Имаме силата и енергията да се противопоставим проваленото управление на ГЕРБ

Май 20, 2012 Новини БСП в медиите 0 1360

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за БНР „Неделя 150"   Водещ: Добър ден на стария-нов председател на БСП Сергей Станишев

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за БНР „Неделя 150"

 

Водещ: Добър ден на стария-нов председател на БСП Сергей Станишев. Да говорим за политика.
Сергей Станишев: Задължително.
Водещ: И най-вече. Успех по-нататък. Коя беше според вас ключовата дума, кое беше най-важното на прикриващия Конгрес?
Сергей Станишев: Трудно е с една дума да се каже, но за мен най-важно е консолидацията, защото гласуването на делегатите на Конгреса беше достатъчно силно и убедително и партията показа, че всички спекулации за разединение не бяха основателни. Важното е и хората това очакват да видят от БСП, че ние се занимаваме с реална политика и сме реална алтернатива на ГЕРБ. Много хора, не само наши симпатизанти, не само хора, гласували за БСП, много хора, които са отчаяни от положението в страната, от своя живот очакват ние да покажем такава алтернатива, с която да им покажем, че ще им върнем държавата, ще върнем справедливостта, ще осигурим възможност за доходи и заетост в една изключително трудна ситуация. При политика на правителството, което за две години и половина, скоро ще станат три години разсипа икономиката, разби институции, създаде една полицейска среда в държавата, гази правата на гражданите, демократичните устои на обществото. Всичко това трябва да се промени. Ние не сме партия, която е способна да изважда поуки от своите грешки. Бяхме наказани преди три години от хората, сигурно справедливо, защото хората винаги най-добре чувстват и слабостите на едно управление. Това, което можем да кажем днес - не обещаваме чудеса за един ден или за 100 дни и всичко да се промени, но сме помъдрели, имаме силата и енергията да се противопоставим на това провалено, по същество управление и да работим здраво в техен интерес. Това мисля, че е най-важното.
Водещ: Друго? Призовали сте делегатите, разбирам да излязат пред НДК, там има протест за проекта „Белене"?
Сергей Станишев: Да. Току-що го направих в залата, защото днес хора от плевенска област, особено от „Белене" са дошли на протест в София, пред НДК, инициирани от един граждански комитет. И аз се обърнах към делегатите, подчертавайки че политиката се прави не само в конгресната зала, тя се прави на улицата заедно с хората, за да ни видят, да ни чуят, да знаят, че споделяме техните притеснения. И това е част от кампанията, която започваме реално за събиране на подписи за референдум. Нека за 23 години демокрация, за първи път по-важен национален въпрос, който засяга всеки, всяко домакинство, всеки човек, цената на тока, бъдещето на ядрената енергетика - това дали ще реализираме единствения високотехнологичен проект, да си кажат думата, ако кажат „не", „не". Ако искат „Белене", тогава ние ще изпълним тяхната воля като партия.
Водещ: Ще има ли избори тази година? Готвите ли се и за такъв вариант в БСП?
Сергей Станишев: Аз винаги съм казвал, още от началото на годината, че не бива да изключваме този вариант. И БСП е длъжна да работи като в реална предизборна среда - дали ще има избори или не, това ще го решат управляващите, те си имат мнозинство в парламента, но ситуацията в страната бързо се влошава - и в бюджетната сфера и в живота на хората. И то само с приказки и димки, медийно присъствие и натиск никакъв проблем не се решава. За това може да избързат, за да не изконсумират цялата тежест и от резултатите и наследството от управлението на ГЕРБ.
Водещ: Добре с една дума, ще влезем в новините, няма да влезем, но наближиха, не е лидерска партия БСП, доказахте това на Конгреса, така ли? Не е нужно да бъде, така ли?
Сергей Станишев: В БСП има много силни фигури и силни лидери.
Водещ: Това е друго, но лидерска партия...
Сергей Станишев: Но БСП винаги е била... Да. Ние сме антитеза на ГЕРБ. Ние не сме партия на един човек, както и да де казва той - Сергей Станишев, Георги Първанов, който и да е било. Ние сме партия, която е заедно заради провалени ценности, заради обща кауза.
Водещ: Няма време да ви питам - отивате в Брюксел на важна среща...
Сергей Станишев: Да, в Брюксел, където на 23-ти...
Водещ: С една дума само.
Сергей Станишев: Правят среща на премиерите, социалистите. Те са седем в момента, преди първото участие на Франсоа Оланд в Европейския съвет. Там ще се дискутира кризата и най-сетне политиката за растеж и заетост. Това е ключово важно, за това се събираме и лидерите на партиите.
Водещ: Тази среща е много важна.
Сергей Станишев: Да. И лидерите на партии от ПЕС ще дойдат всички, за да говорим с един глас именно за това, защото хората това искат на Европа - да има растеж, да има инвестиции, да има заетост и доходи. Това е.
Водещ: Благодаря ви.
Сергей Станишев: Приятен ден.