Калфин: Данъкоплатците ще спечелят от данъка върху финансовите сделки

  Данъкоплатците ще спечелят от въвеждането на данък върху финансовите операции, заяви Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург

 

Данъкоплатците ще спечелят от въвеждането на данък върху финансовите операции, заяви Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург.

Депутатите приеха доклад, с който призовават страните членки да приемат предложения от Европейската комисия данък, който за първи път ще обложи финансовия сектор, а приходите ще се разпределят между европейския бюджет и страните членки.

Ивайло Калфин посочи, че ако данъкът стане факт, вноските, които членките на ЕС правят към европейския бюджет ще намалеят. България например ще може да си спестява около 176 милиона евро, дължими към европейския бюджет към 2020 г. Като вместо над 360 милиона, би внасяла около 200 милиона евро. Отделно, от приходите от данъка в нашата хазна ще влизат годишно около 90 милиона евро, тъй като 1/3 от постъпленията ще остават в националните бюджети, а отчислението към европейската хазна ще е 2/3.

"Всички сме загрижени да не се вдига повече финансовото бреме върху гражданите, но нека си направим добре сметката. Какво плащат те сега за консолидирането на финансовата система например, било директно чрез увеличаването на банковите капитали, било индиректно чрез Европейския механизъм за финансова стабилност, чрез Международния валутен фонд или чрез останалите механизми за стабилизиране на европейската икономика. Трилиони отиват за стабилизиране на европейската икономика. Ако този данък бъде въведен, финансовото бреме поне отчасти ще бъде свален от плещите на гражданите", заяви Ивайло Калфин.

Европейската комисия предлага данъкът върху финансовите операции ще се прилага като сделките с облигации се облагат с 0.1%, деривативите - с 0.01% . Сборовете ще отиват в европейския бюджет, но ще се събират от данъчните администрации в страните членки. Данъкът ще се води като собствен приход на съюза, което ще позволи да се намалят вноските, които всяка държава, членуваща в ЕС дължи към общия бюджет. Според оценките на Брюксел страните ще могат да си задържат около половината от парите, които дават сега на европейския бюджет, а ще имат и допълнителни собствени приходи, тъй като една трета от данъка отива в националния бюджет.

По оценки на Европейската комисия ЕС би събирал около 57 милиарда от облагането на финансовите сделки, а през 2020 г. тази сума би достигнала 81 млрд. Данъкът върху финансовите операции ще се обсъжда днес на неформалната среща на върха на европейските лидери в Брюксел.