Калфин: Референдум в Гърция е добра идея

  Провеждането на референдум за икономическите и социалните реформи в Гърция е добра идея

 

Провеждането на референдум за икономическите и социалните реформи в Гърция е добра идея.  Антикризисните мерки, които трябва да се вземат в страната са изключително тежки и за да се случат, е необходимо обществото да стои зад тях.

Това заяви Ивайло Калфин, който беше поканен да изнесе лекция на тема "Кризата на еврото, Гърция и фискалния съюз. Предизвикателства за финансовата политика на ЕС", организирана от фондация "Фридрих Еберт" днес в Бон.

Калфин, който е зам.-председател на Комисията за бюджети на Европейския парламент, бе член и на алтернативната тройка за Гърция, която предложи от името на социалистите в Европейския парламент мерки за стимулиране на икономиката, за социална адаптация и за рекапитализация на банките. Целта бе те да вървят едновременно със затягането на коланите, прилагано от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Идеята за провеждането на референдум за реформите беше предложена за първи път от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу миналия ноември, но ЕС я отхвърли. Наскоро тя бе възродена от германските управляващи среди.

Калфин смята, че евентуален референдум би подобрил отношенията между Гърция, която настоява мерките за икономии да бъдат съчетани със стимули за съживяване на икономиката, и Германия - най-категоричният защитник на политиката за затягане на коланите. Според него това би дало знак на пазарите за възстановяване на доверите в европейската икономика и в общата валута.

Калфин подчерта, пред слушателите си, че укрепването на европейския паричен съюз минава през създаването на механизми за вземане на повече общи решения и за водене на общи фискални и икономически политики. В противен случай еврозоната рискува да се свива, посочи той.

В дискусията в Бон се включи и министърът на европейските въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ангелика Швал-Дюрен.