Андрей Пантев: Европа е идея, а не географско понятие

Май 09, 2012 Новини БСП 0 1161

Европа няма ясни очертани географски граници- Европа е идея, създадена като културно-исторически абсолют, каза депутатът от ПГКБ проф

Европа няма ясни очертани географски граници- Европа е идея, създадена като културно-исторически абсолют, каза депутатът от ПГКБ проф. Андрей Пантев от парламентарната трибуна по повод празника на Европа и Деня на Победата. Професор Пантев обясни, че думата Европа не присъства в Библията, а е била създадена много по- късно, за да подпомогне оформянето на колективната идентичност на европейските нации. „Защото водещо в европеизма е колективната идентичност на нациите. Точно затова днес и ние отбелязваме една особена дата, една особена идея, към която сме съпричастни всички ние", отбеляза Пантев.

Според Андрей Пантев днес европейците отбелязват и други дати. „Дати, на които страни, които бяха заличени от картата, като Полша, Чехословакия и Югославия, бяха възстановени. И въпреки, че след това светът се разедини, онези държави останаха на картата на Европа", каза още проф. Андрей Пантев.

По думите на професора българите трябва да престанат да смятат, че Европейският съюз е добрата леля, която само дава. „Дават ни дали кравай, дали субсидия- не! Ние трябва да бъдем горди европейци", каза Андрей Пантев. Според Пантев българите най- накрая са преодолели своя многовековен комплекс, съдържащ се още във фразата на Алеко Константинов- „Европейци сме, ама все не до там". „А на онези, които ни се подиграват, онези, които изразяват скепсис, шегички, упражнения в словоблудства- ние им казваме с историческа и културна съвременна аргументация: „Тук сме и тук ще останем", обърна се към депутатите проф. Пантев.