Свобода или ГЕРБ

Сеп 16, 2012 Новини БСП в медиите 0 1359

  Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев в БНР „Неделя 150":   Водещ: Добър ден на лидера на БСП и, какво да кажа, господин Станишев, почти сигурен и дори сигурен президент на Партията на европейските социалисти

 

Интервю на лидера на БСП Сергей Станишев в БНР „Неделя 150":

 

Водещ: Добър ден на лидера на БСП и, какво да кажа, господин Станишев, почти сигурен и дори сигурен президент на Партията на европейските социалисти.
Сергей Станишев: Добър ден. Само че изборът за президент на ПЕС ще бъде в края на месеца.
Водещ: Известно ми е всичко, ще бъде в Брюксел.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Но като няма друг кандидат, аз така ви смятам, пък няма да предизвикам злото като го кажа, нали?
Сергей Станишев: Хайде недейте да предизвиквате злото.
Водещ: Не, не, нямам такова желание. Само към доброто. Сега, от вчерашното ви заседание, едно време се казваше пленум, заседание на ръководството на БСП, видяхте ли днешните вестници?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Ето, например в един от тях: „Сергей Станишев: Ще си сложим ли главата в торбата"? В друг: „Примирие в лагерите на БСП до изборите". Как оценявате вчерашното заседание на ръководството - сплотяващо, укрепващо?
Сергей Станишев: Определено да.
Водещ: Уцелващо актуалните теми?
Сергей Станишев: Актуалните теми са ясни. Те са ясни на всички хора, защото темите, с които се занимава БСП са това, което засяга живота на всеки българин. И за съжаление той става все по-тежък и хората са все по-отчаяни и не виждат перспектива при това управление. Затова беше важно на вчерашното заседание на Националния съвет действително да се посочи и да се обсъди ясната политическа стратегия.
Водещ: Че идват избори, затова всеки да си сложи главата в торбата, така ли?
Сергей Станишев: Да, тези избори са от огромно значение за страната, защото...
Водещ: Как ги нарекохте вчера вие?
Сергей Станишев: Изборите ли?
Водещ: Под знамето на... някъде го четох: „Свобода или ГЕРБ".
Сергей Станишев: Да. То си е така. Ако искаме още четири години да ни управляват по този начин, икономиката да /.../ и хората да продължат да обедняват, свободите ни да бъдат газени ежедневно и правителството да се държи сякаш държавата е тяхна собственост, ами да ги оставим тогава да го правят. Само че все повече българи виждат, че по този начин не може да продължава. Иначе това ще бъде катастрофа за България. И затова за БСП въпросът за тези избори не е за самата БСП, не е за власт, не е за постове. Въпросът е да дадем възможност България да излезе от тази безпросветност, в която е вкарана сега. За това става дума. Затова поисках от всеки член на Националния съвет действително да вземе вътрешно решение.
Водещ: Господин Станишев, това са емоционални думи за главата в торбата, но може би има нужда и от емоции все пак, предизборно време.
Сергей Станишев: То в живота нищо не става без емоция. Кампания не се прави без емоция. Не може да се спечели доверието на хората, ако те не видят, че ти вярваш в това, което говориш. Вижте, не е въпрос на статистика, цифри само. Хората трябва да се чувстват добре.
Водещ: Ще се върнем на това заседание пак след малко. Но ето един вестник, на който не сте на първа страница, Бербатов е на първа и Симеон Дянков, който казва: „Вдигаме всички пенсии с повече от 3-годишната инфлация". Вашият коментар. Казал го е в Кипър.
Сергей Станишев: Това правителство всеки ден казва различни неща. Дай Боже да вдигнат пенсиите все пак, защото безобразие е три години доходите на българите да бъдат замразени при една доста сериозна инфлация. И ще видим какво в крайна сметка ще направят. Ние сме заявили много ясно, че пенсиите трябва, това го казахме преди доста време, да бъдат вдигнати сега минимум с 11%.
