Вигенин: Китай е стратегически партньор на Европейския съюз

  "Китай е стратегически партньор на ЕС не само в икономическо отношение, но и на международната политическа сцена

 

"Китай е стратегически партньор на ЕС не само в икономическо отношение, но и на международната политическа сцена." Това каза Кристиан Вигенин на Третия форум на високо равнище ЕС-Китай, който се проведе в Европейския парламент.

Вигенин представи позицията на Европарламента в Работната група по "Международни отношения и общи интереси на ЕС и Китай". Представителите на Евросъюза и Китай обсъдиха целите, които ги свързват в сферата на външната политика, както и въпросите, по които могат да задълбочат и подобрят сътрудничеството си.

 

„ЕС и Китай си приличат в много отношения", подчерта Вигенин. „Нарастващата икономическа мощ на Китай води до увеличаване на неговата глобална политическа тежест. Европейският съюз, базирайки се на своята икономическа тежест, върви към политическо единодействие, което ще му позволи да играе все по-сериозна роля на световната сцена." Друга прилика Вигенин видя във факта, че и ЕС, и Китай поставят в центъра на своята политика борбата с бедността и социалното изключване, създаването на социални и икономически възможности за гражданите. „Това е добра основа да поемем заедно повече отговорности към регион, в който Китай има нарастваща роля - Африка.", добави Вигенин и заяви, че други сфери, в които е нужна по-добра координация е ООН и позициите на Китай като постоянен член на Съвета за сигурност. „Въпросът за ситуацията в Сирия и мерките на международната общност е много чувствителен за Европейския съюз - разбирам и уважавам подхода на Китай, но в същото време сме свидетели на продължаваща касапница буквално на границите на Евросъюза и под натиска на европейското обществено мнение европейските лидери не могат просто да гледат безучастно и да чакат нещата да се решат."

Други теми от общ интерес в сферата на външната политика, очертани от българския евродепутат, са неразпространението на ядрени оръжия и технологии с възможна двойна употреба и по-конкретно проблемите с Иран и Северна Корея, въпросите на енергийната сигурност, отношенията с други глобални играчи като Русия и САЩ.

 

"ЕС може да изглежда понякога хаотичен и по-слабо организиран в очите на Китай, но нашият съюз се основава на търсенето и намирането на компромиси, а това често отнема време. Важното е, че имаме ясни цели, които гоним последователно", отбеляза Вигенин и допълни: "Аз съм убеден, че няма да ни отнеме повече от няколко години, за да се справим с кризата и да върнем отново фокуса на усилията си към политическото единство. Това ще ни позволи да изградим още по-стабилни партньорства на международната сцена."

 

В заключение Вигенин подчерта, че третото издание на Форума минава в много по-открит диалог, за което е допринесло постепенното опознаването на двете страни.