Сергей Станишев: Никой не обясни защо правителството се отказва от бъдещето на енергетиката ни

Апр 25, 2012 Новини БСП 0 1418

  „Никой не обясни защо правителството се отказва от бъдещето на енергетиката ни

 

„Никой не обясни защо правителството се отказва от бъдещето на енергетиката ни. Напротив, управляващите обясняваха, заобикаляйки и без ясни отговори, отказа си от бъдещето на атомната ни енергетика." Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента  Росен Плевнелиев днес.

Сергей Станишев обясни, че правителството не е представило ясна концепция по идеите им за енергийна ефективност. „Не видях от страна на правителството ясна концепция за това как се гарантира енергийната сигурност на страната, какви са прогнозите за потребление, какъв е енергийният микс и какви са цените на енергията, която ще се произвежда или внася в България в средносрочен период", отбеляза лидерът на БСП и допълни, че анализите на правителството са от времето на Тодор Живков.

Според лидера на БСП управляващите нямат ясна стратегия как да се осигури енергийната сигурност на страната, заради което се е приело и абсолютно изпразнено от съдържание становище от КСНС. „Становище, в което се заобикалят острите икономически, политически и социални въпроси, не само за бъдещето на проекта „Белене", но и за бъдещото на ядрената енергетика в България", допълни още Станишев.

По темата за реформите в сектор Сигурност лидерът на БСП бе категоричен, че на заседанието на КСНС е възприета позицията на опозиционните политически сили, че е необходимо да има политическа и управленска логика в приемане на принципните законодателни решения. „Става дума за това, че след приемането на Стратегия за национална сигурност, трябва да има Устройствен закон за системата на сигурността, в който ясно да бъдат разписани правомощията, отговорностите на всички основни институции- Президент, Министерски съвет, НС, както и балансът между различните служби", заяви Сергей Станишев.

Според думите на лидера на БСП не бива да се допуска концентрация на власт в сектор Сигурност.  Това е тезата, която БСП ще продължава да подкрепя. „Заради добрата воля и подхода на опозицията се постигна консенсус и общо становище по темата националната сигурност", изтъкна Сергей Станишев и допълни, че е доволен от постигнатата договореност за разработването и приемането на общ устройствен, рамков закон за системата за сигурност,  който ясно да разпише правата и отговорностите както на президента, така и на Министерския съвет, Народното събрание и на отделните служби. „Всичко това трябва да се свърши преди приемането на закони за военното разузнаване, НРС и НСО. Радвам се, че отстояхме тезата, че в сектора сигурност не бива да се допуска свръхконцентрация на власт, а трябва да има баланс на отговорностите между отделните институции", каза още Сергей Станишев.