корупцията

„За три години цялата мощ на държавата- МВР, ДАНС и парламентарната комисия за противодействие на случаите на корупция, не свършиха нищо", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при обсъждане на предложение за временна анкетна комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта

„За три години цялата мощ на държавата- МВР, ДАНС и парламентарната комисия за противодействие на случаите на корупция, не свършиха нищо", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при обсъждане на предложение за временна анкетна комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта. Станишев бе категоричен, че резултати няма и точно затова ЕК не желае да дискутира повече темата с правителството на ГЕРБ. „ЕК вече не ви вярва. Не вярва, че това правителство ще реши проблема и затова ще дискутира въпроса след като мандатът ви изтече. Е, как ние да ви имаме доверие?", попита Сергей Станишев.

Лидерът на БСП припомни как ГЕРБ дойде на власт със заявка, че ще въдвори ред и ще унищожи корупцията. „Много хора ви повярваха и гласуваха с любов. Когато това обещание обаче не се сбъдна, все повече граждани вече се обръщат към вашето управление с омраза", каза Станишев. Той бе категоричен, че не само правителството, но и настоящият парламент е показал своя слаб капацитет, а мнозина български народни представители са променили позициите си на 180 градуса. За пример Станишев даде Яне Янев, който само преди година заяви: „Най- големите смешници, крадци и лъжци, които може да има на този свят- сега управляват България. Срам ме е от тях".

„Това, което се случва, е подигравка. Не просто провокация срещу парламентарния образ. Това е провокация срещу нормалността"- заяви в зам.- председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той попита кой е онзи проблем, заради който се налага създаване на анкетна комисия, който не може да бъде решен с механизмите на държавните структури, овластени за целта. „Истината е, че за пореден път управляващите обслужват проява на хиперактивност от страна на Яне Янев. Не е ясно обаче, защо нормалните хора от мнозинството участват в този цирк. Няма парламент след 1989 година, който да дава толкова много примери на парламентарно скудоумие", категоричен е Ангелов. Според Ангел Найденов приказката за лошите предишни е минавала през първата и втората година на управлението, но в четвъртата година е смешно да се търси спасение в това обяснение. „Дами и господа от мнозинството, не ставайте смешни. Отхвърлете това предложение"- призова Ангел Найденов.

„С анкетната комисия ГЕРБ не търси справедливост, не търси възмездие на корупционни схеми, а търси окепазяване на имиджа на опонентите си в една предизборна ситуация", категоричен бе депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова. По думите й смисълът на направеното предложение се разкрива от думите на министър-председателя Бойко Борисов, че „най-голямото наказание за един политик не е самата присъда, няма никакво значение дали ще го осъдят и на колко ще го осъдят, въпросът е да го окепазим, като имидж, като професия". Според Корнелия Нинова точно това е истинската причина на създаващата се комисия.

„Комисията трябва да разследва всичко до 15 септември тази година включително. Трябва да се разследват и търговете за продажба на земи от държавния поземлен фонд, както и важни въпроси- като заплахи на бивши депутати към длъжностни лица", заяви депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов. Той счита, че предложената анкетна комисия трябва да е съставена от 6 депутати от управляващите и 6 от опозицията, за да може да се гарантира обективността й.