В Европа познават Станишев и залагат на силните му страни

Сеп 18, 2012 Новини БСП в медиите 0 1339

  Интервю на евродепутата Кристиан Вигенин за в

 

Интервю на евродепутата Кристиан Вигенин за в.Дума

 

- Господин Вигенин, за какво е знак това, че кандидатурата на Сергей Станишев остана единствена за председателското място на Партията на европейските социалисти?
- Това показва преди всичко две неща - първо, Станишев се е справил успешно като временен президент и второ - кандидатурата му е консенсусна, добре приета във всички части на континента. А основното послание към европейските граждани е много силно - за европейската левица обединението на Европа е факт, щом българин може да застане начело на ПЕС. Убеден съм, че има и други европейски лидери, способни и достойни да заемат този влиятелен пост, но той носи със себе си и много тежки отговорности и ангажименти, Станишев не се поколеба да ги поеме и това беше оценено. Тук сме склонни да се подценяваме и да изтъкваме слабостите си, в Европа обаче познават добре председателя на БСП и залагат на силните му страни.
- Имаше ли подмолни битки за този пост, защото в българските медии се появиха и такива информации?
- Подмолни битки имаше и те се водеха главно на българска територия и в българските медии. Бях отвратен от опитите да се раздухват интриги и да се замесват непочтено хора и партии. Още по-грозно беше разпращането на писма, пълни с лъжи или с подбрани и преиначени факти - някои бяха анонимни, други бяха публично оповестени, трети бяха подписани от хора, представящи се за някакви нови български социалдемократи. Някои бяха много загрижени непременно да има и друга кандидатура. Е, всичко беше напразно, защото нашите партньори познават Станишев много отдавна, имат доверие и на него, и на международния му екип. Близо 20 години работя на този терен и никога не съм се сблъсквал с подобна кампания срещу който и да е кандидат от собствените му сънародници.
- Как оценявате досегашното лидерство на Станишев на европейската левица?
- Станишев пое в движение щафетата от Пол Нируп Расмусен - лидер, който направи много, за да превърне ПЕС в истинска наднационална, европейска партия, с ясни позиции по много въпроси с голямо значение за живота на гражданите. Пол Нируп например предвиди спукването на финансовия балон и ПЕС поиска регулиране на финансовите пазари още тогава, когато това щеше да предотврати кризата, в която продължаваме да затъваме.
Като временен президент Станишев постигна няколко важни неща. Първо, възстанови и направи по-ефективна координацията между левите министър-председатели и паралелно с това, с подкрепата на Групата на социалистите и демократите в ЕП, успя да наложи промяна в дневния ред на ЕС - от пролетта на тази година всички заговориха за растеж, инвестиции и работни места. Второ, под негово ръководство ПЕС проведе една от най-успешните си публични кампании срещу младежката безработица - тази кампания не остана затворена в Брюксел, а стигна до всички страни членки. Идеята за въвеждане на т.нар. европейска младежка гаранция срещу безработица беше съвсем конкретна мярка, битката за чието въвеждане ще продължи. И на трето място -създаде среда на диалог и сътрудничество в ПЕС, което помогна много за успешната подготовка на конгреса и позволи сравнително безболезнено да решим проблема с домакинството - преместването му от Букурещ в Брюксел беше много спорен и тежък въпрос, с който Станишев се справи по най-добрия начин.
- Кои са най-големите задачи на ПЕС в момента?
Най-важното е да продължим последователно да изграждаме ясен, разпознаваем облик на европейската левица, да показваме чрез позиции и действия както на европейско, така и на национално равнище какво ни отличава от десните и от крайната левица. Трябва да развием и детайлизираме нашата алтернатива за преодоляване на всеобхватната криза и да погледнем отвъд нея -да очертаем модела, по който ще се развива Европейския съюз, ако на кормилото му са социалистите. И да го обясним на разбираем език. На ПЕС предстоят две големи предизвикателства - за пръв път в следващия мандат ще бъде изработена Основополагаща програма на ПЕС -нещо по-сериозно, по-детайлно, по-задълбочено и по-дългосрочно от досегашната Декларацията за принципите. Второто предизвикателство е излъчването на общ кандидат за председател на Европейската комисия много преди провеждането на европейските избори през 2014 г. - кандидат, който ще се включи активно в предизборните кампании в страните членки и ще стане председател на ЕК, ако ПЕС спечели изборите.
- В последната една година Сергей Станишев стана председател на ПЕС, после бе утвърден за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, а Деница Златева бе избрана за вицепрезидент на Социнтерна на жените. Означава ли това, че българската левица придобива все по-силно международно влияние?
