Калфин: Фиксирането върху икономиите ще означава изборна загуба

  Много се радвам, че Европейската комисия реши да предложи премахването на процедурата за свръхдефицит срещу България, заяви Ивайло Калфин, по повод огласеното днес в Брюксел решение за спирането на наказателния мониторинг

 

Много се радвам, че Европейската комисия реши да предложи премахването на процедурата за свръхдефицит срещу България, заяви Ивайло Калфин, по повод огласеното днес в Брюксел решение за спирането на наказателния мониторинг.

"Това е добра новина, но трябва да сме наясно, че тя си има цена. Урокът, който ни даде Европа е че ако се концентрираме само върху ограничаването на бюджетните разходи, без да стимулираме икономиката, изходът няма да е добър нито за гражданите, нито за държавата", коментира заместник-председателят на Комисията за бюджети на Европейския парламент.

Необходима е и идея за развитие на икономиката, представа за това как точно да се подкрепят хората и бизнесът, да преминат през трудните времена, как да се стимулира растежът, който е замрял, убеден е Калфин.

"Който не се занимава с тези въпроси, а се концентрира единствено върху постигането на едно число - за бюджетната задлъжнялост, не ще доведе на страната сериозни проблеми, но и ще загуби следващите избори", предупреди Калфин.