Ивайло Калфин призова за национална политика към Македония

  България има интерес от пълноценни и добри отношения със своята съседка Македония, заяви Ивайло Калфин днес в София

 

България има интерес от пълноценни и добри отношения със своята съседка Македония, заяви Ивайло Калфин днес в София. Той се включи в изслушването "Накъде върви Македония", организирано днес в София по инициатива на евродепутата Евгени Кирилов.

Калфин разкритикува правителството и по-специално премиера и външния министър, че в последните години от тяхна страна не е дошла нито една инициатива за добро сътрудничество, за добросъседство и за подобряване на отношенията между двете страни.

"Вместо това се занимаваме с индивидуални случаи, които макар и да сами по себе си безобразни, все пак не могат да заместят липсата на цялостна политика към Македония", каза Калфин.

Той добави, че Скопие има много недостатъци и проблеми и че България като по-развит съсед и член на ЕС, би трябвало да ги посочва и да помага на Македония да се справя с тях.

Изслушването за Македония събра експерти, учени и политици, включително акад. Георги Марков, директор на Института по история на БАН, депутатът проф. Андрей Пантев, основателят на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов, дипломати.