Водещ: Не е ли малко, господин Станишев? Ами това е, толкова горе-долу - 10 и нещо е...
Сергей Станишев: Това е минимумът. Аз ви обяснявам, че това правителство, което сега казва преди изборите: спокойно, сега ви вдигаме пенсиите, а ако ни изберете, както каза господин Цветанов, чудеса ще станат. Искат да излъжат хората, защото, извинявайте, ясно е, че е предизборно и няма никакво сравнение между това, което ние правехме и тези правят. Защото при нас имаше политика за увеличаване на доходите, всяка година се вдигаха доходите. Всяка година - и на пенсионери, и на работещите в публичния сектор, и на работещите навсякъде. И това е въпрос на осъзнат избор, който беше направен от предишното правителство. Защото можехме да не вдигаме толкова доходите, тогава щяхме ние да направим магистрала „Тракия". Но важното беше хората да почувстват някаква поне промяна в живота си, във възможността да живеят по-добре, да купят повече стоки, лекарства, да направят повече за своите родители, за своите деца. Това беше важното за нас. И е доста цинично, ей Богу, наистина, три години да замразиш доходите, да се обезценят доходите, хората са обеднели и накрая последните 4-5 месеца да ги вдигнеш с ясното намерение да шмекеруваш, излъжеш и кажеш: ето оттук нататък ще бъде така. Няма да бъде така при тези, защото първо, в икономиката нищо не се е променило и това е големият проблем. Тази година сме близо до нулата като растеж досега и техните прогнози не се сбъдват. И няма достатъчно постъпления в бюджета. И това е огромен проблем. Да не говорим за това какви възможности се пропускат. Вижте, не се говори и не се забелязва какво се случва в последната седмица с еврофондовете. Първо, ясно стана, че има риск 385 милиона евро да изгорят безвъзвратно само по Програмата за развитие на селските райони. Ясно стана, че има риск един милиард лева да не бъдат признати от Европейската комисия по регионалната програма.
Водещ: Дай Боже да не става така.
Сергей Станишев: Не дай Боже, но чакайте. Тук става ясно, че до края на август са изплатени само 12% от 3 милиарда и 800 милиона, които са планирани от това правителство като разплащане по европейски програми. И това си е много тежък проблем. И някак си дори и медиите, въпреки че някои бяха много ясно, но като цяло не се поставя въпросът. Добре, спомнете си, на предишното правителство му спряха част от предприсъединителните фондове. Какъв шум беше, и справедливо, само че ги пуснаха. А сега, ми че ако това се случи, това е безвъзвратно. Кой ще носи отговорността? Това е реалното състояние на държавата и то е изключително тежко. Състояние на едно арогантно управление, което не може да се справи и колкото по-зле се справя, толкова по-нагло се държи, извинявайте. Погледнете какво става навън. Същият този министър Дянков, който каза: сега ще вдигнем пенсиите, за няколко дни успя да заплаши Холандия, че видите ли нашето търпение се изчерпвало, и същевременно да каже, че ще напляска Русия. Не се прави така международна политика. Това е български вицепремиер.
Водещ: Да, това наистина попадна в медийния водовъртеж от думи. Да, за пляскането и днес ставаше дума. Да.
Сергей Станишев: От Холандия зависи, също както от другите европейски страни, за Шенген. Не може така да се държиш, сред като си в уязвима позиция. Няма доверие към теб. Ами спечели доверието, вместо да се перчиш. Русия е голяма държава, винаги е било, и аз съм водил трудни разговори и с господин Путин, винаги съм отстоявал интереси. Но те не се отстояват с бабаитлък. Трябва да умееш да го направиш.
Водещ: Кажете, господин Станишев, какви са вариантите в казуса „Белене" и руския иск вече за над милиард евро? Какви са вариантите, пътищата, начините?
