Сергей Станишев: През тези 100 години на независимост, ние доказахме, че България може да е модерна, силна, бързо развиваща се страна

Сергей Станишев отбеляза категоричната победа на гросмайстор Веселин Топалов над дипломати от шест държави в шахматен сеанс на едновременна игра под надслов „България срещу Великите сили"   Борбата за свобода, независимост, достойно място сред другите европейски народи винаги е била движеща сила за българския народ и вярвам, че през тези 100 години на независимост, ние доказахме, че България може да е модерна, силна, бързо развиваща се страна

Сергей Станишев отбеляза категоричната победа на гросмайстор Веселин Топалов над дипломати от шест държави в шахматен сеанс на едновременна игра под надслов „България срещу Великите сили"

 

Борбата за свобода, независимост, достойно място сред другите европейски народи винаги е била движеща сила за българския народ и вярвам, че през тези 100 години на независимост, ние доказахме, че България може да е модерна, силна, бързо развиваща се страна. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев отбеляза категоричната победа на гросмайстор Веселин Топалов над дипломати от шест държави в шахматен сеанс на едновременна игра под надслов „България срещу Великите сили". В него взеха участие посланици и аташета от Франция, Великобритания, Германия, Русия, Австрия и Унгария - страни, които през пролетта на 1909 г. са признали независимостта на страната ни.

Не забравяйте, че България е велика шахматна сила, напомни преди началото на играта министър-председателят, който направи първите ходове от името на българския шахматист. Предупреждението му не помогна на дипломатите - благодарение на изпълнението на гросмайстор Топалов България спечели всичките си партии над великите сили.

Премиерът Станишев обобщи поуката сеанса: всяка една голяма цел изисква много усилия за да бъде постигната. Българският народ е доказал, че когато има голяма цел пред себе си и се обедини, няма нищо, което да му се опре, каза той и определи независимостта преди всичко като състояние на духа и воля да отстояваш своите ценности и идеали.

Премиерът посочи, че неведнъж на българския народ му се налагало да отстоява своите интереси в конфронтация с великите сили. Според него и днес, вече като част от европейското семейство, продължаваме да се учим да отстояваме интересите си и да придобиваме нови умения и възможности.

Събитието в централния военен клуб се проведе по повод 100 годишнината от международното признаване на Независимостта на България. Министър-председателят Сергей Станишев е председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на юбилея.