Калфин предлага санкции за неусвояване на еврофондове

  Признаването на квалификациите и развитието на дигиталния пазар са шанс за възстановяването на малкия и среден бизнес в Европа, заяви Ивайло Калфин по време на дискусия за малките фирми в Европейския парламент в Страсбург днес

 

Признаването на квалификациите и развитието на дигиталния пазар са шанс за възстановяването на малкия и среден бизнес в Европа, заяви Ивайло Калфин по време на дискусия за малките фирми в Европейския парламент в Страсбург днес.

Според него съществуващите пречки в тези две области ограничават достъпа на гражданите и на бизнеса до вътрешния пазар на ЕС.

Малките компании, които са 95% от всички фирми в ЕС, пострадаха сериозно от кризата, тъй като за тях е по-трудно да следват административните изисквания и стандарти и е по-сложно да вземат кредити от банките. Въпреки това според Калфин малкия и среден бизнес е основна надежда за възстановяване на европейската икономика и за справяне с високата безработица, тъй като той е най-големият сектор от нея.

Калфин призова Европейската комисия да заложи увеличаване на авансовите плащания за малките и средни фирми, изпълняващи проекти по европейските фондове. Той настоя да се преразгледа идеята за намаляване на кохезионните фондове и средствата за малкия и среден бизнес през следващия бюджетен период 2014-2020 г. и настоя да се разширят областите, в които малките компании могат да кандидатстват по европейски програми. Сега средствата са концентрирани предимно в развитието и използването на иновативни технологии, но дребния бизнес рядко е състояние да ползва и разработва такива технологии.

Калфин призова още ЕС да работи не само върху механизми за насърчаване на добри бизнес практики, но да предвиди възможности за санкциониране на лошите.

"Неприемливо е че прекалената бюрократична тежест и липсата на гъвкавост у администрацията на практика не позволяват на бизнеса да се възползва от съществуващите възможности за финансиране чрез европейските фондове", заяви Калфин в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Видео на изказването на : http://www.youtube.com/watch?v=f0hQKpqg1Vo&feature=relmfu