Конгресът разочарова всички, които очакваха, че ще се изпокараме и ще излезем разединени

  Това каза евродепутатът Кристиaн Вигенин след края на Конгреса на БСП

 

Това каза евродепутатът Кристиaн Вигенин след края на Конгреса на БСП. „Струва ми се, че разумът надделя и с много висок резултат Сергей Станишев беше преизбран за председател на партията. Имаме Национален съвет, който е обновен, има повече млади хора - избрани и на пряк избор, и делегирани. В Националния съвет присъстват и най-ярките имена на партията, така че едва ли не, че ще има черни списъци и изолирани хора, отмъщение на една група срещу друга, също не се сбъднаха. Аз самият съм много по-обнадежден след вчера и днес. Разбира се, не се мина, както би трябвало да бъде и на всеки един конгрес, без критики - имаше и по-остри изказвания. Но във всички надделяваше, че опонентът не е тук вътре при нас, опонентът е навън и ако искаме да победим ГЕРБ и Бойко Борисов на следващите избори, трябва всички да работим заедно." каза Вигенин.


На въпрос как ще се работи за спечелване на изборите той отговори, че в доклада на председателя Станишев, както и в изказванията, са били очертани някои от важните въпроси, които има да се решават - по отношение на партията и по отношение на политиката, които се предлагат. Конгресът излиза с два много сериозни документа в тази връзка - единият е за нова социална България, другият е за реформите вътре в БСП, които са необходими. Новият Национален съвет и бъдещето Бюро, което бъде избрано, трябва да разработи доста ясна програма за реформи и в какви срокове могат да бъдат реализирани в БСП. Друг важен момент е този, наистина много добър документ, за нова социална България - не просто да остане в решенията на конгреса, а да стига до максимално широк кръг хора.


"Ние ще направим поредица срещи със симпатизантите, с по-широкия кръг граждани в следващите месеци. Третият важен елемент е призивът за избори по волята на гражданите - въпросът за честността за изборите, защото каквото и да направим, ако не са гарантирани честни, демократични избори, може да станем свидетели на същия натиск, купуване на гласове, тотален контрол, какъвто видяхме на местните и президентски избори миналата година. Ние ще работим на всички равнища - и в ЕС, и тук в България - от една страна да създадем атмосфера на нетърпимост към подобни явления, и, второ, самите ние да се подготвим достатъчно добре - предстои обучението на много широк кръг от хора от актива на БСП, които ще бъдат участници в секционните избирателни комисии, ще бъдат наблюдатели, ще участват в щабовете на БСП, ще бъдат напълно наясно с всички техники, които ГЕРБ използва в предишните избори, за да може да се противопоставим ефективно на тях. Така че си вадим поуки от загубите до момента и от нещата, които не направихме достатъчно добре в последния период. Имаме увереност, че тази лява вълна, която тръгва в Европа ще стигне и до България на следващите парламентарни избори", коментира евродепутатът, който беше преизбран за член на ръководството на БСП с 403 гласа.