- В международен план БСП има много стабилна основа. Впрочем това е в традициите на нашата партия още от самото й създаване. Благодарение на активната ни работа влиянието ни постепенно нарастваше и по естествен път то доведе и до постове, което е голяма отговорност. Убеден съм, че Станишев, Златева, а тук бих добавил и Маруся Любчева, която е кандидат за член на Бюрото на жените на ПЕС, не само ще оставят следа в историята на тези организации, но и ще използват своите позиции, за да продължат проевропейските реформи и в БСП, и в България като цяло. В съчетание с активната роля на българските евродепутати социалисти в Европейския парламент, мога да кажа, че БСП в предстоящите 2-3 години ще бъде в уникална ситуация на международното поле.
- Как това международно влияние може да помогне на БСП?
- В условия на авторитарно и популистко управление като това на ГЕРБ международното влияние на опозицията се превръща във важен гарант за демократичното развитие на страната. Очаквам това да допринесе и за победата ни на парламентарните избори. Предстоящата кампания ще бъде не само битка за БСП и за бъдещето на България, а и битка за честта на цялото европейско социалистическо семейство. Ето защо разчитам на още по-силна мобилизация от страна на членовете и симпатизантите на нашата партия, както и на много по-отчетлива помощ и подкрепа от страна на партньорите ни. Когато поемем управлението, ценността на нашите представители ще придобие друг смисъл, но предлагам да говорим за това следващото лято.
- Като евродепутат какво е вашето мнение за работата на МВнР дотук?
- С голямо съжаление ще трябва да отбележа, че министър Младенов се оказа едно от най-големите разочарования в този кабинет -не защото другите министри блестят с нещо, а защото очакванията ми към него бяха по-големи. Мандатът му в МВнР премина в постоянни организационни реформи, съкращения, разпродажби, разцентровани действия и организирани бездействия. България никога не е била толкова самотна на Балканите, толкова обръкана в Европейския съюз, толкова неразбрана в Русия и толкова хаотична в други региони на света. Не зная доколко поправими са щетите за страната
ни, ще са нужни години на упорит труд, за да преодолеем този разпад.
- Външният министър Николай Младенов направи опит да се включи по темата за отношенията с Македония с идея за очертаването на червени линии, които не могат да бъдат премина-вани. Има ли всъщност България политика по отношение на Македония?
- България в момента няма последователна политика към нито една от съседните ни страни, но разбираемо най-ясно това личи по отношение на Македония. Престрелки през медиите или писма в стил "котаракът Леополд" вършат работа само за пред оредяващата публика на ГЕРБ. Имаме нужда от дългосрочна политика, поставена в европейски контекст, която да заложи преди всичко на въпросите, които ни обединяват, а паралелно с изграждането на доверие да се решават и трудните проблеми. Нито мълчанието, нито заплахите са изход. Допускам, че докато Младенов начертае линиите си, избирателите ще сложат кръст на цялото правителство.
- На полето на дипломацията блесна и звездата на финансовия министър Симеон Дянков - само за един ден той успя да каже, че ще пляска руснаците и че търпението му към Холандия се е изчерпало. Какъв е вашият коментар за този подход?
- След като съсипа икономиката, Дянков явно се е заел да помага на Младенов за ликвидирането на външната политика. Тези приказки сами по себе си са толкова абсурдни, че ми се ще да не са били казани от български вицепремиер. Разчитам партньорите ни в Русия и Холандия да приемат тези думи със снизхождение, като персонален изблик на невменяемост. Огледайте се и кажете - извън протоколните любезности има ли България приятели около себе си или в Европа?
- Шенген ли е най-големият дипломатически провал на този кабинет?
- Що се отнася до Шенген - тук антинаградата трябва да си я поделят Цветанов и Младенов. А провали много - "водещата роля" на Балканите се разми в бездействие, походът към Близкия изток и Арабския свят ще се запомни с две провалени икономически изложения и атентат в Бургас, действията ни в Европейския съюз ни докараха до блокаж за Шенген, а от еврозоната сами се отказахме, отношенията с Русия стигнаха до отменено посещение на руския президент и иск срещу България за 1 милиард евро... Борисов вече не е добре дошъл никъде, освен може би в Тел Авив, по необходимост. Наблюдавам тревожна тенденция, която предсказах преди години - колкото по-трудно е на правителството да се оправдава с Тройната коалиция, Станишев и други вътрешни фактори, толкова повече ще търси врагове навън, ще залита към национализъм и антиевропейска реторика, за да си задържи електората. Това е много опасно за България