Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи румънското правителство в усилията му за провеждане на национален референдум

  Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи румънското правителство на Виктор Понта в усилията му за провеждане на национален референдум след като миналия петък румънският парламент отстрани от длъжност президента на Румъния по обвинения в злоупотреба с власт и погазване конституцията на страната

 

Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи румънското правителство на Виктор Понта в усилията му за провеждане на национален референдум след като миналия петък румънският парламент отстрани от длъжност президента на Румъния по обвинения в злоупотреба с власт и погазване конституцията на страната. Това стана ясно след съвместна пресконференция на Сергей Станишев и румънския министър- председател Виктор Понта в Брюксел днес. Припомняме, че румънският Конституционен съд потвърди законосъобразността на решенията на парламента и узакони провеждането на национален референдум- дали да продължи процедурата по импийчмънт. Референдумът е насрочен за 29 юли.

Коментирайки развоя на събитията в Румъния, Станишев изрази публично пълната си подкрепа за румънското правителство. Той осъди лицемерието, с което  европейските консерватори атакуваха развоя на политическите събития в страната. Президентът на ПЕС Сергей Станишев изтъкна: „Единственото, което Виктор Понта прави, е да отстрани демократическите несъответствия и дисбаланси, настъпили в рамките на предишното правителство. Отдадеността му към висшите демократични ценности е неоспорима. Виктор изрази готовност веднага да поиска от румънския парламент изпълнение на евентуални препоръки от Европейската комисия." По повод атаките от страна на Европейската народна партия Сергей Станишев коментира, че подобни коментари са били прекалени  и че използването на неподходящ и агресивен език е опит за отнемане на надеждите за демократично развитие  на Румъния и за безпристрастно правосъдие.

От 2004г. мандатът на Траян Бъсеску се характеризира с постоянни злоупотреби с власт и манипулиране на министри. С превишаването на правомощията си на президент, Бъсеску многократно блокира и оказва сериозно влияние върху решенията на правителството. Стигна се до действия от негова страна, надвишаващи  правомощията му като - приватизация на системата за здравеопазване, която предизвика най - големите протести в Румъния от 20 години насам.