Ивайло Калфин: Отхвърлянето на АКТА е победа на гражданското общество

  Отхвърлянето на АКТА е победа на хората, които излязоха на улиците и застанаха с лицата си в социалните мрежи

 

Отхвърлянето на АКТА е победа на хората, които излязоха на улиците и застанаха с лицата си в социалните мрежи. Те запазиха достъпността и свободата на интернет. Това е победа на гражданите.

Това заяви Ивайло Калфин, след като днес Европейският парламент с 478 на 39 гласа и 165 "въздържали се" отхвърли ратификацията на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и Съединените американски щати.

Аз гласувах за тази победа, защото съм убеден, че АКТА щеше да направи интернет по-скъп и по-трудно достъпен, а в ръцете на недемократични правителства - щеше да е опасно оръжие. АКТА нямаше потенциал да реши проблемите със защитата на интелектуалната собственост, заяви Калфин.

Според Калфин отхвърлянето на споразумението от Европейския парламент слага точка на надеждите, че АКТА ще стане част от европейското законодателство и сега всяка страна трябва да реши сама, без да се крие зад европейските институции да го прилага или не. 22 европейски държави, включително България, подписаха през декември споразумението. Българското правителство замрази ратификацията в Народното събрание в очакване на вота на Европейския парламент.

Сега, след месеци борба, мога да кажа, че голямата сила, която наклони везните и накара правителствата и Европейската комисия да отстъпят, бяха масовите протести на хората. Никой не може да си позволи да пренебрегва мнението на гражданите. Нека това е урок за всички, които управляват или са в опозиция, заяви Ивайло Калфин.

Вижте повече за позицията му и за последствията от днешното гласуване на Европейския парламент в блога на Ивайло Калфин "Защо съм против АКТА" на: http://kalfin.eu/blog/?p=659