Сергей Станишев: Вариантите. Когато всичко ти е за вътрешна консумация - политиката и поведението, никога не можеш да постигнеш добри резултати. Спомнете си, обясняваха края на април ли беше, когато решиха да спрат „Белене": всичко е наред, няма да има никакви проблеми, ние сме разговаряли, ще се разделим с „Атомстройекспорт" мирно и спокойно. Ние предупреждавахме, че има много сериозен риск. Освен че е глупаво една атомна електроцентрала, която има европейски разрешения, която е на кота нула като строителство, която има одобрен технически проект, много неща, оборудването е изготвено, първи реактор е почти готов за инсталиране, България е похарчила значителни средства, половината от които са похарчени практически, да се откажеш. Но ходът по този начин е безотговорен.
Водещ: Нямаше... В Агенцията за ядрено регулиране по ваше време нямаше лицензиран технически проект. Одобрението на проекта го нямаше.
Сергей Станишев: Точно така. Само че бяха лицензирани различни етапи, един проект, разбира се, това не е строителство на някаква барака. Това е атомна електроцентрала и се лицензират на различни етапи. И точно в момента, в който взеха решение да се откажат, в агенцията се лицензираше последният важен технически етап от проекта. Това, между другото, ясно отговаря защо не можеше да започне практическото изграждане на атомната електроцентрала по-рано, по наше време, защото не строиш нещо, което не е получило ясен лиценз, разрешение в технически план на проекта, нали разбирате? Но за какво говорим? Съвсем се оплетоха в своите обяснения. Вижте, министър Добрев каза: ние имаме план Б, по който работим от половин година. Министър Дянков казва: ние ще напляскаме руснаците.
Водещ: Не можах да разбера, но и вие не сте разбрали, дали Путин ще идва тук или няма.
Сергей Станишев: Премиерът обаче казва: това е вероломно. Значи не са очаквали това и не е имало план Б. Нищо няма, честно казано. Нищо няма. Бъркотията е пълна. Само че, извинявайте, за тези бъркотии, некомпетентност, уплаха, дето са се оплели като пилета в калчища, кой ще плаща сметката? Ами всеки български гражданин. И не само за този един милиард, за който руската стана има претенции, но също така и за цялостната политика на ГЕРБ в енергетиката. Защото ние сме направили една груба сметка - от техните действия и бездействия за последните три години, които явно продължават, включвайки и огромния брой разрешителни за възобновяеми източници, увеличението на тока, които сега се направиха и на другите енергоизточници и на това, което ще последва през следващите години...
Водещ: И?
Сергей Станишев: Значи, в резултат на това през следващите 15-20 години всеки един българин ще плаща по едно 5500 лева повече за ток, отколкото досега. Ами кой носи отговорност за това? Правителството на господин Борисов. Това са фактите. И действително виждаме една власт, която е толкова самоуверена, толкова самовлюбена, всеки ден ни обясняват, че са велики. А хората живеят все по-мизерно и все повече виждат, че просто не вървят нещата, че просто тази власт трябва да си ходи. Иначе още четири години подобно нещо. Аз не го казвам дори като партиен лидер.
Водещ: Избори. Идват избори. Това ли е най-важното? Това е.
Сергей Станишев: Това е най-важното, защото от тази точка зависи животът на всеки. И трябва да бъде много ясно - правителството всичко, което прави през тази година вече, те в избори. Всичко е подчинено на това как да измамят хората за втори път. Защото те измамиха българите - обещаха едно, а направиха друго. Обещаха увеличаване на доходите, а намалиха. Обещаха справедливост, всъщност въвеждат една монополистична олигархична икономика. Обещаха всеки да се чувства проевропеец, а всъщност отдалечават България от Европа. Правят избори по байганьовски, както го е описал Алеко Константинов, така искат да направят и следващите. И, извинявайте, ние 23 години сме имали толкова наистина неудачи, неуспехи като държава, в нашия преход, който беше толкова деформиран...
Водещ: И който продължава според мен.
