Сергей Станишев: Изборът на Франсоа Оланд е огромен шанс за промяна не само за Франция, но и за цяла Европа

Май 07, 2012 Новини БСП 0 1184

  Изборът на Франсоа Оланд е огромен шанс за промяна не само за Франция, но и за цяла Европа, коментира пред български журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев победата на социалистите на президентските избори във Франция

 

Изборът на Франсоа Оланд е огромен шанс за промяна не само за Франция, но и за цяла Европа, коментира пред български журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев победата на социалистите на президентските избори във Франция. „Това е велик ден за Франция, за Европа и за европейските социалисти, защото заради консервативната политика на десните правителства бяха нанесени много щети на Европа през последните две и половина години", каза Сергей Станишев.

Още снощи, веднага след като беше оповестена победата на Франсоа Оланд , лидерът европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред Агенция Франс Прес, че без икономически растеж Европа няма да излезе от кризата. „Рестриктивната  политика в Европа беше налагана година наред от тандема Саркози-Меркел, но Оланд показа на всички, че има и друг път, пътят на справедлива и солидарна Европа", аргументира се Станишев. Според президента на ПЕС няма никакво съмнение, че Франсоа Оланд ще направи всичко необходимото кризата не само във Франция, но и в Европа да бъде преодоляна. „Кризата ще бъде преодоляна по пътя на солидарността и справедливостта, като се вземат предвид значението на растежа, инвестициите и създаването на нови работни места", каза Сергей Станишев и напомни, че политиката на ограничения, рестрикции и намаляване на разходите се е оказа напълно неефективна. Той изтъкна пред АФП, че победата на Франсоа Оланд дава възможност за промяна и преглед на икономическата и социалната политика, наложена от консерваторите в Европа.

На въпрос на български журналисти дали очаква лява вълна в Европа, Станишев заяви вяра, че това ще се случи и даде за примери спечелените президентски избори в Франция, изборите в Сърбия и Германия. По отношение на изборите в Сърбия, Станишев отбеляза, че Демократическата партия на Борис Тадич и социалистическата партия на Ивица Дачич са взели много повече гласове от крайните националисти. На изборите в Шлезвиг-Холвщайн пък, която е една от най- важните провинции в Германия, ще има социалдемократ министър-председател, допълни той.

Лидерът на БСП коментира и изборите в Гърция. Той обясни, че когато се налага насилствено политика на цял един народ, без никакви консултации и с налагане на крайни рестриктивни мерки- тогава хората реагират остро. „Не може да правиш всичко това и в същото време да се опитваш да градиш трайни икономически и политически конструкции в страната си. Това означава да градиш върху пясък", отбеляза Сергей Станишев. Президентът на ПЕС заяви, че естествено, двете водещи партии, които подкрепяха мерките за ограничаване на разходите са платили политическа цена и точно това е довело на власт екстремистите като участващата за първи път в гръцкия парламент- неофашистка партия „Златна зора". „Вие знаете ли, колко българи ще бъдат засегнати от заявяваните от тази формация намерения за изгонване на всички емигранти от страната?"- риторично попита лидерът на БСП.