Комисията по промишлеността отхвърли АСТА

Комисията за промишлеността, изследванията и енергетиката отхвърли и с гласа на Ивайло Калфин, който е неин член, предложението за ратифициране на търговското споразумение срещу фалшификатите АСТА и ще предложи на пленарната зала да бламира влизането му в сила

Комисията за промишлеността, изследванията и енергетиката отхвърли и с гласа на Ивайло Калфин, който е неин член, предложението за ратифициране на търговското споразумение срещу фалшификатите АСТА и ще предложи на пленарната зала да бламира влизането му в сила. Европейският парламент ще има последен думата дали АСТА ще се прилага в ЕС.

Също днес споразумението беше отхвърлено и от комисиите по граждански свободи и юридически въпроси. Но водещата комисия по международна търговия още не се е произнесла, тъй като гласуването беше отложено заради процедурни маневри от страна на най-голямата парламентарна фракция - на Европейската народна партия, след като докладчикът й обяви, че ще предложи вето. Решителният вот е насрочен за 21 юни, след което въпросът ще бъде внесен в пленарна зала.

Християн-демократите бяха единствените представители в комисията по промишленост, които подкрепиха АСТА при днешния вот, докато останалите политически сили му се противопоставиха.

Според становището на комисията споразумението ще създаде проблеми на фирмите, особено на дребния и среден бизнес, поради неясните определения и терминология за прилагането, а също и тъй като не отговаря на специфичните потребности на всички сектори, които потенциално трябва да се регулират с него - производството на стоки, доставката и разпространението на интернет, фармацевтичната индустрия.

Евродепутатите смятат, че АСТА "не гарантира справедлив баланс между правото на интелектуална собственост и свободата на стопанската инициатива, правото на защита на личните данни и свободата на получаване или разпространяване на информация".

Комисиите за гражданските свободи и по правните въпроси, които са призвани да дадат становища, също отхвърлиха ратификацията на АСТА.