Сергей Станишев: Много хора са наистина разочаровани и отчаяни. Но имахме едно постижение, което беше реално - възможността всеки един човек със своя глас да повлияе върху случващото се в държавата на изборите, ако е недоволен, да смени властта. А сега искат да ни отнемат и това, защото искат да направят нагласени избори с гигантски генериран финансов ресурс, с МВР, с манипулации, със страх, с фалшификации. Извинявайте, ако и това ни отнемат, какво ни остава?
Водещ: Ще искате ли наблюдатели за изборите?
Сергей Станишев: Първата задача според мен е самото българско общество да се събуди и да не го допусне. Аз затова се радвам, че последните дни виждам, че това, което аз говоря от много месеци, всички партии, всички неправителствени организации, които виждат, че така не може и така не бива, такива избори са срам за България, трябва да започнат да си взаимодействат, да разговарят практически. Не само по отношение на законодателството. И аз виждам, че в последните дни и господин Местан от ДПС призова другите партии към това, и госпожа Кунева мисля, че вчера или завчера заяви, че изборите ще бъдат манипулирани.
Водещ: Да, имаше, да.
Сергей Станишев: Ама да не се жалват. Няма какво да се жалваме. Трябва да се седне и да се разговаря. Защото има неща, които са над...
Водещ: С кои бихте разговаряли и с кои не? Защото Вие говорите за партии мюрета, партии, които са инженеринг на ГЕРБ? Това го говорите напоследък.
Сергей Станишев: Да, говоря. То е видимо.
Водещ: Кои са те? Нека да ги кажем.
Сергей Станишев: Е, аз не искам да давам квалификации. То, човек ..., българите не сме глупави. Какво се случва, вижте, например с г-н Марешки. Отива при премиера, след 5 минути разговор изведнъж взема пловдивския футболен отбор, след още един ден обявява, че ще прави партия; казва, че ще прави коалиция с този, който спечели изборите и т. н. И г-н Яне Янев, моите уважения, ама, нали щеше на президентските избори да уволнява Бойко Борисов?
Водещ: Имаше, мисля, такива билбордове.
Сергей Станишев: Да, имаше такива билбордове, имаше такива изявления. Оттогава до сега, от втория тур, от преди втория тур до сега, цялата политика на РЗС, за какво говорим? Тотална подкрепа за ГЕРБ. Ами, ясно е ... Затова аз казах ...
Водещ: Кажете честно, има ли охладняване между БСП и ДПС?
Сергей Станишев: Аз казах ... Извинявайте за пресичането. Тук не става дума за коалиции. Всяка партия, която вижда, че така не бива, ние сме готови да разговаряме за организацията на изборите и как да не се допусне тяхната манипулация и фалшификация. По това ще си взаимодействаме. Аз съм готов да говоря и с десни, и с центристи, и с всякакви по този въпрос. Защото в една демокрация това е висша ценност.
Водещ: Значи, протягате ръка и искате срещи, предлагате на другите партии да се срещнете за начина на провеждане на изборите.
Сергей Станишев: Да. И съм сигурен, че ще има, защото иначе поотделно ще ни газят с валяк и с точно този безобразен, нагъл начин на подмяна на вота, на волята на хората. Това е отговорност на всички партии пред избирателите, независимо дали са „сини", „леви" или някакви други. Ние трябва да защитим свободата на този вот.
Водещ: С ДПС ще се срещнете ли, г-н Станишев? И има ли охладняване...
Сергей Станишев: С кой?
Водещ: С ДПС, Движението за права и свободи. И има ли охладняване между БСП и ДПС или така изглежда само?
Сергей Станишев: Разбира се, че ще се срещнем с Движението за права и свободи. Те самите преди няколко дни заявиха, че са готови за такова взаимодействие. Те са голяма партия и са опозиционна партия. Това не предрешава по никакъв начин следизборна коалиция на БСП с когото и да било. Аз съм казал много ясно. Ние трябва, като опозиционна партия, като алтернативна на ГЕРБ партия, не можем и да помисляме за коалиция с ГЕРБ. Защото това означава да се откажем от нашата същност, бих казал. Към всички други ще имаме наши политически условия. Но нека първо минат изборите.
