ПГКБ дарява средства за пострадалите от земетресението

Май 23, 2012 Новини БСП в медиите 0 1249

  Интервю на зам

 

Интервю на зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов за БНР:

 

Водещ: Парламентарната група на Коалиция за България ще направи дарение от средства на народните представители по сметка на засегнатите от земетресението в Пернишка област общини. Това се казва в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България и депутат, с избирателен район Перник, Ангел Найденов. Сега той е наш събеседник в „Нещо повече". Здравейте, г-н Найденов.
Ангел Найденов: Добър ден.
Водещ: Какви средства смятате, че ще се съберат от парламентарната група? Вече Ви последваха и депутатите от ГЕРБ. За какво и как най-бързо ще стигнат тези средства до хората?
Ангел Найденов: Вижте, най-вероятно, сумата, която ще отпусне парламентарната група по сметки на засегнатите общини, тъй като тук, освен Пернишка община са засегнати община Радомир, Ковачевци, много населени места на територия ...
Водещ: Вие сега сте в някакво малко селце, разбрах. Медница ли се казва?
Ангел Найденов: Село Мещица ...
Водещ: Мещица.
Ангел Найденов: То не е малко населено място. Над 500 къщи. За съжаление, от тези 500 къщи, 250 поне, до момента, са засегнатите от земетресението. Една част от тях са всъщност и негодни за обитаване. Освен, ако не се направи много сериозен ремонт.
Водещ: С една дума, ще трябват много финансови средства.
Ангел Найденов: Точно така. В момента разговарям с кмета на Мещица, Деян Станимиров, уточняваме това, което е необходимо като възможности за помощ, съответно потребностите на хората и съответно на населеното място. Не случайно споменавам, ние ще дадем 15 хиляди. Но сами разбирате, че това е символична сума на фона на щетите, които са причинени от земетресението. Кметовете изчисляват щетите на милиони. А съответно милиони или дори десетки милиони, които ще бъдат необходими за преодоляване на последиците. Засегнати са много обществени сгради. Тук, например, в Мещица са засегнати кметството, културният дом, църквата, засегнати са много частни домове. И сами разбирате, че всичко това изисква средства. Освен това, трябва да подчертая, че са засегнати, за съжаление, много детски градини. Например, детската градина в Батановци, по същество е необитаема. Освен, ако там не се направи някакъв много сериозен ремонт, който ще отнеме месеци. Засегнати са и училища на територията, както на Перник, така и на територията на Радомир.
Водещ: С една дума, това, което чувам от Вас, розовата картина, която се представи, че има напукани стени и паднали комини, не е точно така, ами е доста по-тревожна?
Ангел Найденов: Да, за съжаление е така. Аз днес в изявлението от парламентарната трибуна имах възможност да кажа, че последиците не се измерват само със стреса, уплахата или с нервните кризи на хората. Те, за съжаление, част от тях продължават да живеят във фургони.
Водещ: Доволна ли е опозицията от казаното от регионалния министър, финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков от трибуната на парламента? Според вас ще има ли организация - такава, каквато е необходима, за възстановяването на всичкото това, което само вие цитирате, и то от едно малко населено място - Мещица, да не говорим за Перник и за целия регион там?
Ангел Найденов: Първо, да кажа, че съм доволен факта, че имаше изслушване на вицепремиера и на министъра на регионалното развитие по настояване на парламентарната група на Коалиция на България. Тоест можахме да получим директно информация от тях за организацията на държавните структури, на Кризисния щаб, съответно на готовността им да предоставят средства. Защото са необходими както средства за допълнителни социални подпомагания на засегнатите домакинства, така и средства за обезщетение на хората, които се нуждаят от ремонт. Необходими са и много средства за ремонта на обществените сгради, за които споменах. Същевременно, искам веднага да използвам възможността в ефир да кажа, че продължава да е необходимо количество от минерална вода, необходима е пакетирана храна, необходими са дрехи и това ми казва кметът на община Перник, г-жа Янакиева. И нещо повече, необходими са фургони за временно настаняване на хората, чиито домове са необитаеми. Това са минимум 20 фургона, които очакваме държавата да осигури, и то във възможно най-кратки срокове. Защото сами разбирате, че цялата тази ситуация се усложнява от продължаващите да валят дъждове, което прави на практика невъзможно връщането на хората в къщите, чиито покрив е бил нарушен.
Водещ: С една дума, организацията тепърва става сложна. След малко ще имаме разговори с Христо Григоров, председател на БЧК, за да видим...
Ангел Найденов: Силно се надявам, че ще имаме и незабавни отговори от негова страна за възможностите за тези количества.
Водещ: Да, каква ще бъде подкрепата за пострадалите.
Ангел Найденов: И сега да кажа, че в някаква степен виждам, че има организация. Работят поне 11 комисии на територията на Пернишка община, които се занимават с описването на щетите. Въпросът е, че трябва да бъдат осигурени дежурства в рамките на предстоящите четири почивни дни, което засилва тревогата и безпокойството на хората, които се надяват, че ще могат да предават молбите си, съответно да сигнализират на държавата. И много е необходимо да бъдат осигурени и строителни материали. Ако щете, необходимост има дори от полиетилен, за да могат да бъдат закрити домовете, чиито покриви са с нарушена цялост.
Водещ: С кого, г-н Найденов, осъществявате тази комуникация, ако не са медиите, разбира се, където да има по-голяма гласност и популярност на всичките проблеми на тези хора? С кого споделихте днес всичките тези неща или ще споделите?
Ангел Найденов: С министрите, с кметовете на общините, съответно те се опитват, доколкото са и моите възможности за комуникация, да търсят връзка с министерството.
Водещ: Става дума, че те се знаят всичките тези проблеми и по тях се работи?
Ангел Найденов: Ами, силно се надявам да се знаят поне част от тях. Ето това, което казвам за фургоните, е нещо ново, което разбрах буквално преди около час - час и половина в разговора си с кмета на община Перник. Силно се надявам, че вече ще има съответно и писмените материали, и искането, но използвам и възможността да го кажа и в ефир като потребност.

