Младите в БСП показаха новото лице на партията

Nov 10, 2008 Новини БСП 1 1901

Може ли старото да бъде модно и атрактивно, може ли партия на толкова много години да бъде партия на младите хора

Може ли старото да бъде модно и атрактивно, може ли партия на толкова много години да бъде партия на младите хора. С тези думи членът на ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Кирил Добрев откри Националната младежка среща в Пловдив. В рамките на двудневна дискусия над 350 момчета и момичета от цяла България успяха да дадат позитивен отговор на поставените от Добрев въпроси. Младите социалисти се събраха, за да обсъдят и предлагат решения на реално съществуващите проблеми, засягащи всеки един сектор на живот в страната. Тук сме, защото ни пука за тази държава, в която сме избрали да живеем, тук сме, защото ни пука за нашата партия, каза в началото на срещата Кирил Добрев. Вие сте новото лице на БСП, обърна се той към младите социалисти и допълни - ще ми се днес, тук, след две седмици на конгреса, другото лято на изборите и по пътя на политици – да се държим като отбор, защото вярвам в отборното начало на живота.

По думите на членът на ръководството на БСП  форумът има амбицията да бъде изпълнен със съдържание, да бъде изпълнен с идеи за бъдещето на България. Днешната среща е важна и за идващия конгрес на БСП. Нека му помогнем с нашите идеи и проекти, допълни Добрев.

В началото на форума бяха представени трите основни теми, по които два дни дискутираха младежите. Три теми, колкото са цветовете на българското знаме, каза Кирил Добрев. Бялата група се зае с темата „как да учим, за да работим”, зелената  с темата „как да работим, за да успеем”, а червената дискутира за това „как интелектът да победи мускулите в политиката”. Още в началото Добрев призова младите социалисти да не превръщат разговорите в скучен вътрешно партиен дебат. БСП и кабинетът на Сергей Станишев могат да гледат хората в очите с чувството за добре свършена работа, но сега искам откровено да поговорим за пропуснатите шансове, за недовършеното, да дискутираме за амбициите ни оттук нататък, за нашия втори мандат и за плановете на новото поколение на България, заяви членът на ИБ на партията.

Модератори на различните групи бяха членове на Висшия съвет на БСП, народни представители, експерти. Сред тях - Михаил Балабанов, заместник-председател на ДАМС, Мартин Славов, Явор Гечев от Пловдив, Антон Кутев, член на ИБ на БСП, Ваня Добрева, заместник-министър на образованието, Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката, Жельо Бойчев, председател на групата общински съветници от БСП в София и други.

В началото на общата дискусия, в която се включиха всички участници, бяха коментирани днешните политическите партии и политически лидери в контекста на финансирането на партиите, дали и как политиката успя да отблъсне младите хора. Специално внимание бе отделено и на лицата и лидерите на политическите партии, на това - какви трябва да бъдат новите политици.

По темата дали е трябва да се въведе задължително гласуване и какви трябва да бъдат санкциите се включи и вътрешният министър Михаил Миков.  Не искайте от Министерство на вътрешните работи да се занимава и със задължителното гласуване и с това кой и дали е упражнил правото си на глас, каза той и допълни - ще трябва да назначим още пет хиляди – десет хиляди дознатели, които само с това да се занимават една година.

Образованието, възможностите на младите хора в България, държавната администрация и капацитетът на кадрите в нея също бяха част от темите, по които младите хора дискутираха на Националната младежка среща на БСП в Пловдив.

Медийната политика и отношенията с медиите също бяха широко дискутирани на срещата. Сред останалите многобройни теми, обсъдени на срещата бяха – скандалите или устойчивото развитие, управлението на държавата, здравеопазване, корупцията и много други. Стана дума и за езика на политиците, като акцентът беше поставен върху шаблонното говорене на политиците.

Днес дясното е демоде, каза по време на дискусията Кирил Добрев и допълни - принадлежност към дясна партия и дясна програма е като да си купиш фабрика на осми септември, а на девети септември идват комунистите и ти я взимат. Освен на десните внимание бе отделено и на ГЕРБ и Бойко Борисов, за когото столичните социалисти бяха подготвили и плакат.

В общата дискусия се включи и председателят на БСП и премиер Сергей Станишев, който сподели своя опит и даде напътствия на младите социалисти. Окуражителни думи те получиха и от председателя на ПЕС Пол Расмусен, председателя на ЕКОСИ Джакомо Филибек и зам.-председателят на групата на ПЕС Ханес Свобода, които бяха изпратили свои видеопослания.

Модератор на обобщаващата дискусия беше популярният телевизионен водещ Ники Кънчев, който заедно със социолога Кольо Колев дадоха и една по- различна гледна точка за политиката в България. Директорът на Агенция „Медиана” представи и изследване за българските младежи.

По време на дискусията Станишев седеше на специален „режисьорски” стол в центъра на залата, а от време на време „зад кадър” се чуваше и гласът на секретарят на ИБ Ивелин Николов. За тази си роля той веднага получи от младежите прозвищата „Гласът”, „Дарт Вейдър” и „Биг Брадър”.

 „Каква я свършихме” беше името на последния модул във форума. БСП показа, че има потенциал от млади хора и че е единствената партия, на която й пука, беше един от изводите, които младите хора направиха пред премиера. Младежите направиха няколко основни предложения. Едно от тях бе за повече държава в икономиката чрез създаване на държавен фонд за бизнес на младите предприемачи. Ако има обединение на идеите в тази насока, едва тогава ще има стабилна държава с последователна политика, смятат те. Друго тяхно предложение е освен засилени мерки за преодоляване на сивия сектор, имуществото, придобито от престъпна дейност, което държава конфискува, да бъде дадено на детски и старчески домове. Друга идея, която се появи по време на дискусията, е намаляване на бюрокрацията чрез въвеждане на мълчаливо съгласие от страна на държавата. По този начин хората, които искат да инвестират ще бъдат по-малко затруднени. Част от нещата, които сега спъват бизнеса, са разрешителните процеси, които продължават месеци. Държавата трябва да определи ясни критерии и оттам нататък да участва само в контролните функции.

Младите социалисти изразиха подкрепата си за провеждането на подобни срещи, на които младите хора реално си говорят за проблемите и предлагат политически решения.

Освен многото работа, която свършиха, младежите имаха възможност и да се забавляват истински – на организираното караоке парти всеки имаше шанс да покаже своя талант.