Водещ: Да, да, тогава е друго.
Сергей Станишев: Да. И също ясно съм заявил, че няма предрешени коалиции с когото и да било.
Водещ: Коалиция за България се явява сама, както обикновено.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Добре. Има един въпрос, обаче, който не искам да забравя да ви задам. Той е свързан вече с това, което предстои в Брюксел - изборът ви за президент, нали президент се казва, на Партията на европейските социалисти?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Добре. Очевидно е, чувал съм да отговаряте, че можете да съчетаете президент на Партията на европейските социалисти и лидер на БСП. Но въпросът, който аз и други колеги си задаваме е - можете ли да бъдете министър-председател, ако спечелите изборите догодина и президент на Партията на европейските социалисти? Имало ли е такъв прецедент? Мисля, че Расмусен не беше така?
Сергей Станишев: Много „ако" (...).
Водещ: Е, има. Но някои неща трябва предварително да се знаят. Иначе, като се явявате на избори, Вие трябва да подготвите един нов човек.
Сергей Станишев: Първо, още изборът за президент на ПЕС не е минал.
Водещ: Ей сега, идва.
Сергей Станишев: Второ, стана ясно и Вие го казахте, че няма никакви пречки, не само умствени, но и фактически, за един лидер на партия, да съчетава двете позиции. И аз много ясно заявих, още когато поемах временно този пост. Че го правя най-вече, защото това дава нови възможности за България и дава нови възможности за БСП. Това го заявих и вчера. Защото няма български политик, който да е имал шанса да заема такава висока европейска позиция. Защото това ти отваря много врати и възможности да защитиш наш интерес, на страната, а също така и политически, или на БСП. И това е един инструмент и в една много неравна битка с ГЕРБ, ако щете, политически инструмент. И Рудолф Шарпинг, който е бил лидер на ГСДП, е бил лидер на ПЕС. Така, че за мен сега това е важно.
Водещ: Това е ясно, да.
Сергей Станишев: А всичко останало, вече е твърде далеч във времето.
Водещ: Не искате още да се вгледате.
Сергей Станишев: Не, но аз много ясно прецених, все пак, близо една година, почти 10 месеца, съм президент на ПЕС, дали са съчетаеми тези две позиции - лидер на БСП и лидер на ПЕС.
Водещ: Съчетаеми са, да.
Сергей Станишев: Както виждате, успяхме в този период, първо, ПЕС да стане доста по-видима, политически, на европейска сцена. Защото правим добра координация между премиерите, които са от нашето семейство. Провеждаме в цяла Европа една много активна кампания срещу младежката безработица, с конкретни предложения за ангажимент и за политика, която да увеличи младежката заетост и за конкретно финансиране от европейските институции. И това вече си пробива път. И, ето сега и в Белгия, и в Люксембург, след като в Австрия и във Финландия социалдемократите са приложили тази схема, ще я приложат и във Франция. Президентът Оланд и неговото правителство. също вкарва тази политика по същество навсякъде с (...). Но ние искаме това да стане общоевропейска политика. И същевременно, в България, мисля, че минахме през сериозни изпитания, като партия, на предишната отчетно-изборна кампания. И успяхме в същия период да бъдем ясна опозиция, все по-алтернативна и категорична, и да направим нещо, което никоя партия не е правила в историята на последните 23 години в България, да съберем 770 хиляди подписа за провеждане на допитване.
Водещ: Да, но все още няма дата и не се знае кога ще е референдумът.
Сергей Станишев: Нещо започват да мишкуват управляващите. Аз настоявам те просто да спазят закона. Има си закон. Да излязат, вече колко, месец и половина, върви проверката ...
