Сергей Станишев: България запазва своята стабилност сравнена с водещи световни икономики - сериозно постижение, което ще се борим да запазим

България се движи в правилната посока и предприема правилните мерки в условията на световна финансова и икономическа криза, бе констатирано в Брюксел   На срещите с президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с комисаря по икономическите и финансови въпроси - Хоакин Алмуня бе направена оценката, че България се движи в правилната посока и предприема  правилните, адекватните мерки в условията на световна финансова и икономическа криза

България се движи в правилната посока и предприема правилните мерки в условията на световна финансова и икономическа криза, бе констатирано в Брюксел

 

На срещите с президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с комисаря по икономическите и финансови въпроси - Хоакин Алмуня бе направена оценката, че България се движи в правилната посока и предприема  правилните, адекватните мерки в условията на световна финансова и икономическа криза. Това каза премиерът Сергей Станишев в изявление за журналисти, в което информира за резултатите от работното си посещение в Брюксел и проведените срещи с президента на Европейската комисия Жозе Барозу и комисарите по икономическите и финансови въпроси Хоакин Алмуния и енергетиката Андрис Пиебалгс.

Намираме се в безпрецедентна глобална икономическа и финансова криза, която засегна целия свят, отбеляза още премиерът. Правителствата на европейските страни, в това число и България работим изключително активно и в пълна координация за минимизиране и преодоляване на нейните последиците, категоричен бе той.

България запазва своята стабилност сравнена с водещи световни икономики и това е сериозно постижение, което ще се борим да запазим. Още при първите симптоми за мащабите на икономическата криза българското правителство разработи антикризисен план от мерки, които да осигурят през 2009 г. стабилност на финансовата система в страната, запазване на икономическия ръст, социална защита за хората, подкрепа за бизнеса, запазване на нивата на доходите на пенсионери и работници, нови работни места, привличане на инвестиции.

В изявлението си пред представителите на медиите премиерът подчерта, че имаме солидна фискална и монетарна политика, програма за структурни икономически реформи, която прави икономиката ни по-конкурентоспособна. Това ни дава възможност да преминем през кризата здраво стъпили на земята, допълни той.

Сергей Станишев изтъкна, че лично се е ангажирал с продължаването на прилаганите у нас реформи, което ще позволи на страната да запази своята икономическа стабилност, както и за работа в тясно сътрудничество с ЕК за осигуряване на по-добра координация.

България получи пълната подкрепа на президента Барозу и на Европейската комисия за процеса на осъществяваните реформи, които ще спомогнат за изравняване на стандартите на нашата съдебна система, на държавната администрация и страната ни като цяло с тези на другите страни-членки на Европейския съюз, отбеляза още министър-председателят. Той информира, че е представил на президента Барозу конкретно предложение за засилване на сътрудничеството, насочено към постигане на конкретни резултати в областта на правосъдието и вътрешните работи, насърчаване на конкуренцията, прозрачността при провеждане на обществените поръчки, управлението на европейските фондове и одитните стратегии. То ще бъде обсъдено с Генералния секретариат, с кабинета на президента на Европейската комисия, както и с представители на страните-членки, които желаят да сътрудничат с българското правителство.

По отношение на енергийните въпроси, премиерът още веднъж подчерта общата позиция, че гражданите на ЕС не могат да бъдат заложници на проблемите между Русия и Украйна. Той допълни, че са разгледани проектите, които ще дадат възможност на България да увеличи капацитета на газовото си хранилище, за да се справя по-добре в кризисни ситуации. Опасността от нов епизод на газовата криза, показва още по-ясно и прави много по-разбираемо за всички нас, че това, което се случва между Русия и Украйна е европейски проблем, каза още Сергей Станишев.

Като следващата стъпка на правителството в тази посока, премиерът открои осигуряването на финансиране за енергийните проекти в съревнование с проектите на други страни членки, тъй като стратегическата полза от тях ще бъде както за България и страните от региона, така и за ЕС.

В заключение, министър-председателят припомни, че още през декември 2005 г. преди България да стане член на ЕС е поставил въпроса за допълнително финансиране на страната във връзка с предсрочното спиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй". Още тогава английското председателство заяви по време на дискусиите, че този въпрос ще бъде разглеждан по време на прегледа на изпълнението на бюджета на Европейския съюз през 2009 г., разглеждайки остатъка от финансовия период до 2013 . Ние сме представили нашите много убедителни аргументи по отношение на това финансиране, правейки в т.ч. съпоставка с финансовата подкрепа, която получават Словакия и Литва с аналогични случаи. Тези аргументи почиват върху реални факти, цифри и нужди на нашата държава, на нашата икономика. Вярвам, че има добра воля от страна на Европейската комисия те да бъдат отчетени и дискутирани при разглеждането на промените във финансова перспектива. България не иска нещо повече от това, за което има основание. Ние ще продължим да се борим да бъдем чути от всички и да се стигне до конкретни решения през следващите месеци, каза премиерът Сергей Станишев