Шансовете България да получи финансови компенсации от Европейския съюз заради спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй” са реалистични

Шансовете България да получи финансови компенсации от Европейския съюз заради спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй" са реалистични, но сумата подлежи на преговори и зависи от възможностите на съюза

Шансовете България да получи финансови компенсации от Европейския съюз заради спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй" са реалистични, но сумата подлежи на преговори и зависи от възможностите на съюза. Това заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос относно възможността за получаване на компенсации заради спирането на 3 и 4 блокове на атомната централа.

Той припомни, че още през декември 2005 г, България е поставила въпроса за необоснованото получаване на компенсации за предсрочното спиране само до 2009 г. При прегледа на изпълнението на бюджетната перспектива и корекции за 2010 - 2013 година ние получихме възможност да преговаряме. Нашите аргументи са достатъчно убедителни. Те са реални и се основат на съпоставка с подкрепата, която получават Словакия и Литва с аналогични случаи.

Премиерът и председател на БСП коментира и предстоящите избори, като подчерта, че двата вота за Европейски и Национален парламент вероятно ще бъдат разделени. Причините затова са и технологични причини от гледна точка на времето, което е необходимо за приемането на изборното законодателство и във връзка с организационната подготовка на самите изборите.

През следващите седмици предстои Народното събрание да разгледа различните законопроекти, свързани с промените в изборното законодателство. Важно промените да се приемат достатъчно бързо, за да има ясни правила за изборите и резултатите да бъдат неоспорими, каза в заключение премиерът.