Висока оценка на икономическата и финансова политика на правителството даде Хоакин Алмуня

България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически   България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически

България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически

 

България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически. Това заяви еврокомисарят Хоакин Алмуня по време на срещата си с премиера Сергей Станишев като даде висока оценка на икономическата и финансова политика, водена от правителството. Министър-председателят благодари за обективния анализ от страна на ЕК и представи дългосрочните мерки, които са в основата на тази стабилност и предвидимост: валутният борд, поддържането на бюджетни излишъци, подобряването на бизнес климата, благоприятната данъчна среда и др. Той подчерта, че българската икономика е отворена и вероятно ще почувства кризата и затова страната ни подкрепя усилията на Комисията и страните-членки за изготвяне на общи мерки за справяне с нея. Премиерът Сергей Станишев изтъкна, че в тази ситуация се нуждаем от по-силна Европа, от координиране на усилията и засилването на комуникацията, защото никоя държава не е в състояние сама да се справи със съществуващите проблеми. Имаме нужда от повече Европа, а не от отделни групи и държави, които търсят самостоятелни решения, допълни той.

Министър-председателят Сергей Станишев представи пред Хоакин Алмуня мерките, предприемани от българското правителство за противодействие на кризата, включително инвестиционната програма на кабинета на стойност 5,6 млрд.лева. Акцентите в нея са запазването на работните места и поддържането на икономическия ръст. Като една от работещите мерки, които вече се отразяват в реалния сектор, той посочи отпусканите заеми за малките и средни предприятия чрез създадените целеви кредитни линии от Българската банка за развитие към търговските банки. Това е сред малкото примери в антикризисните програми в световен мащаб, при който средствата достигат до крайните бенефициенти, а не остават в банките, подчерта министър-председателят.

Основна цел на правителството е България да изпълнява по устойчив начин критериите за присъединяване към Еврозоната, каза премиерът на срещата си с Хоакин Алмуня. Към момента страната ни е готова и заслужава да се включи в ERM II. Той направи преглед на изпълнението на Маастрихтските критерии като подчерта, че България не изпълнява само този за нивото на инфлацията, която през 2008 г. бе намалена с 50% за 6 месеца. Според еврокомисаря основната роля за включването в ERM II ще има Европейската централна банка, в диалог със страните-членки.

По-рано министър-председателят Сергей Станишев връчи консулски патент на Юго Вутен. Белгийски меценат на изобразително изкуство ще бъде почетен консул на България с консулски окръг белгийските провинции Антверпен, Лимбург, Фламандски Брабант и Западна Фландрия, със седалище в гр. Гейл. Юго Вутен притежава най-богатата в света частна колекция на българско изкуство извън страната ни, с над 300 произведения на именити наши творци. Голяма част от скулптурите, изложени в парка на Министерството на външните работи, са дарени от него. Юго Вутен предвижда да създаде със собствени средства ново средище на българското изобразително изкуство в гр. Гейл