Водещ: Добре, ще следим тази тема. Сега един бърз въпрос, с кратък отговор - кога ще имате, говоря за Партията на европейските социалисти, кандидат за председател на Европейската комисия?
Сергей Станишев: Следващата година. Искам да Ви кажа...
Водещ: 2013-а?
Сергей Станишев: Да, 2013-а. Ние сме първата европейска партия, засега единствена, която още миналата година през ноември взе решение, че ние ще имаме демократична процедура във всички партии, за издигане на единна обща кандидатура, която ще бъде водеща в нашата кампания за евроизборите, която ще бъде наш кандидат за президент на ЕК. Виждам, че сега, напоследък, и президентът на комисията Барозу започна да говори за това. Така, че ние сме, определено, най-подготвени и първи в тази процедура. Тя е демократична и тя е утвърдена вече в ПЕС. И фактически процедурата ще започне от края на тази година, ще върви и през следващата. И ще имаме, далеч преди другите, авторитетна и силна кандидатура за президент на...
Водещ: Значи и там има състезание. Добре, последно - очаквате ли в тази предизборна есен, защото е предизборна, кал, компромати всякакви, от всички страни, насам-натам?
Сергей Станишев: Аз видях и вчера в един от авторитетните вестници подобен анализ.
Водещ: Да, да, „В предизборната есен ще се лее кал", и аз го гледам сега точно.
Сергей Станишев: Да, видях този анализ. Има основания да се очаква това. Има основания, защото, когато си слаб в аргументите, използваш други методи и изобщо не го изключвам. Това е част от грозната картина на българската политика, твърде често. Знаете, че нито аз, нито моите колеги са използвали подобни методи. Но нашите опоненти често го правят.
Водещ: Да. Да Ви благодаря...
Сергей Станишев: Въпросът е да... И това е, между другото, част от начина да не се говори за политика, всъщност. Разбирате ли? Не да се занимаваме с това колко получава българинът и как да живее по-добре ..., а да се занимаваме с...
Водещ: Е, това беше основната тема в това предаване днес, със синдикати, с министър...
Сергей Станишев: Да, да. Но аз говоря, когато говорите Вие за компроматите и калта, да, това е начинът да не се говори за същността и да не се даде възможност...
Водещ: Да се избяга от основния въпрос към друго.
Сергей Станишев: Точно така. Да се разсъждава и да се сравняват тези аргументи с различни политики. Защото, ако политиката се подменя от това, работи само за..., бих казал статуквото и за тези, които нямат какво да кажат по същество как да заработи икономиката, как да се създадат работни места, как да се увеличат доходите? А това са всъщност истинските неща, които са важни за всеки българин.
Водещ: Да. Благодаря ви. Аз предполагам, че няма да имате проблеми в Брюксел. Успех ви желая.
Сергей Станишев: Благодаря ви. Живи и здрави.
Водещ: Датата беше 26-и? Не ...
Сергей Станишев: 29 септември.
Водещ: 29-и. Благодаря ви.
Сергей Станишев: Само едно нещо мога да ви кажа ...
Водещ: Разбира се.
Сергей Станишев:... че, тъй като чух вече някои (...) - това е късмет и т. н. Както знаете - няма случайни неща, в политиката поне. За мен ще бъде ..., ако получа доверието на тези 34 партии, ще бъде много голямо доверие и това би било доказателство, че съм свършил не лоша работа през последните 10 месеца. Защото аз държах да покажа, че българин може да се справи с тази задача. И за мен авторитета на страната ни е много важен. Защото за първи път човек от централна източна Европа, в европейски политически институции ...
Водещ: Ще оглави тази голяма партия.
Сергей Станишев:... има такава възможност.
Водещ: Благодаря Ви още веднъж. Брюксел , 29 септември, Сергей Станишев, лидер на БСП, но и временно изпълняващ длъжността председател на Партията на европейските социалисти. Денят е 29 септември, когато евентуално той ще бъде избран за постоянен президент на ПЕС.