БСП с призив към гражданите: Не позволявайте да бъде купен гласът ви, съвестта ви, бъдещето ви

Май 04, 2012 Новини БСП 0 998

Общо 271 отчетно-изборни конференции са проведени до момента и остава да се проведат още 28

Общо 271 отчетно-изборни конференции са проведени до момента и остава да се проведат още 28. Избрани са 702-ма делегати на Конгреса, предстои да бъдат избрани още 35, както и делегатите от Добрич. Това обяви на днешното заседание на Националния съвет на БСП секретарят на НС на партията Евгений Узунов. Той подчерта и точността на данните, които бяха оповестени преди два дни за номинациите на отчетно-изборните конференции.

Националният съвет гласува отчетите на НС на БСП и на ПГКБ за дейността им между 47-ия и 48-ия конгрес. „Днес на БСП се пада отговорността за демократичната промяна", се казва в документа за дейността на ръководството на партията. „Сега нашата партия има сериозната възможност за пореден път да докаже пред България, че когато сме на кръстопът по пътя на националното ни развитие, ние избираме и ще работим за демокрацията, свободата, справедливостта, утвърждаването на държавността и материалния напредък на родината", пишат още социалистите.

„Постигнали сме добри и конкретни резултати", каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов в отчета за работата на депутатите от левицата. Сред успешните инициативи, в които парламентарната група си партнира с гражданското общество, той отбеляза борбата срещу ГМО, шистовия газ, АКТА. Найденов напомни и категоричната позиция на левицата срещу опитите да се ликвидира БАН. Той изтъкна ключовите дебати по антикризисните мерки на управляващите, по европейския фискален пакт и по Изборния кодекс. Депутатите от ПГКБ активно участват и по социалните теми, с които се занимава парламентът.  Ангел Найденов отбеляза, че социалистите са внесли 10% от общия обем на законопроектите в настоящия парламент. „Като участие в дебатите ПГКБ доминира, особено по законопроектите, които очертават политика", каза още той и даде пример със знаковите предложения по законите за държавния бюджет. Найденов изтъкна, че чрез тях ПГКБ очертава алтернатива  на управляващото мнозинство. Зам.-председателят на ПГКБ подчерта и доминацията на левицата в дискусиите в Народното събрание. Така например при обсъждането на бюджета за 2012г. социалистите са направили 58 изказвания, а управляващите - едва 6. Статистиката сочи още, че депутатите от левицата за задали две трети от общите питания и въпроси.

По повод внесените вотове на недоверие, зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че безпрецедентен е четвъртият вот на недоверие заради отказа от АЕЦ Белене. Любен Корнезов пък коментира, че значителното количество отменени текстове от Конституционния съд - общо 117 показва, че мнозинството приема противоконституционни закони, които засягат правата на гражданите.

Ангел Найденов отбеляза още, че една от характеристиките на този парламент е сивото законодателство, което обслужва частни, лични или корпоративни интереси. Този негативен списък според Найденов включва 60 законопроекта, като фрапиращи примери са - Законът за автомобилните превози, Законът за горите, Законът за здравето, Законът за обществените поръчки и разбира се т.нар. „наркопоправка". 

Евродепутатът Кристиан Вигенин представи отчета за работата на българските евродепутати социалисти. Той изтъкна убедителната и успешна работа в отстояването на алтернативна политика за Европа, така че след следващите избори социалистите да бъдат най- голямата група в ЕП.

Националният съвет прие и Призив на 48-ия Конгрес на партията „Изборите - по волята на гражданите". „Няма място за безразличие и малодушие. Не се поддавайте на натиск и не се поставяйте в зависимост. От честния избор зависи животът ни и животът на децата ни. Не позволявайте да бъде купен гласът ви, съвестта ви, бъдещето ви", призовават от БСП. Социалистите изтъкват, че е важно предстоящите избори да се проведат по волята на гражданите.

По време на заседанието председателят на БСП Сергей Станишев поздрави депутата от ПГКБ Мая Манолова за рождения й ден. „В поселените дни тя беше водещ фактор в нелека парламентарна битка срещу мнозинството от ГЕРБ", изтъкна Станишев, напомняйки за неуморния труд на Манолова по закона за конфискацията. Лидерът на БСП й пожела да бъде хубава, енергична, интелигентна и да дава кураж на членовете и симпатизантите на партията.