Водещ: Г-н Найденов, кажете къде е необходимо населените места, в които вие в момента... Това е като инспекция, своебразна инспекция информацията, която вие получавате.
Ангел Найденов: Това са въпроси, които трябва да бъдат отнесени, за да има и координация към кметовете на общините. Има разбира се такава потребности и във Витановци, има такава потребност и в Богданов дол, има такава потребност и в Батановци, така че това са неща, които могат да бъдат отнесени към кметовете на общините. Затова казвам, че е най-добре координацията през Кризисния щаб към областния управител до кметовете на общините може да бъде осъществена и съответно да се видят къде са тези потребности.

Водещ: Вие контактувате с кмета на град Перник. За какво време трябва да бъде готова - става дума събрана, видяна, осигурени средства за възстановяване. Целият този процес според вас, как и вие ще помогнете като опозиция, като парламентарна група, да влезе, да се разгледа час по-скоро в парламента, в междуведомствена комисия и т.н., всичките органи, които се занимават в момента с възстановяването на района?
Ангел Найденов: Всъщност, за съжаление трябва да кажем, че едно по-цялостно отстраняване на последиците от земетресението, ще изисква много време. То няма да се измерва с дни или със седмици, това вероятно ще бъдат месеци. Защото за съжаление последиците за една част от населените места на територията на Пернишката област не се измерват само с падналите комини, с пропуканите стени или с изронената мазилка. Имаме щети, които правят на практика, както казах, необитаеми къщите. И за съжаление има населени места, в които засегнатите къщи са между 50 и 90%, какъвто е случаят, да кажем, със село Витановци в Пернишка община. За съжаление, споменах, имаме засегнати и детски градини и училища, които ги правят също така необитаеми, поне докато не се извършат някакви много сериозни, генерални ремонти, които ще отнемат наистина месец. А що се отнася до описанието на щетите, от правителството е даден 14-дневен срок, който ми се струва сравнително подходящ, за да могат хората да направят съответно оценката, проверката на тези щети и те да бъдат отнесени към общинските администрации. Същевременно, това е срокът, в който и комисиите, които са назначени от общинските администрации и от държавата, трябва да обиколят и да опишат нанесените щети. Така че това е минималният срок.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Разговаряхме с Ангел Найденов, заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България, който е в Мещица, в Пернишкия регион.