Ивайло Калфин: Цената на захарта в ЕС е прекалено висока

  Цената на захарта, която купуват европейските граждани е прекалено висока

 

Цената на захарта, която купуват европейските граждани е прекалено висока. Това заяви Ивайло Калфин на европейския комисар Дачиан Чолош.

Калфин и евродепутати от още четири държави се срещнаха днес в Страсбург с комисаря за селскoто стопанство заради проблемите, които изпитват производителите на захар в ЕС в резултат от реформата в сектора, направена от Европейската комисия през 2006 г. Тази година преходните периоди за нейното въвеждане приключиха и производителите се сблъскаха с непосилно високи цени за внос на сурова захар и с недостиг на суровини. Девет държави в ЕС, сред които България, имат рафинерии за производство на бяла захар.

Вярно ли е че през последните 17 месеца цената на захарта в ЕС се е увеличила с 50 процента и че цените, които европейските граждани плащат са с 65 на сто по- високи от тези на световните пазари, попита Калфин комисаря.

По информация на евродепутата, предоставена от Европейската асоциация на захарните рафинерии, в резултат на реформата, извършена от ЕС половината от рафинериите във Великобритания са затворени, френските производители са намалили с 40-60 на сто продукцията си, а всички останали са на ръба на оцеляването. В деветте държави са съкратени общо 5500 работници.

В резултат на реформата в сектора, вносът на сурова захар с преференциални квоти се оказа недостатъчен за покриване на нуждите на пазара, което принуждава производителите да набавят количества на свободния пазар при изключително високи вносни мита. В същото време квотите за захарно цвекло и глюкоза не са намалени и поставят в неравностойно положение рафинерите на тръстикова захар.

Калфин изрази възмущение от привилегированото отношение  на Европейската комисия към преработвателите, които са в състояние да инвестират в купуването на плантации за тръстикова захар в Карибските държави производителки. 

Заради климатичните особености у нас, не е възможно отглеждането на качествено захарно цвекло и България зависи изцяло от вноса на суровина за производството на захар. У нас има три рафинерии за производство на бяла захар.

Вижте статията, която Ивайло Калфин и още четирима евродепутати написаха по проблема на: http://kalfin.eu/news/mediaitem/1956